Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Miért nem kedvelik Szegeden a Veszprémet?

Talán nem is meglepő, hogy a Pick Szeged és a Veszprém között már évtizedik óta ellentét feszül. De miért alakult ki ez a két klub között?
A sporthoz, főként a labdajátékokhoz hozzátartozik, hogy a csapatok nem kedvelik egymást. A vezetők, a játékosok, a szurkolók nem cseresznyéznek egy tálból. Ilyen van, és lesz is, ameddig létezik profi sport. Így az talán nem is meglepő, hogy a Pick Szeged és a Veszprém között már évtizedik óta ellentét feszül. De miért alakult ki ez a két klub között?

Ami futballban a Dortmund–Schalke, Chelsea–Arsenal vagy déli szomszédunknál a Partizan–Zvezda rangadó, az itthon a férfi kézilabdában a Pick Szeged–Veszprém csata. A meccsek mellett az ellentétek is jellemzik ezeket az összecsapásokat. Mindig presztízsjelentőséggel bír egy-egy találkozó. Ezekre a rangadókra különösen készülnek a játékosok és a szurkolók.

Az említett futballcsapatoknál főként a közelség miatt alakult ki az ellentét, ez évtizedek óta így van, és így is lesz. Még ezeken kívül említhetnénk számos példát Európából: Celtic–Rangers, Barca–Real, Lazio–Roma vagy éppen az Inter–Milan. Ezekre a meccsekre sem jellemző a kisasszonyjáték, a lelátón pedig a puszilkodás. A meccsek velejárója, hogy kifütyülik a másikat, transzparenst készítenek.
Évtizedek alatt alakult ki a Pick és a Veszprém között is az utálat, ami mostanra csúcsosodott ki. Mivel a szegedi oldalt ismerjük igazán, éppen a bajnoki címvédő oldaláról vizsgálódunk, hogy miért lett ekkora az ellentét.

Még a nyolcvanas években kezdődött az egész. Szegeden már pezsgő kézilabdaélet zajlott, olyan játékosok szerepeltek a csapatban, mint Tóth Géza, Buday Ferenc, Lele Ambrus vagy Szabó László. Veszprémben ekkor kezdték építeni azt a csapatot, amelyik utána – nem vitás – Európa meghódítására indult. Ekkor a Volán kapuját Bartalos Zoltán védte, de még milyen jól! Testvére, Béla pedig az Építőkét. Zoli végül követte a bátyját, a királynék városába igazolt. Ez volt az első fricska.

Majd következett Sándor István, aki csak perceket játszott a Fotexben, de mivel a Pick gólfelelőse volt, a Veszprémnek kapóra jött, hogy a padlóra vágott kézis Komlón „múljon" ki, veszítse el önbizalmát, adják őt oda kölcsön, és ne játsszon a Szegedben.

A legnagyobb „balhé" a két kedvenc, Mezei Richárd és Oszlánczi András elcsábításakor történt. A Pick közönsége ezt már nehezen nyelte le. A két játékos a legnagyobb ellenséggé vált, felrobbant a régi csarnok, ha „Ricsi" és „Oszi" a labdához ért veszprémi színekben.

Érdekes volt Vladimír Hernandez ügye is. Szegedre már aláírt a fiatalon elhunyt, kubai származású kapus, majd hirtelen meggondolta magát, és végül a Dunaferrt választotta. Nem nehéz kitalálni, hogy a Magyarországon szereplő kubai játékosokat kik mozgatták: a veszprémi vezetők, oda mentek, ahol szükség volt rájuk, hogy a Veszprémnek segítsenek.

Újabb csábítás, előbb Buday Dániel, majd Nikola Eklemovics ment. Rabolták a szegedieket. Ekkor még nagyobb lett a népharag a Tisza-parti városban. Főként azért, mert Budayt sokan azzal vádolták, hogy miatta nem lett bajnok 2003-ban a Pick, mivel a Dunaferr ellen „gatya" rosszul játszott, és ez a vereség a Szeged elsőségébe került. Eklemovics esete is érdekes: a szerb születésű, zseniális megoldásokra képes játékos még idény közben kijelentette, hogy mindenhova eligazol, csak Veszprémbe nem. Mégis oda ment.

A csúcsot Ilyés Ferenc távozása jelentette. Szörnyű módon igazolt el, és lett az MKB játékosa. Hónapokig ment a ködösítés. Bicskanyitogató volt az ügy, nehezen feledhető, és a drukkerek szempontjából megbocsáthatatlan.

