Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Mészöly Géza édesapja nyomdokain halad

Ha létezik szimpatikus edző, akkor az Újpest trénerére, Mészöly Gézára feltétlen ráillik ez a jelző. Nélkülöz mindenféle sztárallűrt; készséges, nincsenek ügyei, csak eredményei. Játékosként és szakemberként egyaránt.
Fotó: Karnok Csaba
Annak ellenére, hogy Mészöly Géza már több mint másfél éve „bitorolja" az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetőedzői székét, még mindig furcsa ott látni. Őt, az ősangyalföldit.

Kijárta az „iskolákat"

– Mit csináljak, így alakultak az események – kezdtük beszélgetésünket a makói stadion egyik szegletében meghúzódva. – Nagyszerű „iskolákba" jártam, Fóton és a REAC-nál is ideális körülmények között dolgozhattam. A saját hibáimon keresztül szereztem meg azt a rutint, ami nélkül elképzelhetetlen ez a pálya. Ami pedig a Vasast illeti, biztos vagyok benne, hogy leszek én még az egykori szeretett mesteremről, Illovszky Rudi bácsiról elkeresztelt stadionban a piros-kékek edzője.
Az újpestiek látószögébe a REAC trénereként került.

– Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem lepődtem meg a lilák ajánlatán, de egy pillanatra sem hezitáltam, örömmel mondtam igent a számomra visszautasíthatatlan ajánlatra. Az érzéseim az eltelt bő másfél év alatt sem változtak, hatalmas megtiszteltetés egy ilyen patinás klubnál dolgozni. Túlzás nélkül állítom: Magyarországon a legjobb helyen vagyok, ilyen körülmények máshol nincsenek.

Három lépés távolság

Mészöly Géza maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Első (fél)évében a nyolcadik helyről – másodedzője, Véber György segítségével – felhozta a gárdát az UEFA-kupában indulást jelentő második pozícióba, a legutóbbi pontvadászatban negyedik lett az Újpest, most pedig a harmadik helyen áll.
– A nyáron ugyan jelentősen megfiatalodtunk, a látványos játékunk mégsem szenvedett csorbát – erre igen büszke vagyok. Imádok ezekkel a srácokkal dolgozni, úgy gondolom, a tisztelet kölcsönös. A három lépés távolságra azért odafigyelek, de ez nem jelenti azt, hogy ne kezelném partnerként a játékosokat. Az idősebbeknek néha még a tanácsát is kikérem.

Ha már a tanácskérésnél tartunk, ott van mindjárt kéznél édesapja, a Szőke Szikla, vagyis Mészöly Kálmán, aki korának egyik legjobb futballistája volt, arról nem szólva, hogy szövetségi kapitányként is maradandót alkotott.
– A döntéseimbe soha nem szól bele, az más kérdés, amikor kíváncsi vagyok a véleményére, akkor aztán nekikezd. Hihetetlenül jó érzés, hogy ilyen „háttérrel" rendelkezem. Elsősorban nekem szurkol, de már olyan is előfordult, hogy lila színű sállal a nyakán nézte végig a VIP-páholyban a csapat meccsét.

Kapitányi álom

Amit eddig Mészöly Géza a fejébe vett, azt mindet elérte, megvalósította. Egy kivételével.
– Amikor elkezdtem futballozni NB I-es játékos akartam lenni. Amikor ez sikerült, akkor válogatott, utána pedig idegenlégiós. Edzőként minden vágyam volt élvonalbeli csapat kispadjára kerülni. Ott vagyok, de itt még rengeteg a feladatom, tenni valóm. A szakma csúcsa viszont a szövetségi kapitányi poszt... Nem sürgetek semmit, egyszer úgyis mindennek eljön az ideje...


Külföldön (is) profiskodott

Mészöly Géza 1967. február 25-én született Budapesten. A Vasas csapatában 1985-ben mutatkozott be az NB I-ben, majd öt év múlva egy évadra a Dél-Koreába, a Posco Atomshoz igazolt. Hazatérése után visszament az angyalföldiekhez, innen 1993 nyarán Franciaország felé vezetett az útja: '95-ig a Le Havre, majd '97-ig a Lille gárdájában futballozott. Ezt követően dél felé vette az irányt: egy-egy idényt töltött el a ciprusi AEL Limasszol és az izraeli Asdod profijaként. Pályafutását a Tatabánya csapatában 2001-ben fejezte be. Az NB I-ben 198 meccsen 11 gólt szerzett, a külföldi mutatója: 189/9. A válogatottban 18-szor szerepelt. Trénerként az NB I/B-s Fót, majd a REAC kispadján is ült, az Újpestnek 2004. februárjától a vezetőedzője. Nős, Fanny kislánya 10 éves. Kevés szabadidejében Gödön tanul golfozni. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcos meccsen vereség

A HNKC SE NB I-es női kézilabdacsapata 31–24-es vereséget szenvedett a Dunaferrtől. Tovább olvasom