Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Maróczy Géza vb-cím nélkül is a világ legjobbja volt

Bár sosem lehetett világbajnok, a múlt évszázad elején egyértelműen a világ legjobb sakkozójának számított Maróczy Géza. A Szegeden született sakkzseni szövetségi kapitányként olimpiai címmel vigasztalódhatott az elmaradt vb-arany miatt.
– Az általam legnagyobbnak tartott magyar sakkozó – mondta néhány napja a sportnapilapnak adott interjújában Maróczy Gézáról Portisch Lajos. Talán a Nemzet Sportolójának ez az egy mondata is elég, hogy érzékeltessük, korának mekkora egyénisége volt az 1870. március 3-án Szegeden született Maróczy.

Középiskolásként Jakobi Sámuel mesternél kezdte el tanulni a sakk alapjait. Villámgyorsan a világ élvonalába került, az 1895-ben Hastingsben aratott győzelmével nemzetközi nagymesteri címet szerzett. Sportpályafutása mellett külföldön tanult, a műegyetemet Zürichben végezte el, majd geometria–matematika szakos tanárként is dolgozott.

Az úgynevezett chessmetrics módszer utólagos teljesítményszámításai szerint 1904 és 1907 között a világ legjobb játékosának számított. Ez az időszak volt pályafutása legeredményesebbje is, nemzetközi versenyt nyert Münchenben, Monte Carlóban, Ostendében, Barmenben és Bécsben egyaránt.

Maróczy Géza
Maróczy Géza.

Vb-címet azonban nem ünnepelhetett, mert bár 1906-ban kihívhatta az akkor regnáló német–amerikai Emanuel Laskert, az összecsapás helyszínéül szolgáló Kuba politikai problémái miatt azonban nem jött létre a találkozó.

Sportolói pályafutása után szövetségi kapitányként ért fel a csúcsra: az 1927-es londoni sakkolimpián aranyérmet nyert a magyar csapat élén, majd az 1936-os nem hivatalos sakkolimpián is vezetője volt a veretlenül első magyar válogatottnak.

Több szakkönyvet is írt magyar és német nyelven, szerkesztője volt a Sakk és Biliárd Szemle, illetve a Magyar Sakk Lap című újságnak.
Maróczy Géza 81 évesen, 1951. május 29-én hunyt el Budapesten, sírja a Kerepesi temetőben található. Szegeden emlékét a Maróczy Géza Központi Sakkiskola, a Maróczy Géza Sakk SE és a magyar szövetség által a Török utcában 1991-ben felavatott emléktábla, valamint a Tisza-parti Általános Iskola előtt 2004-ben róla elnevezett tér őrzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeniorelsőségek a vásárhelyi atlétáknál

A vásárhelyi szenioratléták a közelmúltban több versenyen indultak, és szép eredményeket értek el. Tovább olvasom