Talán érthető, hogy a szegedi szurkolók miért nem rajonganak a Veszprémért. Harminc éve kezdődött a Szeged–Veszprém ellentét, s mivel mindkét csapat szeretne minden évben magyar bajnok lenni, nem is várható változás. Nem, hiszen ez már profi sport. Azt pedig ne várja senki, hogy szeresse az egyik a másikat. A Chelsea-szurkoló sem vesz fel arsenalos mezt, egy laziós sem tapsol az AS Roma góljánál, de a realos sem borozik a barcással. Nem, mert nem kedvelik egymást. Az élet már csak ilyen, léteznek ellentétek, olyan, mint amilyen a Pick Szeged és a Veszprém között van. De ez nem háború, hanem sport, mert mindenki győzni akar, bajnok, azaz a legjobb akar lenni.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Traxx 2008. május 23. 12:23
  „Én nem nevezném sem Fecit, sem Herbertet. Eljátszotta az MKSZ a hitelességét, az előzetesen hírdetett nulla toleranciát. A játékosok, különösen az eddig már figyelmeztetettek JOGGAL gondolhatják, hogy szabad a pálya. Retorzió úgysincs...

  Engem ez a 80-as évek magyar focibundáira emlékeztet. Ott a főbűnösök minden ejnye-bejnye nélkül megúszták, a kishalakat meg évekre elmeszelték. Valahol akkor kezdődött a magyar foci máig tartó romlása. Ha most kézilabdában nem Szegednek és Veszprémnek hívnák az illetékeseket, hanem mondjuk Gyöngyösnek meg Balatonfürednek (bocsi tőlük), gondolom lenne haddelhadd a szövetség részéről.

  Nem lenne jó, ha ez a sportág ugyanide süllyedne. Tartom továbbá, hogy 1 dolog kérdéses a Pick számára: 10-en belül tud-e maradni. A KEK döntőben voltak utoljára ilyen motiváltak a veszprémiek, vagy talán akkor sem, így szerintem mindenki 110%-ot fog nyújtani. Továbbá búcsúzik Európa legrettegettebb tornaterme...ilyen előzmények után szerintem a Kiel-nek se teremne babér ma...”
 • 44. HÖRBI 2008. május 23. 10:42
  „Herbert Holnap MA Gyere Veszprémbe!

  Bajusz társaddal együtt nagy meglepetésben lesz részetek!”
 • 43. titike 2008. május 23. 08:26
  „Hasonló eset történt a szegednél is és pont Herbert Gáborral. és előtte pedig Vadkerti Attilával.
  De azaz ütés nem volt ennyire komoly.
  Szerintem rájátszott és tuti, h már ma nem lesz semmi baja és játszani fog és meg fogja adni a kölcsönt vmelyik szegedi játékosnak.”
 • 42. dr. 2008. május 23. 00:27
  „pernyi és jandra

  vujinnak több percig tudatvesztése volt,. egyik szeme úgy bedegadt, hogy egyáltalán nem látott
  veszprémi szurkolóként is azt hittem, hogy rájátszik, de nem, azért sántított, mert enyhe agyrázkódás után nehezen megy a járás”
 • 41. Bembi86 2008. május 22. 21:53
  „egyetértünk pernyi.
  holnap sem Fecinek,sem Herbertnek nem szabadna játszania.
  mégis játszanak,és attól tartok,ez döntő lehet abból a szempontból,hogy mennyire lesz durva a meccs.
  bár ne legyen igazam.”
 • 40. Kevin 2008. május 22. 21:24
  „Sziasztok !

  Először : azért jöttek Veszprémbe Szegedről játékosok, mert bajnokok akartak lenni, Szegeden nem sok esélyük volt erre akkoriban.
  Másodszor : mindkét szurkolótáborban vannak faragatlan emberek, akik a balhéra vevők!!!
  Én a kézilabdát szeretem, a Veszprémnek szurkolok. Ha a Szeged sportszerű (amely lehet kemény, de nem brutális) mérkőzésen legyőzi a Veszprémet, akkor megérdemli a bajnoki címet.
  Az MKSZ nyugodtan lemondhatna, mert amit művelnek felháborító.
  2 játékos semmiképpen (Illyés és Herbert) sem játszhatna holnap!!!
  A BL-meccseken drukkoltam a Szegednek, mert normális Magyar embernek érzem magam, és természetesnek veszem hogy Magyar csapatnak szurkolok, ha már az én csapatom onnan kiesett.
  Jövőre nagyon jó csapat lehet Szegeden (remélem Veszprémben is), csak én azt várnám, hogy minél több fiatal Magyar tehetség kerüljön a csapatok közelében, akikkel a Magyar válogatott is csak profitálhatna.
  Holnapra mindenkinek egy botrányoktól mentes fantasztikus hangulatú mérkőzést kívánok, és győzzön a jobb !!!!”
 • 39. pernyi 2008. május 22. 21:06
  „Bembi

