Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Marci bácsi, az edzőlegenda

Lapunk és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata megválasztja az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdását, csapatát, edzőjét. Az eredményhirdetésre december 16-án, a szegedi kézilabdaklub – a Pick Szeged jogelődjét, a Szeged Előrét alapították meg ekkor hivatalosan – megalapításának fél évszázados születésnapján kerül sor. Első szavazónk Ludányi Márton kézilabdaedző, alapító.
Az első hivatalos szavazó Az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdása szavazáson Ludányi Márton. Amióta a városban létezik kézilabda, azóta kapcsolatban áll a sportággal. A hivatalos megalakuláson, a Szegedi Előre létrehozásán – a Pick Szeged jogelődje – 1961. december 16-án is ott volt, ő az egyik alapító.

Álomcsapat

A posztonkénti rangsorból csak a győzteseket említjük meg az újságunkban szavazóknál. Nézzük Ludányi Márton álomcsapatát: Fekete – Tenke, Lele, Eklemovics, Mezei, Tóth, Zvizej. Vezetőedző: Kővári Árpád.

Marci bácsival ülünk egy kávé mellett, és csak mesél, csak mesél. Meccsekről, edzésekről, játékosokról. Hetekig hallgatnánk, a 77 éves tréner ezer szállal kötődik ahhoz a sportághoz, amely nem vitás, a Csongrád megyei székhely legnépszerűbb sportágává vált.

A TF elvégzése után visszatért Szegedre, 1957-től tanított, 1958-tól a Rózsában, a későbbi Csonkában volt testnevelő tanár. Rengeteg játékos nála kezdett el kézilabdázni. Lele Ambrus, Szabó László, Fekete Róbert, Buday Dániel, Herbert Gábor és még sorolhatnánk régről, illetve napjainkból a neveket. Kiderül, hogy nagy kedvence Hunyadkürty János volt, aki szegediként elsőként volt magyar válogatott. Ő nem szerepel a listánkon, de kérte, mindenképpen említsük meg a nevét.

Mesél egy makói fiúról, aki Nacsa Imre tanítványa volt mint atléta, és Marci bácsi nővére, a 624-es szakmunkásképző egyik testnevelésóráján szúrta ki, hogy milyen remek felépítéssel rendelkezik ez a Maros-parti legény. 191 centiméter magas, 91 kilós srácról volt szó, aki később világbajnoki ezüstérmet szerzett. Ő volt Szabó László, azaz „Sonka".

Ludányi Mártonnál Fekete Róbert Az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdása. Fotó: Frank Yvette
Ludányi Mártonnál Fekete Róbert Az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdása.
Fotó: Frank Yvette

Mesél egy tápéi legényről, aki képes volt hajnalban felkelni, ezután otthon segíteni az építkezésen, az iskolába indulás előtt 2×25 megrakott vödröt felcipelni, hogy utána a szülők engedjék edzeni, kézilabdázni. Európa gólvágója, Lele Ambrus volt ez a megszállott fiú.

Ludányi Márton top 10-es listája

1. Fekete Róbert
2. Badó László
3. Tenke Endre
4. Lele Ambrus
5. Nagy László
6. Eklemovics Nikola
7. Mezei Richárd
8. Tóth Géza
9. Luka Zvizej
10. Buday Dániel

Kiderül, hogy a „csonkás" kézilabdások kezdtek el először futni az újszegedi ligetben. Előtte senki sem tette, ők mutatták meg, hogy milyen jó sportolni a platánfák alatt.

Megtudjuk azt is, hogy a Rókus általános iskola tornatermében már a hatvanas évek elején telt ház volt egy-egy kézilabdameccsen, pedig kosárpályán játszották a találkozókat.

Marci bácsi nagy alakja a szegedi kézilabdának. Rengeteget tett azért, hogy neveljen. Van egy hitvallása, ami sokak számára lehet tanulság: „Mert a hitet hinni, a sportot sportolni, a csókot csókolni kell!"

