Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Matthäus jövője összetett kérdés

A magyar labdarúgó közvéleményt, a szurkolókat és a szakmabelieket is leginkább az a kérdés foglalkoztatja a napokban, vajon marad(jon)-e szövetségi kapitány Lothar Matthäus? Az egykori 150-szeres német válogatott szívesen vállalna újabb éveket, és sok minden szól mellette csakúgy, mint ellene. Írásunkban néhány megyei edzőt, szakembert, játékost, valamint más sportágak képviselőinek véleményét kérdeztük a témáról.
Menjek, vagy maradjak? – kérdezi Matthäus. MTI-fotó
Világbajnokságra készül a sakkozó Lékó Péter. Ám köztudott, a nemzetközi nagymester más sportágak iránt is érdeklődik.

Új szemlélet

– Szakmailag nem az én dolgom eldönteni, maradjon vagy sem Matthäus. Ám kétségtelen, új szemléletet próbál átadni a magyaroknak, és az utóbbi időben ez már látszott a válogatotton. Nem mellékesen a közönség is a csapat mellé állt az élvezhető meccsek következtében. Szóval: maradjon, és próbálja meg az Eb-re eljuttatni csapatunkat – mondta Lékó.

A férfi kézilabda-válogatott egykori játékosa, Berta Róbert nemcsak figyelemmel kíséri a focieseményeket, hanem az egyik legjobb focista a Pick Szegednél. – Egész elfogadhatóan teljesítenek a fiúk ahhoz képest, amilyenek voltak az elmúlt időszakban. Amit 20 év alatt elrontottak, azt nem lehet két esztendő alatt bepótolni. Én még adnék neki egy vb-ciklusnyi időt, azaz négy évet, hogy bizonyítson, amelyben egy Európa-bajnokság is benne van – érvelt Matthäus mellett Berta.

Bíznak benne

Így tett a Győr NB I-es csapatának bal oldali játékosa, a szegedi származású, a Tisza Volán SC-ben nevelkedett Makra Zsolt. Ráadásul neki több csapattársa (Kenesei, Priskin, Stark, Vincze O.) is rendszeresen meghívót kapott Matthäustól. – Szerintem mindenképpen maradnia kellene a német világsztárnak. Neki is köszönhető, hogy játszhattunk a franciák, az argentinok, a brazilok vagy a németek ellen. Jobban figyelnek a válogatottra, több szponzor állt mellé az utóbbi időben. Igaz, az eredményeken még nem látszik a munkája, de sok jó dolgot hallottam róla, így továbbra is bíznék benne – vallotta be a 41 első osztályú meccsel rendelkező labdarúgó.

Magyar bajnoki és kupagyőzelemmel büszkélkedhet a Paks színeiben a kosaras Kiss Zsolt. – Örülnék, ha maradna Matthäus. Talán valami megmozdult az ő közreműködésével a fociban. Mindig figyelemmel követtem a válogatott szereplését, és mostanában nagyon jó hozzáállású csapatot láttam. Először csak a 2008-as Eb-ig adnék neki lehetőséget, aztán az eredmény függvényében akár tovább is – osztotta meg nézeteit lapunkkal az egykori szegedi játékos.

Összetett a téma

Pro licences edzőként készíti fel a várható nagyobb feladatokra a Tisza Volán SC fiataljait Vágó Attila. Ő összetettnek ítélte a témát. – Ha a szakmát és a tényeket, az eredményt nézem, akkor mennie kell. Amit ígért, nem lett belőle semmi. A szakmai reményeket nem teljesítette, mást hasonló helyzetben már rég kirúgtak volna. Nagy játékos volt, nagy egyéniség, de képeznie kellene magát, és akkor kiváló edző lehet. Más részről megmozdult a sportág. Tekintélyt vívott ki magának; ha kicsit változna, és jó szakembereket venne maga mellé, ráadásul a közvélemény is, amelynek hatalmas szava van, mellette van, így ebből a szempontból maradnia kell. A hazaiak közül helyette Szentes Lázárt tartanám jó megoldásnak, de őt nem fogadják el a szakmában – gondolkodott Vágó.

Az egykori többszörös válogatott védő, Kutasi László egyértelműen Matthäus maradása mellett érvel. – Több indokom is van, a legfontosabbak: magyar edzőre úgy sem hallgatnak a játékosok, és egy kicsit gatyába rázta a válogatottat. Jó tanácsként ajánlanám, hogy vegye ki Mezeyék kezéből az utánpótlás-nevelést. A hazai focit véglegsen csak úgy lehet rendbe hozni, ha van játékos. Ám ami itthon ezen a címen folyik, az nem nevezhető annak.

A többség tehát – elsősorban a szurkolók – Matthäus mellett van, ám ők elsősorban emocionális tényezők alapján marasztalnák a németet. A szakma egy része pedig világosan látja a pozitív és a negatív hatásait is. Döntés októberben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Susányi Zsófia újabb teniszsikere

Susányi Zsófia, a Gellért Tenisziskola válogatott játékosa egyéniben arany-, míg párosban ezüstérmet… Tovább olvasom