  Abban egyet értek, hogy Bajusz megmozulása és Herbertté sőt Gionea-é is ronda volt. Ezt már többször leírtam. Ebben igazad van. De akkor azt is említsük meg, hogy Iyés megmozdulása sem volt valami sportszerű. Sem Herbertnek sem pedig Ilyésnek nem szabadna holnap játszani. Remélem ebben egyetértünk...”
 • 38. Bembi86 2008. május 22. 20:58
  „most ez hogy jön ide?attól mert mondjuk rosszul ért talajt...attól még a dudor ugyanúgy ott van...
  egyébként ritka nagy hazug játékosok is vannak a Szegedben,ezt azért elismerheted...Bajusz az MK döntő után:"nem szándékosan ütöttem meg Perezt"...most meg Herbert:"a kezére akartam odacsapni"...
  fel se vállalják...komolyan mondom...”
 • 37. pernyi 2008. május 22. 20:48
  „Ja és Bembi!

  Ha a Vijunnak az arca sérült meg akkor miért is sántított???”
 • 36. Bembi86 2008. május 22. 20:46
  „az elmúlt 10 évben ti hányszor tapsoltátok meg a győztest,piros?
  most sem lett volna illendő megtapsolni egy KEK-győztes csapatot????kedden is nagy fújolás volt...a fair play nagy királyának,Lele Ambrus bácsinak eszébe nem jutna,higy így a nagy indulatok közepette esetleg megpróbálja lecsitítani a dolgokat azzal,hogy bemondatja a hangosba,hogy tisztel hölgyeim és uraim,tapsoljuk meg a KEK-győztest...nem...inkább megy mindennhova sírni,hogy így a bírók,úgy az MKSZ...erre van esze...
  a veszprémi játékosok nem tapsolták meg tavaly a bajnokot,erre nem emlékszem pontosan,de lehet.
  én viszont megtapsoltam,minden szegedi játékost,egyet kivéve...Puljezevicet,aki majom módjára rázta a hálót,és hergelt minket...ennyi”
 • 35. jandra 2008. május 22. 20:23
  „üdv!
  Azt mondjátok dúrván játszik a Szeged? Én azt mondom csak felvette a neki dobott kesztyűt! Én még nem láttam veszprémi játékos a pálya szélén hányni, mert akkora ütést kapott, de Vadkerti Attilát már láttam, és nem felejtem el. Mint ahogy azt sem tudom felejteni, hogy a két veszprémi favágó (lapcsevics és luzsnyikov) hétről hétre meccsről meccsre miket oszt ki a szegedi játékosoknak! A szegediek igazi férfiként állják a pofonokat, nem kezdeményeztek fegyelmi eljárást, nem akartak senkit sem eltiltatni a játéktól! Ők a pályán akarják eldönteni ki a jobb! Mellőzvén a vujin féle színházi előadásokat!

  Aki pofonokat ad, az ne csodálkozzon ha pofonokat is fog kapni. És a Picktől senki ne várja el, hogy feltett kézzel álljon a Veszprém elé és még az arcát is oda tartsa: IDE ÜSSETEK!
  Eddig csak a bírók segítségét vették igénybe a pályán, most már a szövetség segítsége is kell a Veszprémnek a győzelemhez.
  Én csak annyit szeretnék, hogy egyszer a Veszprém a Szeged ellen olyan sportszerűen játsszon mint a KEK döntőben, és a játékvezetők is olyan korrektül bíráskodjanak mint ott!
  A Veszprémnek gratulálok a KEK győzelemhez, gyönyörű játékkal nyertek.

