Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Minden az alapokon múlik

Az elmúlt évben rendezett hazai és nemzetközi viadalok összesített pontversenye élén végzett a Démász-Szegedi VE kenus szakosztálya. A szakágban harmincöt versenyző szerzett aranyérmet, összesen pedig nyolcvannégy dobogós hely született.
Szakágak, korosztályok, pontok, helyezések. Egy sportág nagyon fontos fokmérői. A Magyar Kajak-kenu Szövetség is szívesen nyúl ezekhez a statisztikákhoz, és minden esztendőben elkészíti a versenyszezon jelentős hazai és nemzetközi viadalai alapján a klubok rangsorát. A Démász-Szegedi VE az összesített rangsorban a KSI, a Győr és a Multi mögött a negyedik helyen végzett. Síkvízi világ- és Európa-bajnoki érmek, elsőségek kísérik a szegediek szereplését a felnőtteknél, ám egy klub működése, eredményessége nem csak a köztudatban lévő sportolók alapján alakul ki. A rangsorban minden generáció és minden szakág eredménysora szerepel.

Nyolcvannégy dobogós hely

A Démász-Szeged a tavalyi utánpótlás-viadalokon 84 dobogós helyet szerzett, mindezt 73 versenyző érte el. A lebontás alapján a Dózsa-iskola kimagaslik: a fenti számból huszonheten még az intézmény tanulói, a klubból pedig további nyolcan egykor ebbe az intézménybe jártak.
A szegedi klub sportolói a következő szakemberekkel készülnek, női kajak: Váradi Márton, Agócs Ágnes, Fábiánné Rozsnyói Katalin, férfi kajak: Juhász Péter, Czeglédi Gábor, Séra Miklós, kenu szakág: Kása Ferenc, Kása Péter, Kerek Csaba, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár.
Ne feledkezzünk meg a másik két megyei klubról sem: a Csongrád összesítésben 32., az Algyő pedig 45. helyen végzett.

Vegyük előbb a hét korosztályt! Jelentős szerepet töltenek be saját generációjukban a kölyök (másodikok), a gyermek (szintén másodikok) és a felnőtt (harmadikok) versenyzők. A közvetlen élmezőny mögött helyezkednek el az U23-asok (5.), az ifjúságiak (5.) és a mastersek (5.), míg a serdülőknél van egy kis lemaradás (nyolcadikok).

A szakágakat értékelve pedig kiderül, a kenusok kitettek magukért. A bajnoki versenyben ugyanis, egyedül a Démász-Szeged szekciói közül, első helyen végeztek. És ha ezen belül a korosztályokat nézzük, csak kettő nem végzett dobogón az éves értékelésben. Legjobbak saját mezőnyükben a kölyök és serdülő korosztályok, hiszen náluk nincs jobb az országban.

Kiváló alapok, nagyszerű szakemberek – ebben óriási szerencséje van a Démász-Szegednek, legyen szó bármely szakágról. Az alapok elsajátításában a Dózsa-iskola jár az élen. Az az intézmény, amelyből korunk kiemelkedő szegedi kenusa, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Vajda Attila, vagy a jövő egyik ígérete, Horváth Gábor is indult. A suli 35 kenus diákja szerzett aranyérmet – Olajos Tamás, Csizmadia László és Szabó Gábor egymaga hármat-hármat – az ob-n, a diákolimpián pedig huszonhatan állhattak a dobogó legmagasabb fokára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnoki mezőny a Vk-n

Beindul a nagyüzem a magyar kajak-kenu válogatottnál. Legjobbjaink szerte a világban edzőtáboroznak,… Tovább olvasom