Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Mediteam Szeged: oda az Európa-kupa

Egy korábbi játékosa felé fennálló és elismert pénzügyi tartozása miatt a tegnap megadott határidő lejártáig nem nevezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége a Mediteam Szeged női csapatát az Európa-kupába. A hazai bajnokság nevezése július 15-én jár le, a névadó Mediteam Zrt. addig még vár.
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (a továbbiakban MKOSZ) elnöksége június 10-i ülésén megvitatta a nemzetközi kupákban indulni kívánó hazai női csapatok lehetőségeit. A Mediteam Szeged június 15-éig kapott haladékot arra, hogy rendezze lejárt és elismert tartozását.

Szponzori levél

Az időpont szerdán lejárt, tegnap pedig a következő sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe a Mediteam Szeged női kosárlabdacsapatának névadója: „A Mediteam Zrt. a szegedi női kosárlabdacsapatnak a „névadó szponzori" szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette, sőt időarányosan közel 30 százalékkal túlteljesítette. Büszkék vagyunk arra, hogy 2011. január 5-étől kezdődően az első osztályú szegedi női kosárlabdacsapat a segítségünkkel tudta befejezni a bajnokságot és került a dobogó közvetlen közelébe. Teljes erőnkkel azon voltunk, hogy a csapat jövőjét is megalapozzuk, ezért személyesen és írásban is tárgyalásokat kezdeményeztünk az országos szövetséggel, és a létrehozott új gazdasági társaságra alapozva kerestük a lehetőséget a Szeviép Szeged Női Kosárlabda Kft. ügyeinek lezárására. A létrejött szerződéstervezetünket e-mailben a szövetség jóváhagyta, és 2011. június 9- ére ígérte az elnökségi döntést. Ezek után kezdtük meg a tárgyalásokat az edzővel és a játékosokkal. A csapat csodálatosan összeállt, és lelkesen várta a jövőt. Visszajött volna Fürész Emő, Németh Betti, Tóth Cili, de négy új, fiatal magyar játékos is szóban igent mondott, és egy fő kivételével maradt volna a régi csapat.

A szerződéseket kizárólag szabályosan kívántuk megkötni, átlátható, stabil költségvetést készítettünk, és kiemelten kívántunk foglalkozni az utánpótlással is. Terveink között szerepelt egy szegedi sportegészségügyi és sportfejlesztési klaszter létrehozása, amellyel kapcsolatban több szegedi sportegyesülettel is felvettük a kapcsolatot.

Az előző jogviszonyok lezárásánál, 2011. június 1-jén derült ki, hogy a jogokkal jelenleg is rendelkező Szeviép Szeged Női Kosárlabda Kft.-nek van egy hatályban lévő FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) büntetése, mely egy volt szegedi játékos felé fennálló tartozás okán született. A büntetés jelentős pénzösszegről szól, amelyet a Szeviép Kft. nem tudott kifizetni, az új kft. költségvetését pedig teljes egészében felborította volna. Ennek ellenére tárgyalásokat kezdeményeztünk a játékossal a tartozás átvállalására, és bár elfogadtuk az összeg nagyságát, a kifizetés ütemezésében nem tudtunk megegyezni. Így a hatályban maradó FIBA-határozat megakadályozza az Európa-kupában kiharcolt indulást, valamint a magyar bajnokságban az új gazdasági társaság nevezését, és így a csapat indulását a 2011–2012-es szezonban.
Jelenleg nincs jogom szerződés aláírására, mert nincs elnökségi döntés a kezemben. Van azonban egy hatályos FIBA-határozat a Szeviép Kft.-vel szemben, amely blokkolja a Mediteam Szeged Női Kosárlabda Kft. további munkáját.

Szerettünk volna egy szerethető, profi, szabályosan működő szegedi női kosárlabdacsapatot szervezni, és ehhez sok lelkes partnert is találtunk, de ez a terv csak terv maradt. Senkit nem hibáztatunk, magunkat sem, mert mindent megpróbáltunk, és tenni akartunk.
Nem sikerült.

Dr. Nagy Z. Zsolt, a Mediteam Zrt. vezérigazgatója."

Szegedi szenvedés. Fotó: DM/DV
Szegedi szenvedés. Fotó: DM/DV

Elnökségi döntés

Információnk szerint az elnökség időközben meghozta döntését: a megadott határidőig, június 16-án, azaz tegnap éjfélig nem nevezte be a Mediteam Szegedet az Európa-kupába.

– Azért még előfordulhat, hogy a FIBA egy héttel eltolja az első határidőt. Mi abban bízunk, hogy a Szeged egy jó szerepléssel újra kiharcolja a nemzetközi indulást, így jövő nyáron megint nevezhet valamelyik kupába. Tehetnénk ugyan olyat, amely megakadályozza a Szeged indulását, ha nem rendezi tartozását, de nem ez a célunk. Bízunk benne, hogy a csapat az NB I A csoportjában rajtol – mondta tegnap este negyed nyolc előtt Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára.

Vezérigazgatói szavak. A levél kapcsán sikerült elérnünk dr. Nagy Z. Zsoltot is.

– Sakk-matt helyzet alakult ki. A csapat jelenleg nem tud indulni az Európa-kupában, illetve kérdéses a magyar bajnokságban való indulása is. A Szeviép Szeged Női Kosárlabda Kft-nek van egy FIBA elmarasztaló határozata egy volt magyar játékosával szemben. Névadó szponzorként próbáljuk menteni ezt a helyzetet, továbbá keressük a lehetőséget a csapat 2011–12-es szeonban történő indulására. Tárgyalunk a szövetséggel, illetve tárgyaltunk a játékossal. Egyelőre ami tény: a jelenlegi gazdasági társaság, a Szeviép nem valószínű, hogy tovább tudja vinni a csapatot, ezért egy új gazdasági társaságban képzeljük el a következő szezont. Erre viszont a jelenlegi tisztázatlan jogi helyzetek, az elnökségi döntés hiánya, továbbá a hatályos FIBA-határozat nem ad lehetőséget. A bajnokságba július 15-éig lehet nevezni, addig biztos várunk – mondta dr. Nagy Z. Zsolt.

Olvasóink írták

  • 2. Fri 2011. június 20. 09:48
    „Igen érdekes megfogalmazás - de ma már mely szerződések szabályosak ? Mindkét fél aláírja ezen szerződéseket és azok mellékleteit ! az élet minden területén :-) nem csak a sportban !”
  • 1. better77 2011. június 17. 12:08
    „"A szerződéseket kizárólag szabályosan kívántuk megkötni, átlátható, stabil költségvetést készítettünk"
    Ez azt jelenti, hogy az eddigi szerződések nem voltak szabályosak, nem volt átlátható, és nem volt stabil a költségvetés???
    Azért ezt a mondatot ajánlanám mindenki szives figyelmébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályaavató a szőregi suliban

Vasárnap 10 órakor három csapat részvételével avatják fel a szőregi általános iskola sportpályáját. Tovább olvasom