Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Minden héten fociháború

Megrúgott játékvezető, tömegjelenetek, verbális erőszak – a pontgyűjtés mellett erről is szól a Csongrád megyei labdarúgó-bajnokságok tavaszi szezonja. Nógrádi Tibort, az MLSZ területi igazgatóját a tapintható feszültség okairól kérdeztük.
Poénkodhatnánk, hogy az utolsó csepp a pohárban a hétvégén sörrel leöntött játékvezető esete volt Bakson, mégsem vicces az a helyzet, ami az utóbbi hetekben a megyei futballban uralkodik.

Nagy a felszültség a csapatok között, emiatt pedig sokszor olyan esetek történnek, amelyek nem futballpályára valók. Ilyen volt a Csengele– Sándorfalva II. meccsen földre lökött és megrúgott játékvezető esete, az Ásotthalom–FK 1899 Szeged összecsapáson a kispadoknál kialakult tömegjelenet, a mindkét csanádpalotai edző által inzultált játékvezető Hódmezővásárhelyen, vagy a már említett Baks–Algyő II. meccs, amely a 76. perc környékén félbeszakadt, mert a vendégek levonultak a pályáról.

Feszültség. Tömegjelenet az Ásotthalom–FK 1899 Szeged meccsen. Fotó: Balog Zoltán
Feszültség. Tömegjelenet az Ásotthalom–FK 1899 Szeged meccsen.
Fotó: Balog Zoltán

Ezek hatására az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatósága keményen lépett fel az erőszak ellen, Nógrádi Tibor igazgató hivatalos levélben kérte, hogy „a játékvezetők minden ellenük irányuló durva verbális erőszakot azonnali kiállítással, és az elhangzottak a jegyzőkönyvbe történő pontos rögzítésével szankcionálják", illetve hogy „durva sértegetés, vagy tettlegesség, vagy annak kísérlete esetén a játékost illetve sportvezetőt a fegyelmi szabályzat alapján meghatározott legsúlyosabb büntetéssel történő eltiltással sújtsa".

Kiesők, feljutók

Az NB-s bajnokságok átszervezésének köszönhetően sok még a kérdőjel a kiesők és a feljutók terén a megyében. A legpesszimistább esetben mind a négy megyei csapat búcsúzik az NB III-tól, a megyeegyes bajnok pedig elbukik az osztályozón az NB III Tisza csoport negyedikjével szemben. Ez azt jelentené, hogy a megyeegytől a 11–16. helyen végző hat csapat búcsúzik (persze csak akkor, ha a pletykák ellenére nem lép vissza senki az indulástól). A megyekettőből két együttes jut fel, és ha a fenti esetet nézzük, akkor szintén hat együttes esik ki. Mivel jövőre több mint tíz új csapat alakul, amelyek a megyeháromban vesznek részt, a harmadik vonalban valószínűleg négy csoportban zajlanak majd
a küzdelmek, 2014-től pedig beindul a megyenégyes bajnokság.

Szerettük volna megfejteni az okokat, amelyek miatt szinte hétről hétre történnek balhék a tavaszi szezonban.

– Több oka van annak, hogy ennyi incidens történt az elmúlt hetekben. Az egyik az, hogy az átszervezés miatt több csapatot fenyeget a kiesés, mint korábban, ez pedig érthetően indulatokat szül, ráadásul a bajnoki címért több helyen is nagy versenyfutás folyik. Tudni kell, hogy két évvel ezelőtt 47 felnőtt csapat volt a megyében, most több mint nyolcvan. Emiatt több meccset rendeznek, a játékvezetők száma viszont nem nőtt, így nem ritka, hogy valakinek egy nap két meccset is le kell vezetnie, emiatt fáradt, és többet hibázik. Ezeken változtatni kell, így napirenden van a játékvezetői létszám bővítése. Ehhez a meccslétszámhoz még legalább negyven játékvezetőre lenne szükség a megyében – nyilatkozta Nógrádi Tibor.

Amellett, hogy a balhék rossz színben tüntetik fel a csapatokat, anyagilag is komoly hátránnyal járnak. Ha például egy edzőt eltiltanak a kispadtól, a csapatnak minden bajnokijára szövetségi ellenőrt kell fogadnia, aki megbizonyosodik róla, hogy a tréner valóban nem ül le a kispadra. Ez meccsenként 15 ezer forint.

A HFC II.–Csanádpalota megyegyes bajnokin is tapintani lehetett a feszültséget. Fotó: Tóth Zsolt
A HFC II.–Csanádpalota megyegyes bajnokin is tapintani lehetett a feszültséget.
Fotó: Tóth Zsolt

– Ki szeretném emelni, hogy nagy botrányok nem voltak tavasszal, de valóban akadtak olyan esetek, amelyek átlépték a tűréshatárt, amelyek nem futballpályára valók. Ha kell, tovább szigorítunk a büntetéseken, mert az ilyenfajta viselkedést ki kell zárni a megyei futballból. Korábban is voltak egyébként hasonló esetek, és mivel majdnem dupla annyi meccs van hétvégente, mint két éve, az esetek száma igen, százalékos aránya viszont nem nőtt. Büszkék voltunk rá, hogy az ősszel a felére esett vissza a kiállítások száma, mint a tavalyi évben, most viszont visszatértünk a régi szinthez. A célunk, hogy az őszi számot állandósítsuk, ezen dolgozunk folyamatosan – tette hozzá Nógrádi Tibor.

