Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Mindenki Kicsijére emlékezünk

Holnap rendezik meg az adidas Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna döntőit. Három korosztály csatázik majd az újszegedi sportcsarnokban, ahol déltől egészen este 8 óráig pattog majd a labda.
A nap fénypontja lesz a 18 órakor kezdődő Szeged öregfiúk–Honvéd öregfiúk összecsapás, amely Kocsis Lajos emlékére zajlik, a zseniális képességekkel megáldott játékos idén lett volna 60 éves.

Gondolták volna, hogy az első Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna szabadtéren zajlott? Bizony, a nyolcvanas években az újszegedi ligetben, a Vigadó betonpályáján mérkőztek először egymással a csapatok.

Frányó László és Kozma Zoltán nagy ötlete volt a torna. Mára alaposan kinőtte magát a Kék Mókus-kupa. Ez köszönhető volt Kozmának, majd Nagy Istvánnak, akik igazán színvonalassá tették a viadalt. Ezután jött Kósa Zsigmond. Nagy lendülettel dolgozott, az ő idejében írták ki először két korosztály számára a küzdelmet, a fiatalok (–35) és az öregek (+35) csatáját. Két éve elhunyt Kósa, ekkor vette kézbe a szervezést a Szeged Város Sportigazgatóság. A VSI partnerre talált, hiszen a Délmagyarország és a Délvilág nagyban segítette a munkáját, főként a kísérő programok szervezésében. Először a Szeged öregfiúk válogatottja játszott a megyei médiaválogatottal, majd tavaly a világhírű edzőre, a SZAK egykori legendás futballistájára, Baróti Lajosra emlékezett két válogatott. Többek között Várhidi Péter, Véber György, Hrepka Ádám, Laczkó Zsolt, Völgyi Dániel, Lékó Péter, Vajda Attila is pályára lépett.

Kocsis Lajos zseniális teljesítményt nyújtott a pályán.
Fotó: DM/DV-archív

A VSI idén gondolt egy merészet. Visszatért a gyökerekhez, csak amatőr játékosokból álló csapatok nevezhettek az adidas Kék Mókus-kupára. Sokan azt mondták, hogy ez a torna színvonalának rovására megy. Nos, ez nem lett igaz, bár hiányoztak az úgymond sztárok, de jóval több csapat nevezett, ismét megmozgatta a várost, és a megyét a torna. Éppen ez a jövőbeni célja a szervezőknek, hogy még több amatőr csapat vegyen majd részt a küzdelmekben.

Sztárokban pedig idén sem lesz hiány. A Délmagyarország és a Délvilág a VSI-vel karöltve gondoskodik arról, hogy régi kedvenceket is láthasson az újszegedi sportcsarnok közönsége. Kocsis Lajos, Szeged szülötte idén lett volna 60 éves. A zseniális képességekkel megáldott futballistára emlékezik majd két csapat, a Szeged öregfiúk és a Honvéd öregfiúk gárdája.

Az Adidas kék mókus-kupa részletes progrmja

Szombat, 12 óra: Pusztamérges (megyei III. oszt.)–Csongrád megyei médiaválogatott.
13 óra, öregfiúk, 3. helyért: Retro FC–Favor Trans.
14 óra, 18 év alattiak, 3. helyért: SZVSE–Csontdarálók.
15 óra, -35 év alattiak, 3. helyért: Old Zaki–Eurolakk.
16 óra, öregfiúk, döntő: Első Beton Szeged–Fit World Szeged.
17 óra, 18 év alattiak, döntő: Nemmindegy–Lakomotív Makó.
18 óra, Kocsis Lajos-emlékmérkőzés: Szeged öregfiúk–Honvéd öregfiúk.
19 óra, -35 év alattiak, döntő: Batyu Bt.–Dublin Music Pub.

No de nézzük a programot. Délben kezdődik a műsor. A megyei média válogatott a megyei III. osztályban szereplő Pusztamérgessel játszik bemutató meccset. Persze, a legtöbb tollforgatónak is viszketett a talpa, hogy játszani szeretne, de igazán azért jött létre ez a meccs, hogy a kiscsapatok, kis falvak együttesei is pályára léphessenek a „szentélyben", a sportcsarnokban.

Ezután következnek a bronzmeccsek, előbb az „öregek", majd a fiatalok, és –35 év alattiak.

Délután 4 órakor rendezik az adidas Kék Mókus-kupa első fináléját. Nagy csatára van kilátás. Két remek gárda, az Első Beton Szeged (Szabó, Szécsényi, Márki, Neizer, Tóth) és a Fit World Szeged (Barna, Kemenes, Orosházi, Kothencz, Major) csap össze. A nap egyik legizgalmasabb fináléját játszhatja a két öregfiúk gárda. A fiataloknál (kezdés: 17 óra) a Nemmindegy és a Lokomotív Makó mérkőzik a 18 év alattiak legjobbja címért.

18 órakor pedig következik a már említett Kocsis Lajos-emlékmérkőzés. A Szeged (Bogdán, Kántor, Szabó, Kozma, Major, dr. Tóth, Polyvás, Gerecz, Nagy, Orosházi, dr. Birinyi, Kemenes, Móricz, Véber, dr. Kováts, Deák, Balogh) a Szurgent Lajos vezette Honvéd öregfiúkkal (Kollár, Róth, Détári, Árgyelán, Cseh, Csábi, Pisont, Dajka, Duró, Csehi és Kocsis Lajos fia, Kocsis Krisztián) játszik minden bizonnyal emlékezetés mérkőzést.

A nap zárása lesz a 19 órakor kezdődő 35 év alatti döntő. A tavalyi ezüstérmes, a csongrádi Batyu Bt. és a mezőhegyesi Dublin Music Pub mérkőzik a Kék Mókus bajnoki címéért, az adidas által felajánlott értékes sportfelszerelésekért.

A VSI szervezői gőzerővel készülnek az év sportzárására, és bíznak abban, hogy a futball szerelmesei ismét szép számmal töltik meg a lelátót. A 14 év alatti gyermekek ingyen tekinthetik meg az eseményt.

Sándor Csikar megbetegedett

Heteken át zajlott lapunkban az elmúlt 108 év legjobb szegedi labdarúgójának a szavazása. Száz ember voksolt, és választotta meg minden idők legjobb Tisza-parti futballistáját. Hatalmas csatában a végső győzelmet Sándor Károly szerezte meg, megelőzve Kocsis Lajost, és Baróti Lajost. Méltó módon szerettük volna Szilánk Zrt. által elkészített díszes serleget átnyújtani Sándor Csikarnak, méghozzá a holnapi Kocsis-emlékmeccsen.

Tegnap Ujhelyi István, aki már napok óta szervezte a móravárosi legenda útját, rossz hírekkel szolgált.

– Sajnos Sándor Károly megbetegedett, így a számára már hosszú utazást nem vállalta. Természetesen amint jól lesz, és az egészsége engedi, úgy mindenképpen eljön átvenni a neki oly sokat jelentő elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza Volán-évzáró

Már hagyomány, hogy a Tisza Volán Focisuli vidám, családias hangulatú gálával búcsúztatja az évet.… Tovább olvasom