Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megújul a sporttámogatás

A kiemeltként kezelt sportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás és vízilabda) a közelmúltban elfogadott új támogatási szisztémával nagy lehetőség előtt állnak. Megkérdeztünk helyi sportegyesületeket, milyen fantáziát látnak ebben, mit jelenthet ez számukra?
A közelmúltban a parlament által elfogadott törvény szerint nem az adóalapból, hanem a befizetendő társasági adóból finanszírozható öt kiemelt, úgynevezett látványsport, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás és a vízilabda. A társasági adó 70 százalékának 100 százaléka utánpótlás-nevelésre, 80 százaléka sportcélú befektetésekre (létesítményberuházás, eszköz- és felszerelésvásárlás), 50 százaléka direkt egyesületi támogatásra, működésre fordítható.

– A Pick Szegednek is óriási segítség – vélekedett Bella Árpád, a férfi kézilabdacsapat ügyvezetője. – A brüsszeli normakontroll még hátravan, ezért várhatóan csak 2011 januárjától vehetjük igénybe az így megnyíló pluszforrásokat. Robbanásszerű fejlődést eredményezhet, pénzügyileg rendbe teheti az egyesületeket. Mi is fogadhatunk majd ilyen összeget, anyagi stabilitást teremthetünk vele, de elsősorban a fiatalokra szeretnénk áldozni, az utánpótlás-fejlesztés lesz a „zászlóshajó". Például ebből a pénzből akarjuk megvalósítani Szegeden a kézilabda-akadémiát.

– A vízilabdánál is hozhat fejlődést, bár elsősorban nem a nézettségben, az csak akkor nőne, ha a bajnoki rendszerben visszaállítanánk a sportág nyári jellegét – vélekedett Körtvélyessy Péter, a Szeged Beton VE elnöke, az országos szövetség elnökségi tagja. – A színvonal viszont emelkedhet azzal, hogy Magyarországon tarthatnánk a legjobbakat, azokat, akik most Olaszországban és a jugoszláv utódállamokban profiskodnak. Az utánpótlás körülményein is javítani kellene – erre az utóbbi idők szerényebb válogatotteredményei is figyelmeztetnek – főként a vízfelület növelésével, vagyis uszodák építésével. A fiatalokkal foglalkozó szakemberek javadalmazására is többet kell áldozni. Szegeden kihasználjuk a kínálkozó lehetőségeket, itt elsősorban a létesítményhelyzetre gondolok; ha nem történik változás, ellehetetlenülhet az utánpótlásunk. De nem csak a megyeszékhelyen.

Az új sporttörvény a Szeged Beton vízilabdacsapatánál is hozhat pozitív változásokat. Fotó: Schmidt Andrea
Az új sporttörvény a Szeged Beton vízilabdacsapatánál is hozhat pozitív változásokat.
Fotó: Schmidt Andrea

Molnár Zoltán, a Szentesi VK elnöke – a klub OB I-es férfi és női vízilabdacsapattal is rendelkezik – is úgy reagált, ez a szponzoráció szempontjából rendkívül kedvező, növelheti a cégek, vállalkozások adakozási kedvét, segítheti az életben maradást, majd a fejlődést. Bízik benne: a gyakorlat olyan kedvező lesz, mint amire számítanak.

– Örülök az elfogadott törvénynek, a finanszírozás újabb lehetőségei nyílnak meg, kiszámíthatóbb, konkrétabb lesz a klubok költségvetése, tervezhetőbb a jövő. A megjelenő pénzösszeg jelentősen segítheti az öt kiemelt sportág fejlesztését. Ennek köszönhetően – és ez külön öröm – az utánpótlás is jobb anyagi körülmények között működhet, fejlődhet. Ezzel az eséllyel mi is élni kívánunk – mondta el gondolatait Domokos Mihály, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának ügyvezetője.

– Nagy lehetőséget látok benne, és most már az a feladat, hogy a potenciálisan szóba jöhető vállalkozásokat magunk mellé állítsuk– közölte Ménesi Gábor, a Makó FC NB II-es labdarúgócsapatának elnöke.
– Így az adó egy részét átutalva, azt jóváírva „fájdalommentesen" segíthetnek. Előzetesen már tárgyaltam erről cégek vezetőivel, és azt mondták: térjünk vissza rá, ha elfogadják a törvényt. A stadionépítés, az infrastruktúra-fejlesztés is meglódulhat a sportágakban, Makón a lelátót korszerűsíthetnénk ilyen konstrukcióban.

– A válogatott remek szereplésének is köszönhető, hogy a kiemeltek közé kerültünk – mondta Bánáti Antal, a Tisza Volán SC elnökségi tagja, a jégkorong szakág képviselője –, és a jövő áprilisban Budapesten rendezendő divízió I-es vébé újabb lendületet adhat. A jégkorong egyre népszerűbb, sok kicsi választja, nálunk is a mini és a szupermini korosztály a legnépesebb. Ez a törvény akkor realizálódik, ha a cégek látnak bennünk reklámértéket, lehetőséget. Megnyertük az OB I/B-t, és szeptembertől még jobb csapattal indulunk a bajnokságban. Néhány vállalkozás felfigyelhet ránk, és úgy gondolhatja: a szegedi hokiba is érdemes még többet fektetni. A fejlődés kulcsa, záloga lehet az új támogatási forma.

Olvasóink írták

 • 5. cibuska 2010. július 28. 17:40
  „már megint a nagy sportegyesületek nyernek.
  Egyéni sportágak,és iskolai sport hol van.
  Gusztustalan lessz.”
 • 4. barok 2010. július 26. 22:45
  „Az a baj hogy ezzel a törvénnyel a kiscsapatok ismét kilesznek herélve.A megyében két utánpotlás nevelő labdarugó klub van ami felvan épitve.Az egyik a Tisza Volán másik a HFC.Mivel ezek a klubbok csak sajnos NB III asok igy ők kiesnek a támogatottak köréből.A Makó ahol nincs jelentős utánpótlás az pedig nagyban részesül belőle.Hol itt az igazság?”
 • 3. tozso 2010. július 26. 16:08
  „Olyan jó, hogy megint az egyéni sportágak maradnak ki a jóból, amiknek eleve kevesebb a támogatójuk.”
 • 2. eldorádó 2010. július 26. 13:04
  „+ ezzel az új sport törvénnyel, talán, a multik is adakozni fognak, mivel a TA 7%5-a költségként is leírható lesz, tehát adóalap csökkentő lesz.
  - csak első- ill. másod ozstályú egyesületek támogathatók”
 • 1. N.P. 2010. július 26. 06:56
  „Nagyon nem értek vele egyet. Ezek a sportágak - a világ más tájain - megélnek a piacról, nem kell nekik alig burkolt állami támogatás. Ennek a pénznek -amelyik végső soron közpénz- sokkal jobb helye lenne az iskolai sportban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép-Szeged: Benczének bőven akad majd feladata

Átalakult, megfiatalított kerettel kezdi meg augusztus 2-án a felkészülést a Szeviép-Szeged A csoportos női kosárlabdacsapata. Tovább olvasom