Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megtalálni a rejtett kincseket

Légiósként megjárt négy országot, szerepelt olimpián, stabil válogatott volt, tavaly pedig ezüstérmes lett a francia bajnokságban. Ő Laluska Balázs (34), Szeged egyik legeredményesebb kézilabdása, jobbátlövő, aki a Pickben nevelkedett, most pedig a spanyol León, a szlovén Koper, a Veszprém, a dubai al-Vaszl és a Montpellier után a másodosztályú Levendula Hotel-FKSE-Algyőben folytatja pályafutását, immár nem profiként.
– A Montpellier-vel ezüstérmes lett tavaly a francia élvonalban, ehhez képest most a magyar másodosztály Keleti csoportjának hetedikjéhez igazolt. Miért?

– Már a szezon közepén eldöntöttem, hogy több országot nem akarok megismerni, többet nem akarok költözködni, rángatni a családot, hazatérek Szegedre. Biztos vagyok benne, hogy remek döntést hoztunk, mivel így is folytathatom a játékot. Az algyői szerepléstől azt várom, hogy örömjáték legyen, emellett tapasztalataimmal segítsek új együttesemnek.

– Kapott ajánlatot az élvonalból, esetleg külföldről is?

– Több megkeresésem volt, igazolhattam volna magasabb osztályba, ám mivel már eldöntöttem, merre tovább, minden érdeklődést visszautasítottam. Még a tárgyalásokig sem jutottam el máshol, nem árultam zsákbamacskát.

Laluska Balázs (17) tavaly a Montpellier csapatával a BL-ben is játszott, a következő szezonban a magyar másodosztályban szerepel. Fotó: lequipe.fr
Laluska Balázs (17) tavaly a Montpellier csapatával a BL-ben is játszott, a következő szezonban a magyar másodosztályban szerepel. Fotó: lequipe.fr


– Egy szezonra tervez?
– Egyelőre igen, megtanultam, hogy többre nem érdemes. De ha élvezem majd a kézilabdát, ha továbbra is örömet okoz, akkor ebből lehet több is.

– Hirtelen jött tavaly a montpellier-i lehetőség. Hogy értékeli az elmúlt évét?

– Az ezüstérem szép eredmény. Amikor lehetőséget kaptam, úgy érzem, felvettem a kesztyűt és az iramot is, nem okoztam csalódást, tapasztaltabb lettem. Elégedett viszont nem vagyok, mert a szezon második felében előjöttek a sérüléseim, ez az egyik oka, hogy a nyáron befejeztem az élsportot. Büszkén zárhattam le 15 éves profi pályafutásomat.

– Az utóbbi években főleg védekezésben számítottak önre klubcsapataiban, Algyőn viszont a támadásban is szerepet kap. Fel kell frissítenie ezeket a játékelemeket?

– Nemcsak ezeket, az összes többit is, mert az említett sérülésem miatt három-négy hónapja nem játszottam meccset. Kell idő, mire felveszem a tempót, de mivel csak szeptember közepén indul a bajnokság, nem lesz gond. Még egyszer hangsúlyozom: szeretném élvezni a játékot, megtalálni a rejtett kincseket, amire egy profi karrier során nincs lehetőség.

Az átlövő a Levendula Hotel-FKSE-Algyőben folytatja. Fotó: Schmidt Andrea
Az átlövő a Levendula Hotel-FKSE-Algyőben folytatja. Fotó: Schmidt Andrea

– Mennyit edz majd?

– A felkészülés során napi kettő lesz, ebben nincs változás a profi éveimhez képest. A bajnokság alatt heti négyet tervezünk, ami nekem optimális. Mivel igénylem a mozgást, egyedül is eljártam volna, így viszont a csapattal együtt tudok készülni.

– Tervez valami mást is a kézilabda mellett?

– Persze, vannak ötleteink a családdal, ezeket majd szépen, csendben igyekszünk megvalósítani. Ami biztos, hogy Algyőn elkezdek hét-nyolc éves gyermekekkel foglalkozni, most először állok edzőnek. A kézilabda részével nem lesz gond, a pedagógiában pedig végre használhatom a végzettségemet, amelyet tíz éve megszereztem.

– Nevelőegyesülete, a MOL-Pick Szeged tavalyi csapatával, a Montpellier-vel is összekerült a Bajnokok Ligája csoportkörében. Juan Carlos Pastor szegedi vezetőedző felkérte már kémkedésre?

– Nem hívott még senki a csapattól ebben az ügyben, de nem is hiszem, hogy sok újat tudnék mondani. A klubok ezen a szinten már jól ismerik egymást, rengeteg videót látnak a másikról, a Pick és a Montpellier pedig többször is találkozott az utóbbi években. Két hete voltam kint Franciaországban, onnan úgy utaztam el, hogy ha jön Szegedre a csapat, keressenek bátran, ha szeretnék felfedezni a várost, segítek. Szerintem az a minimum, hogy az emberek segítenek egymásnak, ha tudnak. Ez Európa.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres vb volt

Négy A döntő, két érem. Tovább olvasom