Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Mi lesz kedvenc játékunkkal?

Kaotikus állapotok uralkodnak labdarúgásunkban. Az elnök és az elnökség mandátuma a hét elején érvényét vesztette, félmilliárd forint hiányt halmozott fel az előző vezetés, nem kell a korábbi szövetségi kapitány, Matthäus sem. Nem tudni, mindez hova vezet.
A 250 millióból hordárra is futhatja: Matthäus helyett más cipeli az utazótáskát. MTI-fotó
Nincs elnök, nincs elnökség. És lassan már focink sincs. Hova tűnt kedvenc játékunk? Hova tűntek az emlékek, azok a nagyszerű meccsek? Miről szól ez a csata? Mert ami most a magyar labdarúgásban folyik, az bizony kőkemény harc. Hatalomért? Pénzért? Egyelőre nem tudni.

Csalózás, székfelrúgás

Az egész történet még tavaly kezdődött, amikor Kisteleki István, a labdarúgóliga elnöke firtatta a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus nálunk megkapott keresetét. A válogatott sorsa eldőlt szeptember közepén – nem jutottunk ki a németországi világbajnokságra –, és ugyan lejárt a szerződése december 31-én, Matthäus sokszor kijelentette: szívesen maradna. Hűségnyilatkozat itt, pártolóbeszéd ott – hivatalos döntés egyelőre továbbra sincs. Azaz nincs hivatalosan kinevezett szövetségi kapitányunk. Ám az kiderült: Lothar a prémiumokkal együtt a két év alatt mintegy 250 millió forintot vett fel nálunk. Nem csoda, ha továbbra is maradna... Kisteleki viszont azóta már kijelentette: nem kell nekünk Matthäus sem!

Aztán jött december 20-án az elnökségi ülés. Amikor Kisteleki megtudta, milyen hiánya van a hazai szövetségnek, milyen szabálytalan gazdálkodás jellemezte az MLSZ-t, lecsalózta Bozóky Imrét, majd felrúgva a széket, kirohant az ülésről. A könyvvizsgálók szerint az MLSZ törvénysértésekkel több mint félmilliárd forintnyi hiányt halmozott fel. Másnap az MLSZ rendkívüli közgyűlésén folytatódott a magyar „foci-szappanopera". Látszólag és erkölcsileg Bozóky Imre elnök nyerte a lemondásokkal tűzdelt összejövetelt – a tizennégy MLSZ-elnökségi tagból öt lemondott, így kilencen maradtak –, azért az érezhető volt, lesz ennek még folytatása.

Hosszú távon hasznos, ami történt

A Pick Szeged kézilabdása, Lendvay Péter a menyasszonya révén közvetve is érintett a magyar fociban történteknek. Párja, Kisteleki Dóra ugyanis – aki egykor Szentesen vízilabdázott, többszörös válogatott, világbajnok – a Magyar Labdarúgó Liga elnökének, Kisteleki Istvánnak a lánya.
– Érdekel a futball, sőt a kedvenc sportágaim közé tartozik. Régebben sokkal többet beszéltünk a fociról Kisteleki Istvánnal. Mostanában ő is jobban elfoglalt, csakúgy, mint én. Annak tiszta szívből örülök, hogy véghez vitte, amit eltervezett. Úgy érzem, hosszú távon biztos jót tesz a magyar labdarúgásnak, ami az elmúlt napokban történt. A rövid távú hasznáról viszont most még nem tudok mit mondani – nyilatkozta Lendvay, aki jelenleg a svájci Eb-re készülő válogatottal edzőtáborozik.

Bűntény vagy megtisztulás?

Kellemes ünnepeket, boldog új évet! – így kívántak honfitársaikhoz hasonlóan minden jót egymásnak a szakemberek 2005 végén. Aztán elindult az új esztendő, és kiderült, sokan alig vártak az újabb találkozásra. Mert olyan döntést fogalmaztak meg magukban az ünnepek alatt, amely ellehetetlenítette az MLSZ működését. Az amatőrök egyértelműen a váltás mellett döntöttek, emellett pedig két újabb szakember is lemondott január 3-án az elnökségi tagságáról. Ezek után elvesztette mandátumát az elnökség, valamint így az elnök, Bozóky Imre is. Se elnök, se elnökség. De mi lesz az Eb-pályázattal? És mi lesz a bajnoki nyitánnyal?

Bozóky bűntényről beszél, Kisteleki a várt megtisztulásról – a szurkolók pedig nem arról, mit hoz majd a február végi bajnoki nyitányon a Fehérvár–Fradi rangadó, hanem arról, ki van kivel, ki mit akar. Na ez az, amit nem lehet tudni. Olyan kérdés, amelyre sokáig várhatjuk a megfelelő, a köz igényét maximálisan kielégítő választ.
Ad hoc foci

A tények tehát a következők: jelenleg Berzi Sándor intézi labdarúgásunk napi ügyeit, a küldöttek pedig január 20-án nevezhetnek ki egy háromtagú ad hoc bizottságot a magyar foci élére. A közgyűlést februárban tartják, ezen lehet a tisztújítás, ekkor választható az új elnök és az elnökség.

Mindenesetre a 2012-es, Horvátországgal közösen rendezendő Eb-pályázatra már van szervezőbizottsági elnökünk. Csak egy a baj: Gyárfás Tamás örömmel vállalta a feladatot, a reménynek tulajdonított kinevezést, ám azt még nem tudja, mi is ez a feladat. Mert sehol a kész tervek, azt pedig májusra be kellene nyújtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verbasba utaztak a Ferroép játékosai

Ma a szerbia-montenegrói Verbason nemzetközi versenyen, jövő szombaton pedig a szegedi… Tovább olvasom