Egy kategóriában nem tartottunk szavazást. Ki volt az elmúlt 50 év legjobb szegedi utánpótlásedzője? Ez nem lehet kérdés, mert ebben a kategóriában egy induló volt: Ludányi Márton.

Olvasóink írták

 • 11. csulaj 2011. december 11. 10:21
  „A nevem Gyulai Miklós,javaslom Ludányiról elnevezni a sportcsarnokot."Hunya" egészen kiváló balkezes szélsőként az Előre alapitó tagja volt,a Tf-ben és a Vasasban sokszoros válogatott,aztán edzó,talán Kuwaitbsn.”
 • 10. csulaj 2011. december 11. 09:46
  „Tisztelettel üdvözlöm Marcit:a magam hetven éve magyarázat a megszólításra,valamint az is,hogy a Szegedi Előrében az alapítástól 1967-tel bezárólag játékosa volta.Aztán végeztem az egyetemen és szülővárosomban,Békéscsabán folytattam a kézilabdát és traumatológusként a pályafutásomat.Remélem,még találkozunk!”
 • 9. Zara110927 2011. december 07. 14:58
  „Nekem testnevelő tanárom volt Marci bácsi,mindig szeretettel gondolok Rá mert Ő még igazi pedagógus volt,aki élt-halt a gyerekekért és a kézilabdáért.Jó ötlet róla elnevezni a csarnokot,ha valaki akkor Ő megérdemli.Marci Bácsi nagyon jó egészséget,és még sokáig fussunk össze meccsen,a városban.”
 • 8. palika25 2011. december 03. 19:32
  „Szavazásom arra a játékosra adom, aki barátom is volt: Tóth Géza!!!!”
 • 7. czgyu 2011. november 25. 18:06
  „Mester! Köszönök mindent Boldog Születésnapot.”
 • 6. 307 2011. november 24. 14:44
  „Én is támogatom a Sportcsarnok elnevezését róla!”
 • 5. 307 2011. november 24. 14:37
  „MESTER!!! Isten éltesse sokáig!!!”
 • 4. Anyádlóháton2 2011. november 24. 09:08
  „Nekem tanárom volt Marci´bá anno a 70´ évek vége felé. Mindig jó érzéssel gondolok a testnevelés órákra, mert kitartást, küzdeni tudást, becsületes helytállást tanultunk Tőle. Ő tette lehetővé számunkra, hogy azok a fiatalok, akik szerény kézilabda tudásuk miatt nem lehettek a Sportcsarnok "parkettájának ördögei", a legendás "B" közép szurkolótábor sorait erősíthették, minden hazai mérkőzésen ingyenes belépővel.
  Igen, igen ... támogatom az ötletet. Viselje az Ő nevét a szegedi Sportcsarnok. Megérdemli ... sőt ennél többet is, mert valóban egy fantasztikus ember! Jó egészséget és hosszú életet Marci bácsi!”
 • 3. v.imre 2011. november 24. 08:42
  „Tisztelettel javasolnám a következőt. A szegedi sportcsarnok és a szegedi kézilabda múltja, jelene és bízom benne a jövője is elválaszthatatlan a kézilabdától. Nem kivételes, hogy olyan emberről nevezzenek el egy sportlétesítményt, aki azzal elválaszthatatlanul összetartozik. Ilyen ember csak egy van Szegeden, aki nem más, mint Ludányi Márton. Javasolom, hogy sportcsarnokunkat tiszteljük meg az ő nevével. Hiszem, hogy javaslatom támogatókra talál.”
 • 2. szatyi 2011. november 24. 08:35
  „Nekem -anno- edzőm volt a Szegedi Előrében. Isten éltesse Marci bácsit!”
 • 1. gorgó 2011. november 24. 07:46
  „Fogja-e valaki a ´nagyok" között megemlíteni a dorozsmai Ács Gézát? A sportág legnagyobb népszerűsítőjét, aki dorozsmát felvitte az NB I/B-ig?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott a vasút: fölényesen nyert a Hungerit a BVSC ellen

A Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK OB I-es női vízilabdacsapata a szerdai bajnokin fölényesen,… Tovább olvasom