Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Merényi Kálmán: triplán az élvonalban

78 évesen is rendszeresen mozog, szobabiciklizik és úszik Merényi Kálmán. A Szegedi Postás, a SZEAC és a Szeol egykori Eb-bronzérmes kosárlabdázója nemcsak sportolói karrierjére, hanem a jogi pályán elért sikereire is szívesen emlékszik vissza.
Több szempontból is sikeres pályafutást tudhat maga mögött Merényi Kálmán. A 78 éves egykori élsportoló mai ésszel felfoghatatlan karriert futott be, hiszen az 50-es és 60-as években kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában is NB I-es játékossá vált. Legeredményesebb a kosárlabdapályán, átvevő-irányító poszton lett, válogatottságig vitte. Civil életében is sikeres lett, elvégezte a jogi egyetemet, 1992-ben megyei főügyésznek választották, tíz évet töltött el hivatalában. Fellebbviteli főügyész is volt fél évig 1998-ban, emellett 31 évig tanított büntetőjogot és kriminológiát, egyetemi docens. 2001 óta nyugdíjasként éli mindennapjait.

– Érdekes módon kerültem a kosárlabda közelébe – emlékezett. – Nővéremet kísértem el egy Postás-edzésre, a női együttes akkor az NB I-ben szerepelt. Mivel csak kilencen voltak, egy gyakorlathoz lehívott a lelátóról Almás Gyula edző, és annyira megtetszett a miliő, hogy végül én is a kosárlabda mellett közteleztem el magam.

Merényi Kálmán a 60. születésnapjára a családjától és a megyei főügyészségtől kapott mini kosárlabdapályával. A szerző felvétele
Merényi Kálmán a 60. születésnapjára a családjától és a megyei főügyészségtől kapott mini kosárlabdapályával.
A szerző felvétele

1949-ben a Szegedi Postás igazolta le. Olyan csapat tagja volt, amelyben a 48-as londoni olimpián részt vevő Halász János, valamint a válogatott Hódy I. János, Hódy II. László, Faragó József és Ribizsár Gyula is szerepelt. Később a Honvédban, a SZEAC-ban, a Haladásban és a Szeolban is játszott, egész pályafutását Szegeden töltötte. Kora egyik leggyorsabb játékosának számított, 1952-ben már a válogatott keret tagja volt, ám először csak 1957-ben lépett pályára hivatalos mérkőzésen.

Kritika Sousának

– Mélységesen megdöbbentőnek találom azt, ahogy a Videoton futballcsapatának portugál edzője, Paulo Sousa viselkedik – mondta Merényi Kálmán. – Külföldiként nem fogadja a kézfogását, ezzel megsérti a magyar szövetségi kapitányt, teszi mindezt úgy, hogy semmilyen következménye nem lesz a dolognak.

– Édesapámat a Kádár- rendszerben szervezkedésért tíz évre bebörtönözték, így nem kaphattam útlevelet. Lemaradtam az 55-ös, budapesti Eb- aranyról is, ám végig ott voltam a csapat mellett, a kispad mögül néztem végig a szovjetek elleni finálét – emlékezett.

44-szer lépett pályára a nemzeti csapatban, 1959-ben Eb- bronzérmet nyert Törökországban, az 1960-as, római olimpián viszont már nem vett részt. Ekkor nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem jogi karára, ahol 1964-ben szerzett doktori címet. Ekkor, 30 évesen vonult vissza a versenysporttól.
– Három oka volt, hogy abbahagytam a játékot. Az első, hogy kineveztek tanársegédnek. A második, hogy elvállaltam az ifjúsági csapat edzői posztját, ahol két unokaöcsémet, Wirth Istvánt és Kertész Józsefet is edzhettem. A harmadik pedig az, hogy kezdtem veszíteni a gyorsaságomból, így jobbnak láttam, ha befejezem – mondta.

Nyugdíjas éveiben családjának és hobbijainak szenteli idejét, szeret kertészkedni, tévét nézni, mindennap egy órát szobabiciklizik, hetente háromszor pedig úszni is eljár. Emellett tudományos dolgozatokat, monográfiákat ír, opponál. És figyeli a sportéletet is.
– Örültem, amikor a Szedeák visszakerült az élvonalba.
Időnként kijárok a meccsekre, látszik, hogy fejlődik a szegedi kosárlabda. Azt viszont nem tartom szerencsésnek, hogy ennyi légiós játszik a magyar bajnokságban. Én annak idején 16 évesen mutatkozhattam be az élvonalban, ez egy mai fiatal számára elképzelhetetlen – tette hozzá. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A LEN-kupában javíthat a Szentes

A Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK női vízilabdacsapata a LEN-kupa-elődöntő első meccsén holnap 20… Tovább olvasom