Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megyénk egyetlen kosarazó rendőre

A makói rendőrkapitány, Palicz András 38 éve kosarazik, és ebből nyolcat négy első osztályú csapatban játszott. A magyar rendőrválogatottal – amelynek ő az egyetlen Csongrád megyei tagja – a hollandiai Eb-n hatodik helyen végzett.

Általános iskola negyedik osztályos kora óta kosarazik Palicz András. A Makói Rendőrkapitányság 48 éves vezetője egykoron úgy került kapcsolatba ezzel a sportággal, hogy a miskolci iskolájában a testnevelés tanára ezt tanította kiemelten.

Érettségi után felvették a nyírségi megyeszékhely főiskolájára, ahol földrajz–testnevelés szakos tanári diplomát szerzett. Szakmájában egy percet sem dolgozott, hanem a kosarazással kereste meg a kenyérre valót. Ugyanis 8 éven át profi játékos volt, négy NB I-es csapatot is megjárt.

– Elsőként a helyi, vagyis a nyíregyházi klubban játszottam. Innen a szegedi Szeol Délép SE-be, majd a Sopron SE-be, végül a vásárhelyi csapatba kerültem – árulta el Palicz András, aki nem az az igazi kosaras alkat – 183 centi –, így irányító poszton szerepel.

A selejtezőben az angolokon jutottak túl. Palicz András épp ellenfelét keveri meg a pályán. Fotó: DM/DV
A selejtezőben az angolokon jutottak túl. Palicz András épp ellenfelét keveri meg a pályán.
Fotó: DM/DV

A Nyírségből az Alföldre kerülő fiatalember 1992-ben lett rendőr. A kosarazást azonban nem hagyta abba. Mivel megyénknek nincs rendőrkosárcsapata, így vendégként a szomszédos Békést erősíti. A 2002-es bajnokságban őt választották meg az év játékosának.

– Az országos rendőrválogatottba elsőként 2005-ben hívtak meg. Franciaországban játszottuk a selejtezőket, de sajnos nem jutottunk ki az Eb-re – folytatta az alezredes.

Európa legjobb rendőrcsapatainak hatodik éve rendeznek bajnokságot, amelyre a magyaroknak most először sikerült kijutniuk. A hollandiai tornán – a házigazdák mellett – litván, ukrán, görög, francia, angol és luxemburgi ellenfelek vártak Paliczékra. Pechjükre a két legerősebb csapattal – a görögökkel és a litvánokkal – kerültek egy csoportba.

– Játékosaik többsége 2 méteren felüli volt, s jóval fiatalabb korosztályt képviseltek, mint mi. Így a luxemburgiakat megverve harmadikok lettünk a csoportban, s a tornán a hatodik helyet szereztük meg – tette hozzá végül Palicz András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont nélkül zárt a Loki

Hatodik, utolsó csoportmérkőzését is elvesztette a Debrecen labdarúgócsapata a Bajnokok Ligájában,… Tovább olvasom