Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Ménesi Gábor, a büszke elnök

Még sohasem volt ennyire magasan a makói labdarúgás ázsiója. A megyei osztályból egészen a másodosztályig jutott az FC. A most is zajló bajnokságban jobbnál jobb eredményekkel örvendezteti meg a Maros-parti drukkereket. A sikeres szereplésből elévülhetetlen szerepet mondhat magáénak az egyesület elnöke, Ménesi Gábor is.
Fotó: Schmidt Andrea
Tősgyökeres makói Ménesi Gábor, az NB II-es labdarúgócsapat elnöke. Tizenegyéves gyerekként lett igazolt futballistája a Makói SVSE-nek. Azóta eltelt már 27 esztendő, de ő végig hűséges maradt rajongásig szeretett klubjához, amelyet jó pár éve Makó FC-nek hívnak.

Magas volt, kapus lett

– Büszke vagyok arra, hogy egyetlen évadot kivéve, mindig a zöld-sárgák kötelékébe tartoztam – jelentette ki Ménesi. – Tizennyolc éves voltam, amikor kölcsönben a Csanádpalota megyei II. osztályú felnőttcsapatához kerültem. Kapusként próbáltam megakadályozni az ellenfelek támadóit a gólszerzésben. Azt csak kevesen tudhatják, hogy véletlenül kerültem a gólvonal elé. A mezőnyben szerettem mindig is játszani, de mert gyerekként is hosszú, nyúlánk voltam, az akkori edzőm „bezavart" a kapuba. Így lettem portás, minden iskolázottság nélkül. Már elmúltam 25 éves, amikor életemben először vettem részt kapusedzésen.

Túl a megyén

Ott volt, tevékeny résztvevője volt, a makói gárda felemelkedésében. A
rengeteg sikerből jó pár még élénken él az emlékezetében.
– Soha nem felejtem el azt az évadot, amikor a megyei I. osztály megnyerésével feljutottunk az NB III-ba. Örök élményként raktározódott el a fejemben a Tápén aratott 1–0-s győzelmünk, vagy amikor 2–1-re győztünk a Móravárosi Kinizsi pályáján. Május 1-jén volt a mérkőzés, melyen még 11-est is hárítottam. De arra is szívesen gondolok vissza, hogy az 1995/96-os NB III-as idényben Kolozsvári János edző engem választott a csapat legjobbjának. A kvalifikációs bajnokság megnyeréséről nem is beszélve, akkor „cseréltük fel" az NB III-at NB II-re. Én védtem végig a szezont! Hihetetlen jó érzés volt elutazni és pályára lépni Diósgyőrben, Egerben, de még Tiszaújvárosban is.
Az aktív játékot 35 esztendősen hagyta abba, majd nem sokkal később őt választották meg az egyesület elnökének. De ennek is megvan a maga története.

Ezer hektáron gazdálkodik

Ménesi Gábor nem ügyvezető, hanem társadalmi elnöke a Makó FC-nek. Egy fillért nem kap a munkájáért, a családot viszont el kell tartani.
– Nem a futball révén keresem meg a kenyérre valót. Társammal, Vízhányó Károllyal van egy kft.-nk, mezőgazdasági vállalkozók vagyunk. Háromszázharminc hektáron termelünk vöröshagymát, fokhagymát, cukorrépát, búzát, kukoricát, napraforgót. Emellett pedig hétszáz hektárt bérbe veszünk, azon szolgáltatást végzünk. Nekem aztán tényleg nem büdös a munka.

Elnöki pozícióban

– Kétezerben kerültünk fel az NB II-be, a magasabb osztályban megnövekedett feladatok elvégzéséből pedig a játék mellett magamra vállaltam a technikai dolgok intézését. Pestre jártam a ligába, játékengedélyek után rohangáltam. Amikor a régi klubvezetés mandátuma lejárt 2003-ban, engem kértek fel elnöknek. Valószínűleg azért, mert gondolhatták, a korábbi vonalat tovább tudom vinni. Bizalmat szavazott nekem a szponzori kör, és a régi vezetés is mellettem tette le a voksát. Elvállaltam, a döntést nem az eszem, hanem a szívem hozta meg. Őszinte leszek: attól féltem, ha én nemet mondok, nem lesz senki, aki elvállalja. De a szponzorok is biztattak, ha vállalom a megbízatást, továbbra is belenyúlnak a pénztárcájukba. Mielőtt megkérdezné, elmondom, nem bántam meg, a makói futball, ahogy évtizedekkel ezelőtt, most is a szívügyem. Pedig nagyon nem könnyű ám előteremteni az egyre magasabb költségeket. Most 30-32 millió forintból gazdálkodunk. A legnagyobb részt a város állja, a többit a szponzorok, akik közé magam is beletartozom.

Szerdán jön a Soroksár

A Soroksár csapatát a tavaszi szezon első fordulójában kellett volna fogadnia a Makónak. Akkor a pályák használhatatlansága miatt az egész fordulót elhalasztották. Holnap pótolnak. A mérkőzés 17 órakor kezdődik az Erdei Ferenc téri sporttelepen.

Megértő család


A jó eredmények mindenért kárpótolják. Amióta létezik Makón labdarúgás, azt még sohasem jegyezték a mostanihoz hasonló magasságokban.
– Igenis büszke vagyok a gárdára, hiszen egy mindössze 26 ezer főt számláló kisváros csapata a régió legjobbja. Jólesik, amikor megállítanak az utcán, gratulálnak a gárda jó eredményeihez. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy mennyit köszönhetek megértő családomnak, tündéri feleségemnek, Évának, valamint a két gyermekemnek, a tízéves Marcell fiamnak, valamint a három évvel fiatalabb Karola lányomnak. Nekik már beszéltem a nagy álmomról: a felújított stadionunkban szeretnék egy érmes másodosztályú makói csapatot látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első helyen áll a Floratom-Szeged

Kettős győzelemmel fejezte be a férfi asztalitenisz Extraliga alapszakaszát a Floratom-Szegedi AC. A… Tovább olvasom