Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Militár Iván: szakállal a jó formáért

Harmadik éve a norfolki egyetemi labdarúgócsapat, az Old Dominion Monarchs meghatározó játékosa a szegedi Militár Iván (21). Militár az egész bajnokság gólpasszlistája élmezőnyében végzett, majd Szegeden a Kék Mókus-kupán is gálázott.
– Hogyan zártak az egyetemi bajnokságban?

– Az idényünk közepesen sikerült, bár a sorsolás igencsak megnehezítette a dolgunkat. Új, az ország harmadik legerősebb konferenciáján, az USA nevűben kellett helytállnunk. Az alapszakaszban a második helyet mégis megszereztük, ami jónak mondható. A rájátszás első fordulójában kiválóan játszottunk, és könnyedén, 5–1-gyel továbbmentünk a Drexel ellen. A második fordulóban, az ország legjobb 32 csapata között már idegenbe, Washingtonba utaztunk, és sajnos 3–0-s vereséget szenvedtünk az előző évi döntőssel, a Georgetownnal szemben. Lehetett volna jobb, de rosszabb is az idényünk, nekem viszont hála istennek nagyszerűen sikerült. Visszavont ékként és szélsőként szerepeltem, a négy gól mellett adtam kilenc gólpasszt a több mint húsz meccs alatt. A legtöbb gólpasszt adtam a saját konferenciánkban, ezzel az országos listán bekerültem a top tízbe. Betaláltam az országos elsőnek, a rájátszás első fordulójában pedig egy meccsen három assziszttal járultam hozzá a csapat sikeréhez.

Lendületben: Militár (fehérben) jó idényt zárt az USA-ban. Fotó: DM/DV
Lendületben: Militár (fehérben) jó idényt zárt az USA-ban. Fotó: DM/DV

– Harmadik éve tanul, él és futballozik az USA-ban, hogyan dolgozza fel a távollétet?

– Ez már elég hosszú idő, hogy a honvágy ne létezzen. Mindig azt mondom, engem a feladatok mozgatnak, és ezek most az Egyesült Államokhoz kötnek, így nem gondolkozom azon, hogy miért nem valahol máshol vagyok. Természetesen hiányzik a családom, a barátaim és maga Magyarország, azon belül Szeged különösen, de nem engedhetem meg magamnak, hogy ezen gondolkozzak nap mint nap.

– Milyen egy amerikai egyetemista élete? Netán olyan, mint az Amerikai pite-sorozatban?

A 32 között

A Washingtontól délre fekvő norfolki Old Dominion University férfi labdarúgó- (soccer-) csapata, az Old Dominion Monarchs az NCAA (National Collegiate Athletic Association – a felsőoktatási intézmények sportcsapatait tömörítő szövetség) divízió I-es osztályában, a USA nevezetű konferenciában szerepelt, és a New Mexico mögött az alapszakasz második helye után egészen a rájátszás második fordulójáig, a legjobb 32 közé jutott el, végül a 26. helyen zárt. A divízió I-ben 23 régióban (konferencia) futballoznak a csapatok, de van divízió II (18 régió) és divízió III (41 régió) is.

– Nem szabad elfelejteni, hogy én először futballista vagyok, és csak aztán egyetemista. Ezért rám más szabályok vonatkoznak, mint az említett film fiatal szereplőire. Léteznek a filmben látott karakterek, azonban nekem napi két edzésem és sokszor heti három meccsem van, ezeken kell kiváló teljesítményt nyújtanom, így nem engedhetem el magam olyan könnyen. Az életem rendezett, és abszolút nem lehet okom panaszra semmilyen tekintetben.

– Szeged milyen szerepet tölt be az életében, a pályafutásában?

– Az otthonom. Ahol eddig voltam, Felcsúttól Kecskemétig mindenhol szegediként voltam számon tartva. Amerikában sincs ez másképp. Sosem felejtem el, honnan jövök, akkor sem, ha éppen több ezer kilométerrel arrébb élek. Pont a napokban gondolkodtam, mennyit is számított az amerikai beilleszkedésemben az a technikai tudás, amelyet Szegeden, a Tisza Volánban Hüvös Gábor mesternél alapoztam meg. Sokat köszönhetek a klubnak és az összes szegedi edzőmnek.

– Harmadik éve az USA-ban, több esztendeje Szegedtől messze él. Már el tudja képzelni az életét Szegedtől, netán Magyarországtól távol hosszú távon is?

– Ahogy mondtam, én feladatokban gondolkodom. A pályafutásomat tartom a szemem előtt minden döntésem meghozatalakor. Ezért igazoltam az Egyesült Államokba. Ha a helyzet úgy hozza, hogy Magyarországtól távol kapom a számomra legjobb lehetőséget, akkor belevágok.

– Elég komoly szakállat növesztett, van ennek valamilyen oka?

– Semmi különös jelentősége nincs. A bajnokság közepén jegyezték meg a csapattársak, hogy a jó forma a szakáll erejében van. Akkor én még nem hittem benne, de aztán egyre jobb formába lendültem, és ezért úgy hagytam. Sajnos nem repített el a döntőig, de így is kiemelkedően jó szezonom volt, bár én inkább a rengeteg edzésnek tulajdonítom, mint a szakállamnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehérváron a Szeged

A férfi kosárlabda NB I A csoportjában a Naturtex-SZTE- Szedeák idegenben lép pályára. Tovább olvasom