Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Maratoni kajaktúra – egy életre

Bán Annamária sportos családból származik – az ismert úszóedző, Bán Sándor az édesapja –, és ő is ragaszkodik ehhez a vonalhoz: úszott, edzősködik. Férjével, a dél-afrikai Bruce des Fontaine-nel is egy kajakversenyen kovácsolódtak össze.
– Hogy miként találtunk egymásra? – kérdezett vissza a dél-afrikai Bruce des Fontaine (48), a vásárhelyi származású Bán Annamária (35) férje.

– Annamária akkor már Dél-Afrikában élt, és egy baráti társaságban ismerkedtünk meg, majd következett egy háromnapos maratoni, emberpróbáló kajaktúra; szeretem a hosszú távú, kitartást igénylő versenyeket, a kerékpározástól a futásig, amelyeknek nagy a hagyománya hazámban. Ekkor azt mondtuk: ha nem veszünk össze, akkor évekig kibírjuk majd egymás mellett. Most már nem nehéz kitalálni, így történt – mesélte.

Dél-Afrikában 2000-ben, a millennium tiszteletére rendezték meg az öt nagy vadról (oroszlán, bivaly, elefánt, leopárd, orrszarvú) elnevezett maratoni versenysorozatot, amely a már említett kajak-, kerékpár- és futóversenyből állt – utóbbi kettő 110, illetve 90 kilométeres távval –, de szerepelt a kínálatban az úszás és a Kilimandzsáró megmászása is. Az egyes viadalokon átlagban 15-20 ezren álltak rajthoz, viszont mindössze 47-en „terítették le" mind az öt nagy vadat, és győzték le önmagukat – Bruce des Fontaine köztük volt. A família nem a hihetetlen produkciók hajszolásából, hanem a családi sportboltból él, abban segít Annamária is. Amennyiben ideje engedi, hiszen egy Magyarországnál nagyobb megye, North West úszószövetségének vezetőedzője, ha úgy tetszik, szövetségi kapitánya Dél-Afrikában.

Apa, lánya, veje: Bán Sándor, Bán-des Fontaine Annamária és Bruce des Fontaine. Fotó: DM/DV
Apa, lánya, veje: Bán Sándor, Bán-des Fontaine Annamária és Bruce des Fontaine.
Fotó: DM/DV

– Amióta az eszemet tudom, sportolok, és ebben nagy szerepe volt édesapámnak, Bán Sándornak, akit úgy gondolom, nem kell bemutatni a sportkedvelőknek. Úszni már 3 évesen megtanultam, de a suliban kipróbáltam még a kézi- és a röplabdát is. Mégsem profi sportolónak, edzőnek készültem, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban biológia–fizika szakra jártam, orvos szerettem volna lenni, aztán negyedikben mégis a testnevelési egyetemre felvételiztem – mondta Annamária.

2000-ben végzett a TF-n, és Uruguayból kapott ajánlatot
– mikor ezt Bán Sándor megtudta, rögtön hazautazott Sydney-ből, az olimpiáról. Végül mehetett, a fővárosban, Montevideóban dolgozott, egészen 2001 szeptemberéig, akkor követte édesapját Dél- Afrikába. A szakemberek és a szülők is elégedettek vele. Idővel dolgozhatott volna Tőrös Károllyal Fokvárosban, de maradt a North West megyei Klerksdorpban – mai napig ott él a párjával, akivel 2003- ban keltek egybe – és két fiával, Markkal (8) és Alexanderrel (1,5).

– Imádunk utazni, ezért nem okoz gondot, hogy évente legalább kétszer, öt-hat havonta eljöjjünk, meglátogassuk a szüleimet – egyke vagyok, nagyon hiányoznak. Ilyenkor összejövök a régi barátaimmal is. Ezeket a kirándulásokat a család is szereti, és Marknak nyelvi problémái sincsenek: az angol és az afrikaans mellett nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy magyarul is jól beszéljen, hiszen ez az anyanyelve, és az ország az egyik hazája – mondta Annamária, és mikor ezt lefordította kedvesének, Bruce helyeslően bólogatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Bianka EU-s bajnok

A Szeged BC 64 kilogrammos öklözője, Nagy Bianka, valamint a 81 kilós Kovács Mária aranyérmet nyert az európai uniós női ökölvívó-bajnokságon, Keszthelyen. Tovább olvasom