Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Megyei bajnok honvédek

Ötven évvel ezelőtt, 1964 őszén nyerte meg a Csongrád megyei I. osztályú labdarúgó- bajnokságot a Szegedi Honvéd, amely azóta több más, vele együtt szerepelt klubhoz hasonlóan megszűnt. A régi sikereket, emlékezetes mérkőzéseket felvonultató sorozatunkban ezt a menetelést idézzük fel.
Volt egyszer egy Szegedi Honvéd. És a Textilművek, a Szegedi Spartacus, a Szegedi Dózsa, a Hódmezővásárhelyi Vasas, a Hódmezővásárhelyi Honvéd, az Alsóvárosi MÁV, a Ruhagyár, a Szentesi Vízmű és a Szentesi Honvéd.

Bizony, egykor ezek a csapatok (is) alkották a Csongrád megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság mezőnyét. Az említett együttesek már a feledés homályába merültek, megszűntek, eltűntek a megyei futballtérképről. De az emlékük azért még megmaradt. A felsorolásban elsőként említett Szegedi Honvéd például éppen ötven évvel ezelőtt, 1964 őszén nyerte meg a megyei I. osztályt – akkor még tavaszi, őszi rendszerben küzdöttek a csapatok.

A szegedieknek az 1964-es bajnokság a Ruhagyár 1–0-s legyőzésével indult, majd a nyolcadik fordulóig mindössze egy iksz fért bele a sikerek mellett. Aztán a 9. fordulóban következett az első vereség: a Szentesi Kinizsi 4–1-re múlta felül a Honvédot. A tizenhét csapatos bajnokság zárásakor pedig 23 győzelem, 2 döntetlen és 7 vereség szerepelt a statisztikában, no meg 61 szerzett, 28 kapott gól és 48 pont – így lett bajnok a Szegedi Honvéd.

1964 őszén nyerte meg a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságot a Szegedi Honvéd. Fotó: DM
1964 őszén nyerte meg a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságot a Szegedi Honvéd. Fotó: DM

A csapat egykori játékosa, Katona Béla egy spirálfüzetbe gyűjtötte ki és írta össze a szezon mérkőzéseit. A statisztikából kiderült, hogy a Szegedi Honvéd kezdője csak nagyon minimális esetben változott a 32 meccs alatt.

Pusztai (32 meccsen játszott) – Várhelyi (31), Hájas (32), Lippai (31) – Katona (31), Tápai (32) – Szél (32), Zádori (31), Somogyfalvi (32), Sajtos (32), Kiss (28). Ez volt a megszokott kezdő, miközben még szerepet kapott Kun (4), Farkas (1), Dobó (1) és Csendes (1) is.

– Nagyon jó csapatunk volt, és amint látható, az eltiltások és a sérülések is elkerültek bennünket a szezon egészében. Emlékszem, sok kimenőt kaptunk a laktanyából a futball miatt – mesélte Katona Béla.

A Szegedi Honvéd ezek után az 1965-ös idényben elindult az NB III-ban – akkor még természetes volt, hogy a bajnok feljebb lép. És nem is vallott szégyent: a többek között a Csongrádot, a Szegedi Építőket, a Hódmezővásárhelyi MEDOSZ-t, a Makói Vasast, az UTC-t felvonultató mezőny- ben harminc meccsen 30 pontot gyűjtött, és a hatodik helyen végzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged KKSE: így nincs értelme

A női kézilabda NB I-ben szereplő Szeged KKSE története talán legnehezebb hete elé néz. Tovább olvasom