Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Még csak epizódszerepben

Az élvonalban érdekelt Csongrád megyei együtteseknél légiósok és más klubtól igazolt kész játékosok, sztárok szép számban lépnek pályára. Az eredményesség miatt. Arra voltunk kíváncsiak a szubjektíven kiválasztott kluboknál, milyen szerephez jutnak a felnőtt keretben a fiatalok.
Utánpótláskörképünket kezdjük a hölgyekkel. A Szeviép-Szeged NB I A csoportos női csapatánál a légiósok (Zserzserunova, Ciglar, Sipaviciute) mellett olyan, évek óta a klubnál játszó rutinos kosarasok alkotják a keret gerincét, mint Russai, Fürész, Németh, Laczi, Vincze és Kmézics. A saját nevelésűek közül Lengyel, Tóth és Kováts (utóbbi mindössze 17 éves) rendre ott van a 12-es keretben, vagyis a jegyzőkönyvben, ez érvényes az Euroligára is – tudtuk meg Domokos Mihály ügyvezetőtől, aki még elmondta: az ifjaknak ezen a szinten már nehéz odakerülniük a kezdő közelébe.

A Hungerit MetalCom-Szentesnél (női vízilabda) könnyebb azokat felsorolni, akik valahonnan érkeztek – közölte Zantleitner Krisztina vezetőedző. Nem saját nevelésű Tóth A., Takács, Jankovics, a két szegedi, Tiszai és Árkosy, valamint a légiós Kotova. A többiek a szentesi „palántaneveldéből" kerültek ki, és rendszeresen vízbe szállnak. Az ASA-Consolis-HNKC (női kézilabda) együttesénél is nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás képzésére – mondta el Mucsi Tamás ügyvezető. Arra azért még várni kell, hogy a fiatalok – pillanatnyilag Antal, Busi, Varga, Draxler O. és Márton tagja a felnőtt keretnek – kulcsszerepet játszanak. Még epizodisták. A pont, pontok sorsa, vagyis az eredményesség a légiósok (Abramovics, Ghionea) és a más kluboktól igazolt tapasztalt játékosok (például: Kudor, Sopronyi, Király) kezében van.

Simon Bence egyelőre a kisebb bajnokikon kap szerepet a Pickben. Fotó: Schmidt Andrea
Simon Bence egyelőre a kisebb bajnokikon kap szerepet a Pickben.
Fotó: Schmidt Andrea

A Veszprémmel évtizedek óta küzdő Pick Szeged (férfi kézilabda) utánpótlás-nevelés eredményes, volt olyan bajnoki év, amikor a 9 korcsoportban 5 aranyat és 1 ezüstöt szereztek. Mégis légiósok és máshonnan igazolt magyar sztárok alkotják a gerincet. De a felnőtt keret tagja Farkas, Vancsics, Gyuris, Lele, Simon, Kupcsik és Tóth (utóbbi kettő még kevesebbet edz az idősebbekkel) és az öregebbek közül szegedi okítású Vadkerti és Herbert – mondta el Kővári Árpád, a Tisza Volán ügyvezető elnöke. A Pickre is igaz, ami a Szeviépre: ezen a szinten már tehetség és idő kell az állandó tagság, a kezdőben szereplés kivívásához.

A LEN-kupa-győztes Szeged Beton VE-nél (férfi vízilabda) is magasan a léc, két-három évente kerülhet ki olyan fiatal a műhelyből, aki befér egy ilyen szintű együttesbe – mondta el Juhász György technikai igazgató. Ezt most Varga P., Szabó, Török – utóbbi kettő tini – képviseli, és a munka színvonalára jellemző: a visszatért háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás is Szegeden sajátította el az alapokat.

Egy légiós, nyolc fiatal

A Makó FC NB II-es labdarúgócsapatában egy légiós (Ngalle) és nyolc saját nevelésű fiatal szerepel: Nagy Norbert, Fazekas Bálint, Rakonczai Zoltán, Tóth Imre, Győri András, Bakos Tamás, Nagy Andor és Csák Zoltán. Közülük Tóth, Rakonczai és Bakos általában kezdő volt ősszel, de a többiek többször is szóhoz jutottak csereként – tudtuk meg Kolozsvári János vezetőedzőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem játszottak jól, de nagyot küzdöttek női kéziseink

A magyar női kézilabda-válogatott csütörtök este 24-20-ra verte Csehországot Európa-bajnoki selejtezőn. Tovább olvasom