Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Megkezdődött a világbajnokság a Maty-éren - galériával

A parasportolók előfutamaival szerdán megkezdődött a 39. Mol sík vízi kajakos, kenus olimpiai kvalifikációs világbajnokság a szegedi Maty-éren. Csütörtökön beindul a nagyüzem, több magyar egység, így a hazai kenus, Vajda Attila is vízre száll.

Egy kicsit belekóstoltunk mindenbe. A 39. Mol sík vízi kajakos, kenus világbajnokság első napján ugyan még csendesen pörögtek az órák, ám azért pici bepillantást nyerhettünk abba, mi is várhat ránk az előttünk álló négy napban.

Sérült versenyzők futamai a kajak-kenu világbajnokságon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ne maradjon le!

A 39. Mol sík vízi kajak-kenu világbajnokságról a delmagyar.hu portálon folyamatosan frissülő online tudósítással jelentkezünk csütörtöktől vasárnapig a helyszínről, a Maty-érről. A futamok beszámolói mellett képgalériákkal és helyszíni interjúkkal, hanganyagokkal igyekszünk visszaadni a versenyhangulatot, míg a részletes eredmények a delmagyar.hu/kajak-kenu-vb oldalon lesznek megtalálhatók összesítve.

A rekkenő hőségben a parasportolók kora délután elkezdődött futamaira előkerültek a szurkolók is, nagyjából kétszázan – a belépés ingyenes volt –, némelyek kezében láthattunk zászlót, más már fotóztatta magát, a többség pedig aszalódott a napon. Tanulság: aki esetleg több időt, akár egy egész napot is el szeretne tölteni a Maty-éri létesítményben – el lehet, látványban ugyanis nincs és nem is lesz hiány –, az az időjárás ellen feltétlenül szerezzen be és hozzon magával esernyőt. A hangosítás is még csak a beállítás fázisában volt, azaz sportos nyelven a bemelegítésen túl vagyunk.

Arra is fel kell készülni, hogy a rend, a fegyelem, a vasszigor már alapkövetelmény a létesítményben. Hiába marcona kinézetű egy biztonsági őr, ez még nem minden: tisztelettudó, segítőkész, ám azt el kell fogadni, hogy a feladatát végzi. Így aztán csak ott próbáljunk meg bejutni, ahová a jegyünk szól, illetve ha nincs jegyünk, meg se próbáljunk bejutni a Maty-érre.

Az is biztos, hogy amíg él, nem felejti el 2011. augusztus 17-ét a magyar parasportoló, Rigó Imre. Az 55 éves versenyző a világbajnokság második futamában, V1 LTA 200 méteren már szerepet kapott – csak a történeti hűség kedvéért: a 39. Mol vb első futamgyőztese az osztrák Markus Swoboda volt –, és harmadikként lapátolt a célba, amely döntőt jelent számára. Pál Bence (22) két kategóriában is próbálkozott, és tisztességesen helyállt: előbb negyedik, majd hetedik lett futamában, ezek a pozíciók azonban nem értek finálét.

Nemzetközi sajtótájékoztató a Maty-éren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szurkolói buli pénteken

Pénteken 20 órától az EDF Démász-Szegedi VE Felső Tisza-parti vízitelepén ingyenes szurkolói bulit tartanak, amelyre volt egyesületi tagokat, sportszerető barátokat, a kajakozás és a kenuzás híveit várják. Az est vendégei nagy valószínűséggel találkozhatnak a klub olimpiai bajnokával, Vajda Attilával, illetve a magyar csapatot biztató Beé-közép tagjaival, valamint további egykori sportági kedvencekkel.

Csütörtökön viszont már beindul az igazi nagyüzem, délelőtt elő-, délután pedig középfutamokat rendeznek. Az EDF Démász-Szegedi VE olimpiai bajnoka, Vajda Attila 10.19-kor indul egy számára kedvező csoporttal, hiszen a nagy ellenfelek (például a címvédő üzbég Menkov, a kanadai Oldershaw, a német Brendel vagy a spanyol Cal) csak a középfutamban következhetnek. Na, az már nagyon kemény lesz.

Zárás játékunkban

A kajak-kenu világbajnokságig minden héten játékot hirdettünk kajak-kenus ajándékcsomagokért honlapunkon, a delmagyar.hu-n. Nyolcadik, utolsó játékunk nyertese Varga Tímea domaszéki olvasónk, aki jól megérdemelt ajándékcsomagját péntektől veheti át a Délmagyarország szegedi, Gutenberg utcai ügyfélszolgálati irodájában. Köszönjük, hogy velünk játszottak, jó szurkolást kívánunk a kajak-kenu világbajnokságra!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu vb: Besenyei Péter is a Maty-éren szurkol Kovács Katinak

Besenyei Péter is megtiszteli jelenlétével a szegedi kajak-kenu vb-t, méghozzá Kovács Katalin kajakkirálynő kedvéért. Tovább olvasom