Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Mehmet, a szegedi kapustehetség

Az U19-es magyar válogatott bő keretével készül a nyári, hazai rendezésű korosztályos labdarúgó Európa-bajnokságra Kalender Mehmet, a török Kayserispor 18 esztendős kapusa. A szegedi születésű játékos édesanyja magyar, édesapja török, ő pedig kettős állampolgárként mindkét ország nemzeti csapatának szurkol.
Először hívták meg az utánpótlás-válogatott keretébe Kalender Mehmetet, a Kayserispor 18 esztendős kapusát. Gyorsan hozzátesszük: a magyar válogatottról van szó, hiszen Kalender szegedi születésű játékos, magyar édesanyja és török édesapja jelenleg is Szegeden él, ő viszont a török élvonalban szereplő együttes utánpótlásában játszik.

– Szegeden, a Tisza Volánban kezdtem a futballt Bóka Ferencnél, majd tizenhárom éves koromban Kecskemétre, az NB I-es utánpótláshoz igazoltam. Tavalyelőtt váltottam ismét, édesapám révén több törökországi próbajátékon vettem részt. A Fenerbahce csapatánál is próbálkoztam, de mivel akkor még nem voltam kettős állampolgár, nem jött össze a szerződés. Később megkaptam a török papírokat, utána pedig aláírtam a szintén az élvonalban szereplő Kayserisporhoz. Mindenképpen szerettem volna a török bajnokságban szerepelni, klubszinten előrébb tartanak, mint a magyar futball. Mondjuk az is igaz, hogy az utánpótlásban alig van különbség – mondta lapunknak Kalender Mehmet.

Kalender (balra) a Kayserispor mezében. Fotó: DM/DV
Kalender (balra) a Kayserispor mezében. Fotó: DM/DV


A 95-ös korosztály

Kiváló korosztálya volt az 1995-ös születésű Tisza Volán utánpótlásának. Kalender mellett többen is külföldre kerültek Bóka Ferenc csapatából: Kecskés Ákos és Forgács Dávid jelenleg is az olasz Atalanta utánpótlásában játszik, míg Szabó Zoltánt a szintén olasz Fiorentina igazolta le néhány éve. Kalender kapustársa az U19-es válogatottnál a szintén a Volánból induló kapus, Leindler Domonkos, ám ők Szegeden még nem voltak riválisok. Az ok: Leindler akkor még csatárként szerepelt. Szil Tünde a nőknél jutott el az utánpótlás-válogatottig.

A Kayserispor jelenleg utolsó a 18 csapatos török Superligában. A tehetség sokszor együtt edz a felnőttekkel, és egy edzőmeccsen már be is mutatkozott az első csapatban, ám egyelőre az utánpótlásban szerepel. Kalendernek egy ideig a korábbi világhírű horvát játékos, Robert Prosinecki volt az edzője, ám őt néhány hónapja menesztették
– jelenleg a 35-szörös portugál válogatott, a spanyol Deportivo La Corunát is irányító Domingos Paciencia az edző.

– Jólesik, hogy hosszú távon számít rám a klub. Jó lenne minél hamarabb bemutatkozni a török élvonalban, de nem szeretnék itt megállni, nemzetközileg is ismert kapussá akarok válni – mondta a tehetség.
Érdekesség, hogy Kalender most, 18 esztendősen került először szóba az utánpótlás- válogatottaknál. Az U19-es bő kerettel jelenleg Telkiben készül a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

– Volt egy tévés meccsünk Törökországban, ha minden igaz, ott figyeltek fel rám, majd telefonon jelezték, hogy várnak a nemzeti csapathoz. Meglepett a dolog, de természetesen nagyon örültem neki. Legutóbb karácsonykor voltam itthon, előtte pedig a nyáron tudtam hazalátogatni, úgyhogy jó lesz ismét találkozni a családdal – árulta el Kalender, aki ma még edzőmeccset játszik a válogatottal, majd péntektől vasárnapig Szegeden lesz, mielőtt visszautazik Törökországba. Szülei elváltak, ám mindkettejükkel jó a kapcsolata, ideje felét édesanyjánál, a másik felét édesapjánál tölti.

Kalender (balra) a Kayserispor meze után a magyar válogatott edzőszerelését is magára húzhatta. Fotó: DM/DV
Kalender (balra) a Kayserispor meze után a magyar válogatott edzőszerelését is magára húzhatta. Fotó: DM/DV


Adódik a kérdés, hogy kettős állampolgárként kinek szurkol egy török–magyar meccsen?

– Szeged az otthonom, ide járok haza. A futballpályán azonban nem teszek különbséget a két válogatott között. Általában annak drukkolok, akinek jobban kell a pont a továbbjutáshoz – mondta Kalender, akinek kedvenc játékosa a török válogatott Volkan Demirel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnok leste meg az edzésen a Szedeákot

Az egykor a jugoszláv válogatottal világbajnoki címet szerző Milenko Topiccsal (44) beszélgettünk az újszegedi sportcsarnokban Tovább olvasom