Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Mezei Richárd, a nagy vezér

Mezei Richárd lett a lapunk által meghirdetett, Keressük az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdázóját! szavazáson a legjobb beállós, Nagy László mögött pedig a második helyet szerezte meg a minden idők legjobb játékosa voksolásán. A Pickkel kétszeres magyar bajnok jelenleg is a csapat mellett tevékenykedik, a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatója. Az egykori közönség kedvenccel beszélgetünk.
– Emlékszem, amikor közöltem a hírt, hogy Nagy Laci mögött a második legjobb játékosnak választották, beállósként pedig a legjobb lett, elcsuklott a hangja. Ennyire meghatódott?
– Nagyon elérzékenyültem. Mivel az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdázója szavazást a Pick Szeged és a Délmagyarország közösen szervezte, így már a hivatalos eredményhirdetés előtti este értesültem a hírről. Már évekkel ezelőtt befejeztem az aktív pályafutásom, így különösen jólesett ez az eredmény, főleg annak tudatában, hogy a szakma választott. Másnap Budapesten voltam, és mivel minden országos média közölte az eredményt, rengetegen gratuláltak.

– A szegedi beállósiskola mindig remek volt, ezen a poszton rengeteg jó játékos szerepelt, szerepel. Minek köszönhető ez?
– Nagyon jó, hogy ezt említi, mert szeretném kiemelni Szabó Lászlót, azaz Sonkát, aki a világnak is bizonyította, hogy remekül érti a szakmát, klubunk első neves beállósa volt. Ha a díjamat megoszthatnám, akkor biztos, hogy neki adnám. Miért jó a szegedi beállósiskola? Ezen a poszton mindig olyan harcos, csupa szív játékosok szerepeltek, akik a csapat meghatározói voltak. Giricz Sándor, Barabás János, Balogh Sándor, Ratko Djurkovics, vagy a maiak közül Zubai Szabolcs is fontos láncszeme a csapatnak. Mindig remek kapcsolat alakult ki az irányítók, a lövők között, hiszen nélkülük egy-egy beállós nem villoghatna.

– Ha most azt mondják, hogy keressünk Mezei Richárdról fotót, akkor mindenkinek a lent látható képet ajánlanánk. Ez a 2007- es bajnoki cím megnyerése után készült. Tetszik?
– Nagyon fontos számomra ez a bajnoki aranyérem. Csodás volt az 1996-ban megszerzett, nem feledem soha, de a második elsőség is örök élmény marad. A szegedi évek után következett a veszprémi időszak, ezután jöttem vissza szeretet klubomhoz. Nagy kihívás volt újból visszaszerezni a szurkolók szimpátiáját.

Mezei Richárd lett a lapunk által meghirdetett, Keressük az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdázóját! szavazáson. Fotó: DM/DV
Mezei Richárd lett a lapunk által meghirdetett, Keressük az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdázóját! szavazáson.
Fotó: DM/DV

– Ez gyorsan ment.
– Nálam nem létezett elveszett meccs, mindig a szívemet tettem ki a pályán, és ezt elvártam a többiektől is, ha kellett, ennek hangot is adtam. A társak pedig partnerek voltak, szerencsém is volt.

– Vezér volt?
– Sohasem vágytam erre, de az öltözőben hallgattak rám, a pályán pedig követtek mindenben. Ekkor egy nagyon jó szellemiségű társaság jött össze Szegeden.

– Most is vezér.
– Inkább úgy fogalmaznék, a csapat egyik vezetője vagyok. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a klub tulajdonosa, a Bonafarm-csoport engem választott a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatójának. Ez is olyan komoly kihívás, mint amikor játékosként léptem pályára a Pick Szegedben. Szerencsések vagyunk, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben biztos, profi háttérrel dolgozhatunk. A csapat és a vezetés is lépked előre, ez az egyik vezérelvünk, erről az útról nem szeretnénk letérni.

– Elfogadják?
– A kézilabdaéletben nem kell bemutatkoznom, hiszen olimpián, vb-n, Eb-n, a Bajnokok Ligájában szerepeltem, és a magyar kézilabda további szereplőivel is jó a kapcsolatom. Ez előny, de nem elég ahhoz, hogy jól vezessek egy klubot. Úgy gondolom, a munkában is a tiszta, egyenes dolgok jellemeznek. Jó megint „csapatkapitánynak" lenni, mert olyan munkatársakkal dolgozhatok, akik bíznak bennem és azonosulni tudnak az elképzeléseimmel.