Olvasóink írták

 • 5. Mustang 2013. május 08. 09:11
  „pár hete már leírtam egy hasonló cikk kapcsán:

  kedves szülők, ti akik az utánpótlást adjátok, gondolkozzatok el, milyen sportra biztatjátok gyermekeiteke...
  nem csak foci létezik, vannak ma Magyarországon siker sportágak is, igaz küszködnek az életben maradással (vízilabda, kézilabda, kick-box, falmászás, kerékpár, stb....)
  mindegyik sikeresebb a mai magyar focinál és bár alig alig kapnak pénzt (jó a kézi és vizilabda talán megoldott) mégis sikert biztosítanak gyermekeiknek és meggyőződésem, h értékekben is magasan a mai magyar foci fölé nőnek...

  ki gondolná, h a kick box a nem olimpiai sportágak közül a legeredményesebb ma Mo.-on, de ez csak egy példa...

  egyszerű a képlet, edző az, aki nem csak cselezni tanítja meg gyermekeit, hanem "élni", viselkedni, aki értékeket ad át tanítványainak...

  a mai magyar fociban nincsenek "edzők"...”
 • 4. szegediultra 2013. május 07. 18:28
  „Azért legyünk őszinték! a CSLSZ-ben is a játékvezetők körül is kicsit rendbe lehetne tenni a dolgokat... meg némelyik megyei meccseken levő rendezők közt is...!! ha már itt tartunk...!”
 • 3. VV4 2013. május 07. 17:31
  „Még jó, hogy az összes focista szerint ez a csodálatos sport a mozgás öröméről és a csapatszellemről szól... Nevetséges! Az viszont nagyon is szomorú, hogy ebbe a nívó nélküli magyar fociba mennyi pénzt invesztálnak.”
 • 2. d4v1dk4 2013. május 07. 10:29
  „A legnagyobb probléma azzal van, hogy sajnos a játékvezetők nincsenek tisztában a szabálykönyvvel! Nagyon sok esetben annak a csapatnak fújnak akinek valamilyen érdekeltsége van a CSLSZ-ben vagy nagy a nyelve illetve vastag a pénztárcája! Én is személy szerint focizom és felháborítónak tartom, hogy az idősebb régebben "magasabb" osztályban is játszó játékosok megengedhetetlen stílusban beszélnek a játékvezetőkkel és ami még jobban felháborít az ellenfél játékosaival, persze minden szankció nélkül. A "névtelen" játékosokat meg egyből lapozzák. Sajnos inkább a szövegért lapoznak és a durva szabálytalanságokért sokszor még lapot sem adnak! És ha nagyon gyengén vezet egy játékvezető annak sincs semmi következménye!

  Így a végére csak egy saját példa: egyik mérkőzésünkkor kaptunk egy gólt és megfogtam a labdát, hogy ugye kezdjük a közepet! Az ellenfél játékosa odajött megtaposott majd kivette a labdát a kezemből. Sajnos elgurult a gyógyszer utánamentem és sajnos alárúgtam! (hozzáteszem nagyon sportszerűtlen dolog volt a részemről). Utána a sértett játékos felkelt odajött és ököllel megütött! Utána egy hétig fájt a tarkóm akkorát kaptam. Nem szóltam egy szót sem vártam a játékvezetőt, hogy kiállítson. Ez meg is történt viszont az ellenfél játékosa még lapot sem kapott! Kérdezem én őt miért nem állították ki mikor a bíró és a két asszisztense is látta mi történt? Igazából utána nem is foglalkoztam vele viszont engem eltiltottak 4 meccsre teljesen jogosan viszont amelyik játékos rúgott és ütött a következő meccsen ugyan úgy pályára léphetett! Az is egy érdekes dolog, hogy a jegyzőkönyvbe azt írták be, hogy én szándékosan megdobtam labdával az ellenfél játékosát! :D”
 • 1. Tshabalala 2013. május 07. 09:21
  „A játékvezetők sokszor félre fújnak, rengeteget tévednek és ez olaj a tűzre! A Cs.L.Sz.-nél is vannak kedvenc csapatok, a kiállításokat sem egységesen büntetik, ha kiallitanak egy F.K-s játékost egy meccsre eltiltjak, ugyan azért egy falusi játékost 2-3 meccsre meszelnek el! Miért van különbség? A bírónál és a Cs.L.Sz-nél is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt, de megvan: UTC-Gödöllő 5-4

A férfi futsal NB I felsőházi rájátszásában, az 1–6. helyért az UTC Futsal Team igen fontos mérkőzés előtt állt, és a közvetlen rivális Gödöllőt 5-4-re legyőzte az újszegedi sportcsarnokban. Tovább olvasom