Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Máté Zsolt két diplomát kapott

A vásárhelyi taekwondós, a 21 éves Máté Zsolt a közelmúltban egy hónapos dél-koreai edzőtáborozáson, szemináriumon vett részt.
A WTF (World Taekwondo Federation, Világ Taekwondo Szövetség) és a Kyung Hee Egyetem közös szervezésében a közelmúltban egy hónapos versenyzői továbbképzésen vett részt – 19 társával együtt – a vásárhelyi Máté Zsolt (21) Dél-Koreában. Két diplomát is átvehetett teljesítménye elismeréseként. Két éve edzői kurzusra delegálta az országos szövetség, így ma ő a legképzettebb tréner és versenyző Magyarországon.

– A mester hármunk produkcióját emelte ki, a dél-afrikai ikrekét és ez enyémet – újságolta büszkén Máté Zsolt. – Ezért az elismerésért alaposan megszenvedtünk, akadt olyan nap, amely hajnali 5 órától este 11-ig tartott, végig kemény edzésekkel, oktatással; de általában reggel 7-től este 10-ig minden napunk foglalt volt. Előfordult, annyira elfáradtam, hogy ebédelni vagy vacsorázni sem mentem le az étterembe. De megérte, tapasztalhattuk: ez nem egyszerű sportág, tudomány – a históriától kezdve a filozófián és az egészséges táplálkozáson át a sérülések kezeléséig mindent oktattak –, és szeretném tudásomat átadni fiataljainknak.

Szabadidő általában hétvégeken akadt, ekkor a szervezők kulturális programokról (jártak múzeumban, megismerkedve az ország több ezer éves történelmével) is gondoskodtak a csapatnak. Találkozhattak a koreai olimpiai válogatottal, akkor döbbentek rá: legyenek bármennyire szorgalmasak, igyekvők, tehetségesek, a sportág őshazájának képviselőivel – jelen állás szerint – gyorsaságban, képzettségben nem vehetik fel a versenyt.

Máté Zsolt a két, Dél-Koreában szerzett diplomával. Fotó: DM/DV
Máté Zsolt a két, Dél-Koreában szerzett diplomával.
Fotó: DM/DV

– Óriási, felejthetetlen élmény volt – mesélte Zsolt –, hogy találkozhattunk és edzést is tartott nekünk a taekwondo egyik legendája, az 54 éves Myng Sam Chang, 1988 olimpiai bajnoka. Számunkra is az lenne a cél, hogy egyszer harcost, versenyzőt delegálhassunk valamelyik ötkarikás játékra. Erről jelen időben fölösleges beszélni, viszont két 9 éves vásárhelyi srác, Gálfi Botond Attila és Berei Béla esélyes lehet a szereplésre. Ehhez a Dél-Koreában elsajátított legmodernebb módszerekkel kell őket és társaikat edzeni. Nem szabad, hogy tehetségek amiatt fordítsanak hátat a sportágnak – sajnos, van rá példa –, mert unalmasnak, egyhangúnak találják a foglalkozásokat. Ez pedig csakis úgy érhető el, ha a mesterek, az oktatók is folyamatosan képzik magukat, nyitottak az újra.

Dél-Koreában valóban nemzeti ügy a taekwondo: Szöul közelében megkezdték annak a sportági centrumnak az építését, amely Csongrád megyére „átültetve" Vásárhelytől Szegedig érne. Szuperlétesítmények kapnak benne helyet, és folyók szabdalják a hegyek között „megbúvó" komplexumot. Vásárhelyen ez csak álom, míg az október 23-án a városban rendezendő országos bajnokságon való éremgyűjtés nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációváltás a HPQ-nál

Ahogy más együtteseknél, úgy a HPQ-Szeged extraligás férfi röplabdacsapatánál is folyamatosan zajlik a generációváltás. Tovább olvasom