Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Meghalt Kolonics György olimpiai bajnok kenus

Meghalt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus. A 36 éves kenus kedden délelőtt edzés közben egy résztáv után lett rosszul és bár a parton megpróbálták újraéleszteni, már nem tudtak rajta segíteni. VIDEÓ, HANGANYAG: utolsó villáminterjúnk Kolonics Györggyel
Meghalt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus.

Kolonics György két olimpiai távot teljesített az edzésen. Az első táv után megpihent, majd nekivágott a másodiknak is, ám amikor ennek a végére ért, rosszul lett - mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Baráth Etele.

Kolonics György rögtön szólt az edzőjének, Ludasi Róbertnek, hogy nem érzi jól magát, motorcsónakkal azonnal a partra szállították, ahol már nagyon rossz állapotban volt, érezhető volt, hogy nagy a baj - tette hozzá az elnök. Azonnal kihívták a mentőket, ám amire a rohamkocsi odaért, már nem lehetett segíteni a kétszeres olimpiai bajnokon. Az orvosok többször megpróbálták újraéleszteni Kolonics Györgyöt, de már nem tudták megmenteni a klasszis életét.

Kolonics kenu kettes párja, Kozmann György azt mondta, nagyon megviselte a hír, és nincs olyan állapotban, hogy nyilatkozni tudna.

Cseuz tanár urat is megdöbbentette a hír

Kolonics György halálának híre megdöbbentette Cseuz Lászlót is. A szentesi testnevelőtanár lapunknak elmondta, hogy azt tervezte: más magyar sportolókkal együtt Pekingben közös fényképen szerepel Kolonics Györggyel. Az elhunyt sportember ötödször vett volna részt versenyzőként az olimpiai játékokon, Cseuz László ötödször megy biciklivel a játékokra. A kerekező Kanadából hívta fel munkatársunkat és telefonon mondta el mindezt. Kampoolsból jelentkezett be, mintegy négyszáz méterre Vancouvertől.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György hétfőn még közös fotózáson vett részt a Hősök terén az olimpiai csapattal. Fáradt volt, de jókedvűen készült a keddi edzésre. A fotózás után újra elmondta a már sokszor hangoztatott véleményét, hogy ennyi idős korban, kizárólag tiszta eszközökkel készülve nagyon nagy feladat felvenni a versenyt a világelit azon részével, amely esetleg más eszközt is igénybe vesz a minél jobb eredmény érdekében.

Az első diagnózis szerint halálát hirtelen szívhalál okozta. A kétszeres olimpiai bajnok kenust a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) is saját halottjának tekinti.

A Kozmann-Kolonics duó 500 és 1000 méteren is kvalifikálta magát a pekingi olimpiára. A szövetség a nevezési határidő lejártáig, július 23-ig még megváltoztathatja a nevezettek névsorát.

Vécsi Viktor, Vajda Attila és Janics Natasa edzője megrendülten reagált a Delmagyar.hu-nak:

- Nehéz most mit mondani, méltó mondatokat találni, mert tényleg ő volt a legtöbb eredményt elért kenus, a leg-leg. Mi, akik együtt versenyeztünk vele - és ez több generáció, gyakorlatilag mindenki ismerte -, nagyot vesztettünk halálával.

Kolonics György legutóbb a Maty-éren nyilatkozott a delmagyar.hu-nak, ahol arról beszélt, hogy soha nem elég a sikerből:

A Délmagyarország utolsó hosszabb interjúja Kolonics Györggyel, februárban:
kattintson ide!

Kolonics György 1972. június 4-én született Budapesten. A Budapesti Spartacusban kezdett el kenuzni Nótárius József irányítása alatt, de még ifjúsági korában átigazolt a Csepelbe, ahol azóta is Ludasi Róbert vezette az edzéseit.

1991-ben mutatkozott be a párizsi világbajnokságon, ahol a két kenu négyesben indult, és vb-újoncként ötödik és hatodik helyen végzett. Egy év múlva már kiharcolta az olimpiai indulás jogát is, ekkor két páros számban - mindkettőben Pálizs Attilával - versenyzett, és egy ötödik, illetve egy hetedik helyet szerzett. Egy év múlva talált rá partnerére, Horváth Csabára, akivel szinte évről évre maguk mögé utasították a világ legjobbjait. Diadalsorozatuk 1993-ban kezdődött, amikor 500 párosban először győztek együtt, de Kolonics tagja volt a győztes négyesnek is, és kenu egyesben, 500 méteren ezüstérmet is nyert.


