Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Megfertőzte Vass Sándort a felnőtt OB I-es kispad

Mi lett vele? sorozatunkban a Szentesi Vízmű egykori pólósával, Vass Sándorral beszélgettünk. Az MNK-t is nyert vízilabdás közel két évtizeden át Németországban játszott, később az OB I-ben és Katarban edzősködött, három hónapja pedig szülővárosának legtehetségesebb 14–15 éves fiú pólósait irányítja.
Fiatal gyerekként senki sem feltételezte – még a legnevesebb szakemberek sem –, hogy egyszer majd milyen jó pólós válik belőle.

– Ezt tényleg nehéz lett volna elképzelni, ugyanis a sportkarrieremet kézilabdásként kezdtem – emlékezett Vass Sándor. – Az élet azonban egy csúnya lábtörés formájában közbeszólt, az orvosok azt mondták, nem ártana sportágat váltanom. Így kötöttem ki a pólósoknál.

Telitalálat volt a döntés, hiszen tagja lett annak a Szentesi Vízműnek, amely 1978-ban országos ifjúsági bajnokságot nyert.

– Az akkori csapatunkból Tóth Gyula edző Faludy Csabát, Dömsödi Józsefet és engem vitt fel az első csapat keretébe – folytatta Vass. – Sikerszériám a felnőtteknél sem szakadt meg, tagja lettem az 1980-ban Magyar Népköztársasági Kupát (mai magyar kupa – a szerk.) nyert Szentesnek, amellyel egy év múlva a negyedik helyen végeztünk a KEK-ben.

A Kurca-parti gárdában 1989-ig játszott, majd pályafutását Németországban folytatta. Tóth Istvánnal és Fülöp Tiborral a Poseidon Köln együttesébe igazolt, onnan két év múlva a Düsseldorfba távozott.

– Büszke vagyok arra, hogy még 2006-ban is játszottam az élvonalbeli együttesben, 46 évesen én voltam a Bundesliga legidősebb pólósa. Az utolsó kint töltött nyolc esztendőben már a klub utánpótlásában edzősködtem. Három csapatot irányítottam, emellett pólóztam az élvonalban, a klub másodosztályú csapatának játékos-edzőjeként is dolgoztam, plusz még napi 12 órát lehúztam a húsiparban. Elfáradtam, megfájdult a gerincem, eldöntöttem, hazatérek Szentesre.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

Erre 2008 nyarán került sor. Úgy volt, hogy a Szentesi VK-t utánpótlástrénerként segíti, de mivel az akkori felnőttcsapat edzője, Berki András lemondott, Beleon Zsolt klubelnök Vass Sándort kérte fel a tisztségre.

– Minden vágyam volt az OB I-ben melózni, úgyhogy nem sokáig gondolkodtam a válaszon. Annak ellenére, hogy az előző évad csapatából mindössze öten maradtak, sikerült a társasággal benn maradni az élvonalban.

A következő idényben csak januárig edzette a csapatot Vass Sándor.

– Kikaptunk Pesten az OSC-től 16–5-re, pedig úgy utaztunk el a meccsre, hogy nyerhetünk is. Szóltam elnökünknek, Madarász Mihálynak, hogy az elnökség vizsgálja ki a szégyenteljes vereség okát. Kérésem süket fülekre talált, jobbnak láttam, ha lemondok, azt pedig elfogadták.

Fél évig semmit sem csinált, majd 2010 júniusának végén kiment Katarba, az ottani olimpiai csapat edzője lett. Az arab kaland azonban nem tartott sokáig, mivel az ígérgetéseket nem követte tett, az egy évig tartó szerződést felbontva három hónap után összepakolt, és meg sem állt Szentesig.

– Először a Csendes Tamás edzette 1999/2000-es korosztálynál segédkeztem, három hónapja pedig az országos kiemelt bajnokságban szereplő gyermek korosztály szakmai munkájáért felelek. Jól érzem magam a srácok között, de bevallom, hiányzik az OB I légköre, előbb vagy utóbb szeretnék visszatérni az élvonalba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas időszak a rögbiseknél

Mozgalmas időszakon vannak túl a szegedi rögbisek, akik közül a juniorok, valamint a nők és a… Tovább olvasom