  Egyébként meg: HAJRÁ-HAJRÁ PICK SZEGED!”
 • 34. pernyi 2008. május 22. 19:59
  „Bembi te élvezed ezt? Remélem neked a nap fénypontja amikor a Szegedet kritizálod! Mondanát egy kritikát a veszprémi csapatról is?! Mert olyat a még nem olvastunk tőled. Pedig van abból is bőven...”
 • 33. Süli Róbert 2008. május 22. 19:53
  „Kapjátok be!!!”
 • 32. BK´§ 2008. május 22. 19:30
  „ATOMOTNEKIK! :D
  Le lehetne mostmár higgadni minden agresszív "A" típusú emberkének! A stressz nem tesz jót senkinek sem.”
 • 31. piros 2008. május 22. 19:29
  „Bembi86

  azt kerdeztem, hogy tavaly, erted: tavaly, tehat nem az iden! tavaly! tehat 2007-ben, ki kezdemenyezte a veszpremi csapat hiszterikus levonulasat? miert nem tapsoltak meg a gyoztest?

  erted? nem az iden! tavaly. erded? tavaly!

  az idei esemenyek mar kovetkezmenyek.

  sok szerencset es a Lovassyt, termeszetesen, jol ismerem, vannak ott tarsaim, barataim is.”
 • 30. Bembi86 2008. május 22. 19:24
  „itt van az ország 8.legjobb középsulija,a Lovassy...
  visszakérdezek:ki kezdeményezte az anti-Vujin pólót?
  ki rázta a hálót a vendég szurkolók előtt?kinek a hatására ilyen durva és agresszív a Szeged?melyik szurkolótábor dobál be a pályára?
  ok és okozat...amit kapunk,azt visszaadjuk...nehogymár tétlenül nézzük,hogy szétveritek évről-évre a játékosainkat a szegedi meccseken...”
 • 29. piros 2008. május 22. 19:19
  „kedves veszpremi barataim, szurkolok, nagy a csend.

  kerlek, valaszoljatok: ki kezdemenyezte tavaly a szegedi dijatadason, hogy a vp-i csapat hiszterikusan levonuljon es ne gratulaljon a gyoztesnek? a csapatkapitany? az edzo? a hangadok (marmint a kulturalt veszpremi szurkolok)?

  ujra mondom: ha a szegediek ezt a sportszerutlenseget megteszik, megtennek az iden (mikor a Vp bajnok lesz), akkor egy evig sponzoralom (szegedikent) a Veszpremet. nem kis penzzel.

  Ugye lattatok tegnap a Celticet? Lehet sirni, de indulatosan, hiszterikusan fogadni a vereseget, majd nem gratulalni a gyoztesnek: hat nem europai szokas.

  Mondjuk ugy: veszpremi szokas.

  Tenyleg? van ott jo gimnazium?”
 • 28. pernyi 2008. május 22. 19:16
  „Emberek!
  Nem lehetne egy kicsit lehiggadni? Természetes, hogy mindenki a kedvenc csapatának szurkol. Én a Picknek de ettől még nem fogogm ócsárolni a Veszprémet. Mindkét oldalról vannak remek játékosok de sunyik meg alattomosak is. Sosem fogunk igazságot tenni a két csapat között úgy gondolom. Jó volna ha holnap csak a kézilabdáé lenne a főszerep és élvezhető szép játékot látnák! Mindent bele fiúk! Hajrá Pick Szeged!!!”
 • 27. zoli123 2008. május 22. 19:14
  „Az se normális ami ezt megírta, de a szegedi megrendelő még nagyobb hülye:)”
 • 26. piros 2008. május 22. 18:37
  „azert meg kiegeszitem, mert ugy latom, nem mindenki erti az ironiat:
  nem tudom, ki kezdemenyezte tavaly (edzo? vezeto? csapatkapitany? jatekosok?), hogy a Vp. jatekosai az eredmenyhirdetest (az aranyerem atadasat) ne varjak meg.

  Nos: ez bunko, neveletlen, sporszerutlen, ideges, ellenseges magatartas volt. De az iden folytatodott: a bekepzelt, ellenseges sunyi kozonseg (vp-i kozonseg) hatat forditott es igazan kozonsegesen, durvan mutogatott.

  egy evig patronalom a veszpremi kezilabda szakosztalyt, ha az iden (miutan a Veszprem megnyeri a bajnoksagot, mert ez most mar varhato) a szegedi csapat hasonlo tiszteletlen, otromba, bunko es teljesen sotet modon viselkedne, ha tehat nem tapsolja meg a gyoztest.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Katalin otthonra lelt a Maty-éren

Kovács Katalin váratlan lépése – kedden elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportját –… Tovább olvasom