1994-ben, három számban is együtt indult Horváthtal, a két rövidebb párosban és a 200-as négyesben összesen három ezüstöt nyert, az aranyérmet pedig az 1000 méteren induló négyes győzelme után akasztották a nyakába. Az 1995-ös duisburgi világbajnokságon ötször állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára: kenu kettesben - Horváthtal - mindhárom távon, kenu négyesben pedig a két rövidebb távon. Kilencedik és tizedik világbajnoki címét egyaránt Dartmouthban szerezte, párosban és négyesben egyaránt 500 méteren, és két ezüstérmet is kiharcolt a leghosszabb távú párosban és a legrövidebb távú négyesben.

Kétszeres Európa-bajnok, 1997-ben Plovdivban Horváth oldalán, 1000 méteren és a négyesben 500 méteren is az első lett. Két Eb-ezüstjét is itt szerezte, az 1000 méteres párosban és a sprinttávon négyesben.

Fotó: www.kajakkenusport.hu
Fotó: kajakkenusport.hu

Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét az atlantai olimpián érte el, az 1000-en megszerzett bronzérem után, az esélyesség terhétől nem összeroskadva, állandó partnerével 500 méteren sikerül elsőként áthaladni a célvonalon. Kolonics György tizenhárom világbajnoki arany után 1999-ben, az egyesben is próbára tette magát, de a kísérlet nem járt sikerrel. Sydney-ben azután a hullámzó vízen mégis egyesben szerezte újabb olimpiai bajnokságát. Ezt követve a fiatal Kozmann György személyében újabb társat választott.

Athénban harmadik helyen végeztek, majd 2006-ban, a hazai világbajnokságon a legjobbak voltak. Már harmincévesen abba akarta hagyni, de úgy gondolta, Pekingben - az ötödik olimpiáján - még próbára teszi magát párosban 1000, valamint 500 méteren.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Zsu605 2008. július 18. 22:34
  „Gyuri és Tamás!

  Le a kalappal előttetek! Kolón kivű egy ország EMBER-e evez majd Veletek! Mással ne törődjetek!! Számomra az aranyérem már a Tiétek! Aki ember és magyar, mást nem is mondhatna. !!
  Minden magyar sportolónak sok sikert Pekingben. Mindenkiért szurkolni fogok!

  Zsu”
 • 49. tahoszegedi_barátja 2008. július 16. 21:12
  „Sajnos a "magyarok" nem elég tájékozottak.

  Nem sűrűn nézhet tv-t”
 • 48. HORVÁTH GERGŐ 2008. július 15. 22:19
  „A KENUNAK voltál útörő harcosa,Életedben pihenést nem ismertél soha.Siker és jótevés mi örömöt nyújtott,Békés pihenésben nyerjé ÖRÖMÖT NYUGTOT!!

  Aki ismerte annak soha nem hal meg KOLO!
  Remélem KOLO oda fent is ennyi sikert érsz el mint amennyi sikert Magyarországnak értél el! NYUGODJ BÉKÉBEN!

  Őszinte Részvétem a CSALÁDJÁNAK és az MKKSZ összes tagjának!

