Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megszállottak klubja: nincs megállás

A kilencvenes évek elején alakult meg a Megszállottak Klubja, amely az extrém sportteljesítményekre képes embereket tömöríti. Szegedről ketten lettek tagjai az elitnek, a szenior úszó, Bánki Horváth Béla és az ultramaratonista Sipos István – és még mindig megszállottak, úsznak, futnak.
A 90-es évek elején alakult Megszállottak Klubjának két szegedi sportember a tagja: a 90 éves szenior úszó, Bánki Horváth Béla és az 51 esztendős ultramaratonista, Sipos István. A klub azzal a céllal jött létre, hogy a nem olimpiai, illetve extrém sportokban (például hegymászás, autóversenyzés, műrepülés, tengeri vitorlázás, távgyaloglás, sárkányrepülés, küzdősportok) nyújtott teljesítményeket népszerűsítse. Az ezredforduló környékén sokat lehetett róluk és társaikról hallani, olvasni, manapság azonban nagy a csend.

– A klub létezik, de takaréklángon üzemel – közölte Bánki Horváth Béla –, évente egy összejövetelt, gálát rendezünk, amelyet tartottunk már a Parlamentben, valamint éttermekben egyaránt. A vezetőség ezen az eseményen számol be az éves munkáról, vázolja a terveket.
A működést, a nagyobb publicitást az is nehezíti, hogy rétegsportágakról van szó, s bár a tagok tarthatnának élménybeszámolókat, őszintén: nincs rá kereslet. A világban is egyedülálló, nincs társszervezete, amellyel együttműködhetne, közös programokat valósíthatna meg. A fővárosi testnevelési egyetemen fut egy előadás-sorozat, másutt, a vidéki településeken ennyi eredményt sem tudnak felmutatni.

Bánki Horváth Béla 90 évesen is rendszeresen csobban.  Fotó: Segesvári Csaba
Bánki Horváth Béla 90 évesen is rendszeresen csobban.
Fotó: Segesvári Csaba

Béla bácsi még mindig megszállott, vagyis versenyszerűen tempózik. Most a július 31. és augusztus 7. között Göteborgban rendezendő Európa-bajnokságra készül, ahol négy számban, 50, 100, 200 méter háton és 400 méter gyorson áll rajtkőre. Eddig 7 világ- és 25 kontinensbajnoki aranyat nyert – összesen több mint 600 érmet szerzett a különböző versenyeken –, 1 világ- és 20 Európa-rekordot úszott. Sipos István számos nagyszerű eredménye közül az 5000 kilométerre, a 2000-es országfutásra és a Trans Americára a legbüszkébb, de négyszer teljesítette a Spartathlont, és szintén négyszer futott le 1000 mérföldet.

Sipos István: A futást nem hagyom abba. Fotó: Schmidt Andrea
Sipos István: A futást nem hagyom abba.
Fotó: Schmidt Andrea

Elmondta: a tagdíj 5000 forint, aki kétszer nem fizet, kizárják. Általában minden évben ajánlanak új tagokat, de nem minden jelöltet „vesznek be a csapatba". Elismerte, kicsit aktívabbak is lehetnének, nincsenek jelen a magyar médiában, így az emberek sem tudnak, tudhatnak róluk, céljaikról semmit. Sipos civilben táplálékkiegészítőket forgalmaz, és továbbra is megszállott, vagyis fut.

– Idén márciusban Görögországban indultam 1000 mérföldes versenyen – idézte fel a tavaszt Sipos –, de talpizomgyulladás miatt nem bírtam befejezni, 1068 kilométert teljesítettem. Így is új korosztályos rekordot állítottam fel 1000 kilométeren és 6 napon. Nem tudom, mi lesz a folytatás, de a futást nem hagyom abba, bár mostanában inkább korosztályos, szeniorversenyeken méretem meg magam. Még az is elképzelhető, hogy visszatérek a stadionokba. Az atlétikában is van 75–80 éveseknek világverseny, a táv sem „változik", hiszen akkor már 5 és 10 ezer méter is maratoni hosszúságúnak tűnhet – zárta gondolatmenetét az ultramaratonista.

Olvasóink írták

  • 1. rt0831 2010. július 14. 19:01
    „Hol lehet a klubba jelentkezni?
    68 évesen szívesen megméretném magam úszásban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionos-kupa Szegeden

Huszadik alkalommal rendezik meg július 17-én, szombaton a Nemzetközi Kamionos Találkozó kispályás… Tovább olvasom