Délmagyar logó

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 21°C | 32°C Még több cikk.

Megreformálták az utánpótlást: változásokat vezetett be a Magyar Kézilabda Szövetség

A 2017-2018-as idénytől megújul a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás-nevelési koncepciója. A Zsiga Gyula szakmai igazgató által koordinált szakmai csapattal előkészítettek egy új koncepciót: az edzőket szakmai mentorok segítik az egész ország területén. Csongrád és Békés megyében ezt a pozíciót pályáztatás után Szabó Levente, a MOL-PICK Szeged U20 edzője kapta meg.
Komoly gondot jelent az utánpótlás-nevelésben – nem csak a kézilabdában – a nem egységes képzési rendszer. Ebben próbál mankót nyújtani a Magyar Kézilabda Szövetség a korosztályos képzési kézikönyvével. Ehhez országszerte mentorokat jelölt ki a szövetség, hogy segítsék a klubokat az átállásban.

– A feladatom, hogy segítsem az edzőket a központi képzési rendszer napi szintű használatában – kezdte az újdonságok ismertetését Csongrád megye szakmai mentora, Szabó Levente. – A szövetség által meghirdetett programot egyeztetjük az edzőkkel. Folyamatosan látogatok el mindenhová, hozzám közel száz fiú- és lánycsapat tartozik.
Szabó Levente (a középső sor közepén) marad a MOL-PICK U20 edzője, de emellett szakmai mentorként is dolgozik a megyében. Fotó: utanpotlas.pickhandball.hu
Szabó Levente (a középső sor közepén) marad a MOL-PICK U20 edzője, de emellett szakmai mentorként is dolgozik a megyében. Fotó: utanpotlas.pickhandball.hu

Az új koncepció és a könyv komoly segítség az edzők számára. Az edzéselméleti tájékoztató mellett 252 gyakorlatot is tartalmaz az anyag, amely így a rutinosabb utánpótlástrénereknek is hasznos lehet.

– A mentorálást hosszú távú folyamatként indította el a szövetség. Fel kell keltenünk az edzőkben a szakmaiságot és az önképzést. Újdonság, hogy mindenkinek edzésnaplót és jelenléti ívet kell vezetnie, ami egy jó kezdeményezés. Célunk, hogy felélesszük a kisebb utánpótlásműhelyeket a nagyobb klubok tíz, húsz vagy akár ötven kilométeres vonzáskörzetében – vázolta fel saját és a szövetség céljait Szabó, aki azt is elmondta, hogy mindenhol pozitívan és partnerként fogadták eddig.

Mivel Szabó az NB I/B-ben szereplő MOL-PICK Szeged U20 edzője, így a Tisza-parti klubot nem mentorálhatja. Ezt a feladatot a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatójává 2017 januárjában kinevezett Zsiga Gyula látja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimistán várják a rajtot a megyei pólócsapatok: a Szentes otthon, a Szeged idegenben kezdi a bajnokságot

Optimistán várják a rajtot a megyei pólócsapatok: a Szentes otthon, a Szeged idegenben kezdi a bajnokságot
Ma megkezdődik a férfi vízilabda OB I 2017-18-as idénye. Tovább olvasom