  Tisztelettel!
  Gerike

  U.i HAJRÁÁÁÁÁ KOLÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!! :(:(:(:(:(:(”
 • 47. zoya 2008. július 15. 21:48
  „Borzasztó ami történt. Részvétem a családnak.
  NYUGODJ BÉKÉBEN KOLÓ!”
 • 46. N. Mónika 2008. július 15. 21:38
  „Tisztelt Fórumozók! Nem lehetne ez az oldal most az egyszer az emlékezésé? (Tisztelet a kivételnek)
  A mai napon egy nagyszerű sportolót veszítettünk el.
  Kedves Koló! Nagyon fogsz hiányozni Pekingből! Nyugodj Békében!
  Részvétem a Családnak és a magyar sport társadalomnak.”
 • 45. Dzsamana 2008. július 15. 21:05
  „Hm... úgy látszik csak a bulvárlapok nem képesek egy ilyen hírt fekete keretben hozni... blikk, délmagyar... fontos a példányszám, nah, én pont ezért nem veszem egyiket sem.”
 • 44. Secret 2008. július 15. 21:02
  „A helyzet az, hogy regen nem halt meg ennyi sportolo hirtelen, pedig ok is kemenyen dolgoztak. Ki lehet nyomozni, hogy mi okozza nagy valoszinuseggel a dolgot, es ez minden embert erint, nem csak a sportolokat.”
 • 43. 37 perc alatt értek ki 2008. július 15. 20:56
  „jojozsi !
  Ezek a mentőknél folyamatosan hazudnak!
  Főleg a kiérkezésekről!
  Hazudnak és hazudnak !
  Szemrebbenés nélkül!!!! Csak hazudnak.
  Egyszer ha van kedved, látogass el a szegedi mentőállomás kapujába. És figyeld mikor szól a csengő és mikor megy ki a kocsi!!!
  A gyerekemmel sétáltam arra áprilisban és figyeltem. A gyerekem élvezte, én meg nem értettem miért telik sok idő .”
 • 42. zombor 2008. július 15. 20:47
  „+...MINDIG CSAK A JÓK MENNEK EL!!! :(”
 • 41. jojozsi 2008. július 15. 20:15
  „Hol volt a mentő?Mi tartott 37 percig? Miről beszélnek ezek ,hogy 15 perc és ott vannak mindenhol??”
 • 40. kokusz 2008. július 15. 20:13
  „Néztem a fókuszt és csurogtak a könnyeim . Hihetetlen számomra még mindig ,hogy Koló nincs többé.Nyugodjon Békében!!Remélem odafenn folytatod amit itt abbahagytál!”
 • 39. magyarok 2008. július 15. 19:58
  „Nyugodj békében KOLÓ....

  tahó szegedi barátja te nem tahó szegedi barátja vagy, hanem te vagy maga a tahó, szegedi!”
 • 38. halak33 2008. július 15. 19:53
  „Én még most sem fogom fel.... :(
  Nyugodjon békében! és... sok erőt Olimpikonjainknak, h. ezek után helyt tudjanak állni majd! Remélem sikerül Nekik! :) HAJRÁ MAGYAROK! HIÁNYOZNI FOGSZ GYURI!!”
 • 37. zimezum 2008. július 15. 19:16
  „ultrásszegednek:

  nem gondolkoztál el rajta,hogy talán nem ez a reklám helye és ideje?????????????????????????????????????????”
 • 36. EGY TISZTELŐJE 2008. július 15. 18:53
  „őszinte részvétem KOLONICS GYÖRGY a tehetséges,híres kenus, családjának, kenus társának,eddzőjének,csapattársainak.HIÁNYOZN FOG PEKINGBŐL. TISZTELŐJE.”
 • 35. ULTRAS SZEGED 1992 2008. július 15. 18:47
  „Nyugodj Békében!!!”
 • 34. tahoszegedi_barátja 2008. július 15. 18:38
  „én csak két nevet mondok:

  Fehér Milkós - fájdalomcsillapítók miatt állt meg a szíve. (mellékhatások)

  Horváth Ágnes - 37 perc mire a mentő (amelyikből még nem privatizálták ki a deffibrillátort) kiér”
 • 33. hagymácska 2008. július 15. 18:26
  „Még mindig döbbenten állok a történtek előtt. Remélem nem akarnak indítani és nem is vállalja az indulást helyettük senki.”
 • 32. zandica 2008. július 15. 18:16
  „... DÖBBENET .....ma Ő.. holnap lehet, hogy én...nagyon duuurrrvva.. :-(((”
 • 31. Gyongy 2008. július 15. 18:12
  „Hihetetlen!Nyugodjon Békében!”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységesek Czeglédi kajakegységei

A felnőttek után a fiataloké a főszerep: csütörtöktől vasárnapig a szegedi Maty-ér ad otthont az… Tovább olvasom