– Csütörtökön válogatottmeccs lesz Szegeden, több Pick-játékossal. Várja az összecsapást?
– Tíz év után lesz újból nemzetközi válogatottmeccs az újszegedi sportcsarnokban. Külön öröm, hogy jelenleg hat játékosunk tagja a keretnek, és akár mindannyian ott lehetnek a szerbiai Eb-n. Az építkezésünk egyik visszajelzése éppen ez, hogy a nemzeti csapatunk magját szegedi játékosok adják. Nagyon remélem, szépen megtelik majd a csarnok, Bahrein nem világverő alakulat, de nekünk ez lesz a főpróba az újvidéki nyitómeccs előtt, és Szegednek is egy lehetőség, hogy visszakerüljön a válogatottmérkőzések helyszínei közé, és a következő válogatottmérkőzésre ne kelljen újabb 10 évet várni!

Olvasóink írták

 • 7. szegedi előre 2012. január 09. 13:44
  „Kedves Mihály!
  A világban nagyon sok olyan egyesület létezik, amelyik megválasztja a legjobbját. A szurkolók, az újságírók, az edzők, a játékosok. Játék ez is, olyan, mint a kézilabda. Játék. Mindig akadnak olyanok, akik megsértődnek. Benne van a pakliban, hogy hibáznak a szervezők, de tökéletes lista, tökéletes eredmény soha sem születik, születhet.
  Úgy gondolom, hogy jó volt vissza emlékezni a régi nagyokra, a mostani játékosokra. Inkább én arra vagyok büszke, hogy ennyi jó játékosunk volt, van, és még mennyi kimaradt, mert a szegedi kézilabda eredményes.
  Inkább azt mondom: Hajrá Szeged!”
 • 6. Sandman 2012. január 09. 12:50
  „Jajj a foci! Egyszer régen talán éppen a Skala nyilatkozta(ebben nem vagyok biztos), hogy szívesen meghívná egy Pick edzésre a válogatott focistákat, de már a nézésbe is belefáradnának! Én csak az első hozzászólóra reflektáltam, mert olyan "bezzeg az én időmben" stílusú. Sokan szidják a Ricsit, feledve azt, hogy mennyit köszönhet neki a csapat és hogyan éljenezték anno Dunaújvárosban, már aki emlékszik és ott volt, mint én.”
 • 5. v.imre 2012. január 09. 11:02
  „4. Sandman 2012.01.09. 10:11

  Egyetértve szimpatikus gondolataiddal csak annyit jegyeznék meg, hogy csapatunk a kezdetektől fogva a mai napig tartja a szinvonalat, helyét a világ kézilabda pályáin. Nem mint a labdarúgás, a foci válogatott csapataink, játékosaink. Ugye érted mire gondolok az összehasonlításban? Nálam a szavazás első pillanatában hozzászólva megjelölve Szabó Laci volt a legjobb e poszton. Ezért jó a csapatunk.”
 • 4. Sandman 2012. január 09. 10:11
  „Szerintem nem volt más kategória Szabó Sonka sem. Szegedért játszott ő is mint Ricsi, szívvel, lélekkel egy másik korszakban, egy másfajta stílusú játékban. Nehéz összehasonlítani és nehéz rangsorolni, talán fölösleges is, de valakinek kiadta az esze kereke az 50. évforduló kapcsán, amivel inkább ellentéteket szít, mint barátságokat kovácsol. A vetélkedésre szükség van, de csak összehasonlíthatók között (pl. melyik jobb versenyautó, egy Forma1-es Red Bul Renault vagy egy Citroen WRC rallye autó?). Most a Szabó Sonka akkori tudása és teljesítménye bizony kevés lenne, mint ahogy az egykori Aranycsapatot is ronggyá verné egy mai közepes válogatott.
  Szóval szerintem nem kell piszkálni a Ricsit! Teszi a dolgát a megannyi kritika ellenére, talán jobban is mint az előző vezetők közül bárki is.”
 • 3. kowalsky 2012. január 09. 09:41
  „moderálva köszönjük”
 • 2. zehn 2012. január 09. 09:41
  „Ej, ha most lenne két olyan beállósunk, mint Szabó "Sonka" és Mezei Ricsi! Ezzel természetesen nem kisebbítve a remek, csupa szív, válogatott, Zubai Szabi érdemeit! Na jó, legyenek mind a hárman a csapatban, aztán Nagy Lacit még visszacsábítjuk és végigverjük a világot:)”
 • 1. rekontra 2012. január 09. 08:27
  „Kösz az önkritikát,Szabó "sonka" tényleg más kategória volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tataiék visszavágtak a németeknek

A magyar férfi kézilabda-válogatott a szombati háromgólos vereség után vasárnap 22-21-re nyert a… Tovább olvasom