Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Minek még egy Hungaroring?

Csepelen új kajak-kenu pálya épülhet. Egyelőre terv, de a kormány támogatja, így nem elképzelhetetlen, hogy egyszer elkészül. A szegedi Maty-éri sportközpont már bizonyított, három, sikeres vébé helyszíne volt. A szegediek aggódnak, hogy a nagy versenyeket elviszik innen, ha megépül a csepeli.
„A kormány döntése értelmében Csepel északi részénél épülhet új kajak-kenu és evezőspálya, jelentette be a csepeli önkormányzat sajtótájékoztatóján Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos. A létesítmény alkalmas lesz világ- és Európa-bajnokságok, valamint egy esetleges budapesti nyári olimpia versenyszámainak lebonyolítására is." Ez a hír a közelmúltban jelent meg. Egyelőre terv, és még kérdéses, hogy mikorra készülhet el. Szerkesztőségünk aggódó levelet kapott, hiszen több szegedi vállalkozást is komolyan érinthet, ha megépül a fővárosi komplexum, hiszen akkor minden valószínűség szerint a nagy versenyeket nem itt rendeznék meg.

Írtunk mi is levelet, kaptunk is rá választ (keretes írásunkban olvashatják, a szerk.), de aki a sorok között olvas, az azért nem kapott megnyugtató választ. Mi lesz akkor a szegedi pályával, amely a világ négy legjobbja között szerepel, és nincs még egy olyan közönség, amely ilyen hangulatot teremt egy-egy világversenyen? Sőt, soha egyetlen kajak-kenus sporteseményen sem voltak még annyian, mint a három szegedi világbajnokságon, 1998-ban, 2006-ban és 2011-ben.

A Csongrád megyei sportbarátok imádják a nemzetközi kajak-kenu versenyeket. A Maty-éri pálya rendre megtelik, népes szurkolótábor biztatja Vajda Attiláékat. Fotó: Karnok Csaba
A Csongrád megyei sportbarátok imádják a nemzetközi kajak-kenu versenyeket. A Maty-éri pálya rendre megtelik, népes szurkolótábor biztatja Vajda Attiláékat. Fotó: Karnok Csaba

Volt egy frappáns megállapítás az új pálya építésével kapcsolatosan. Ez olyan, mintha még egy Hungaroringet építenének Magyarországon! Minek akkor, ha van?

Petrovics Kálmánnal, az EDF DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület igazgatójával, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi tagjával beszélgettünk.

Főigazgatói válasz

Megkerestük Vígh Lászlót, a Nemzeti Sportközpontok megbízott igazgatóját az üggyel kapcsolatosan, aki a következő választ adta:
„A Matya-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpia Központ a 38/2004. Kormányrendeletben nevesített olimpiai központ. Mint ilyen, hosszú távon legfontosabb helyszíne a hazai válogatottak felkészüléseinek és versenyeinek. Tekintettel arra, hogy ezen létesítmény az evezősök és kajakosok egyidejű jelenléte idején elsősorban a pályákon kapacitásproblémákkal küzdött, így az új csepeli létesítmény nemhogy kárt nem okoz, hanem nemzetünk sporteredményeinek megfelelően biztosítja minden szakág számára a megfelelő felkészülési és versenyhelyszínt. A hosszú távú állami fenntartásának legjobb bizonyítéka éppen az a több száz millió forint fejlesztés, amelyet a Nemzeti Sportközpontok az elmúlt években Szegeden elvégzett."

– A fél életem a Maty-éri pályához kötődik. Itt voltam az építkezésen, akkor, amikor még kis bódékban öltöztünk. Végigkísértem a fejlődését. Ahogy szépült, ahogy egyre korszerűbb lett. Az elnökségi ülésen eddig nem volt téma a budapesti pálya, úgy gondolom, hogy inkább Szegedre kellene koncentrálni, tovább kellene korszerűsíteni az olimpiai központot – kezdte a beszélgetést az egykori maratonikajak-világbajnok, Petrovics Kálmán.

Az aggódó szegedi vállalkozók félnek attól, hogy a számukra és a városnak komoly bevételt hozó világesemények elkerülnek innen. Információnk szerint 40 milliárd forintból épülne meg a csepeli pálya. Nagy összegnek tűnik, de ez egy teljesen új, zöldmezős beruházás lesz, így a nagy kérdés: elég lesz rá ennyi pénz? Ez még a jövő zenéje, de maradjunk a jelennél.

Minden évben sikerült a szegedi pályát fejleszteni, szépíteni. A közelmúltban jártunk kint egy horgászversenyen, éppen esett az eső, így az első nagy problémával máris szembetaláltuk magunkat, miközben a bokáig érő vízben jártunk, a vízelvezetés továbbra sincs megoldva.

– Amikor 2011-ben nálunk volt a világbajnokság, akkor minden szegedi szállás megtelt. Még a kollégiumok is! Sőt, a környező települések, Mórahalom, Hódmezővásárhely és Makó is profitált az eseményből. Igen, ez a régiónak komoly bevétel, és megélhetés sok-sok ember számára. A versenyzők szeretik a pályát, sok-sok válogatott jön ide edzőtáborozni, az pedig nem vitás: a szegedi közönség a világ legjobb szurkolótábora. Bízom abban, hogy a Maty-éren további fejlesztések történnek, erre nagy szüksége lenne a pályának, és a jelen helyzetben ez egy jóval kisebb összegből megoldható lenne, mint az új, csepeli pálya megépítése – fejezte be a beszélgetést Petrovics Kálmán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középpontban Zubai Szabolcs

A MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata egy kőkemény meccsen győzte le (31–23) a Csurgói KK-t. Zubai Szabolccsal beszélgettünk. Tovább olvasom