Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Mészáros István még a templomba is betér

Mészáros István 2005 júniusától két évadot töltött a Szeged Beton férfi pólócsapatában. A becsei születésű, a mai napig ott élő egykori balkezes kiválóság már megszokta, hogy családjával kétszer ünnepli a karácsonyt.
Dicső játékosmúlt

A bajnoki bronzérmes Szeged Betonba 2005 nyarán érkezett. Akkoriban „nagy fogásnak" minősült, ugyanis korábbi csapatai közül a Becsejjel nyert hat bajnokságot és kupát, 1999-ben második, 2000-ben pedig első lett a Bajnokok Ligájában. Ezt követően a Jadran Herceg Novival három év alatt három szerbia- montenegrói bajnoki aranyat nyert, emellett a kupát kétszer emelhette a magasba, 2004- ben pedig a Domino-Honvéd mögött ezüstérmes lett a BL- ben. A Szeged Betonnal kétszer végzett a negyedik helyen az OB I-ben. 2007-ben „villámmal" macedón állampolgárságra tett szert, néhány meccsen segítette a válogatottat, majd az év végén, 34 évesen visszavonult.

A vajdasági magyarokra jellemző ízes beszéd, pompás humor, korrektség, na és persze jó játék – ezek jellemezték a Szeged Beton VE férfi pólócsapatában 2005-től 2007-ig játszott balkezes Mészáros Istvánt. Régen hallottunk már róla, ideje volt hát tárcsázni a számát.

– Nagyon büszke vagyok a mai Szeged Betonra, le a kalappal az eredményei előtt – mondta bevezető gyanánt. – A szerb televízióban láttam, amikor Belgrádban legyőzte a Partizant, hát az nem volt semmi! Többek között azért is szorítok a csapatnak, mert egykori becseji csapattársam, barátom, Vincze Balázs lett az edző. Hatalmas dolognak tartom, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire ütőképes gárdát faragott a Betonból. De annak is örülök, hogy a földimet, Turzai Gabit meghívta a keretébe Kemény Dénes, szurkolok, hogy maradjon is benne.

Mészáros nem lett hűtlen a pólóhoz, Becsén vízilabda-iskolát tart.

– A 10–11 éves srácokkal foglalkozom – árulta el. – Többek között a csoportomba jár Viktor fiam is. Ugyanúgy nem szeret veszíteni, mint én, jól úszik, a kaput is érzi, csak éppen velem ellentétben jobbkezes. Higgye el, nem az apai elfogultság mondatja velem, de tényleg látok benne fantáziát. Az edzősködés mellett azért szakítok időt a játékra is, a Becse öregfiúk együttesével beneveztünk a Veterán Ligába. Ellenfeleink között szerepel az Újvidék, a Partizan, a Zombor, a Szabadka, és a horvát Eszék is. Jó kis buli, természetesen jólesik a játék, de az ötödik negyedet semmi sem übereli...

Mészáros nem lett hűtlen a pólóhoz, Becsén vízilabda-iskolát tart. Fotó: DM/DV
Mészáros ( szemben) nem lett hűtlen a pólóhoz, Becsén vízilabda-iskolát tart.
Fotó: DM/DV

Szerbiai állam polgárként, de vajdasági magyarként nem tehet mást, kétszer ünnepel karácsonyt.

– Templomba nem szoktam járni, de ilyenkor bemegyünk a családdal – avatott be szokásaiba. – Szenteste meglátogatjuk édesanyámékat, a hagyományt tisztelve elfogyasztjuk a mákos tésztát, a halászlét, a sült halat, na és persze egymás megajándékozására is sort kerítünk. Másnap és 26-án malac- és bárányhúst eszünk, de a karácsonyi program elmaradhatatlan része az is, hogy a szerb barátaimmal beülünk egy kávéházba, ahol mézes pálinkával koccintunk.

Aztán eltelik pár nap, és január 7-én megint karácsonyt ünnepel.

– A szerbeknél akkorra esik az ünnep, de a családdal mi azt már ezúttal Bulgáriában tartjuk. Feleségemmel, Mariannával, lányommal, Annával és Viktor fiammal síelni megyünk Banskóra. Nem leszünk egyedül, a becseji „síkommandót" hét családdal együtt alkotjuk majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobos Ildikó: ünnep, majd rangadó

Szegeden tölti a karácsonyt a korábbi válogatott röplabdázó, a még mindig aktív Dobos Ildikó. Tovább olvasom