Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Mocsai Lajos szívesen edzősködne szülővárosában, Szegeden

Mocsai Lajos a magyar, sőt a világ kézilabdázásának emblematikus alakja. Fantasztikus sikereket ért el válogatott és klubszinten egyaránt, jelenleg a Testnevelési Egyetem dékánhelyettese és a Vasas női együttesének a vezetőedzője. Az angyalföldiek vásárhelyi fellépése előtt beszélgettünk.
– Nem hiányzik a válogatott? Kitölti az életét, az idejét az egyetem és Vasas?

– Természetesen hiányzik, hat és fél év után váltunk el egymástól, viszont a Testnevelési Egyetem most mindennapos, nagyon komoly feladatot jelent, ez a főállásom, míg az angyalföldiekkel sorozatmeccsek és heti hat-tíz edzés vár rám.

– Mennyivel másabb a női bajnokság a klubedzői kispadról nézve, mint szövetségi kapitányként?

– A tizenegycsapatos pontvadászat a kézilabdázásunk szégyene! Rendezettebben, dinamikusabban, pörgőbben, több mérkőzéssel, más rendszerben kellene lebonyolítani a bajnokságot. Egy kiscsapat sokszor három-négy hétre kikerül a körforgásból, nem vagyok elégedett szisztémával.

– És a színvonallal?

– Kis előrelépés tapasztalható, a Debrecen a legjobbakkal is felveszi a versenyt, így talán hat csapatra bővül a nemzetközileg is jegyzett gárdák száma. Bár a legrangosabb sorozatból, a Bajnokok Ligájából rendre kiesnek sztárcsapataink.

– Utódjai, Németh András és Zsiga Gyula kikérik a tanácsát?

– Nem, de ez így van rendjén, szuverén edzők, személyiségek. A világgal való versenyben vékony jégen jár a magyar női kézilabda – ezért vállalni kell a felelősséget.

– Mennyiben más a jelenlegi válogatott, mint a Mocsai-féle?

– Szeretném, ha a médiumok elővennék a statisztikákat. Ezek a játékosok, akik pályára léptek Szentpéterváron – egy kivételével – második-harmadik világversenyükön szerepeltek. Miért új, fiatal ez a gárda? Ezt a pozitív szemléletet én nem kaptam meg, amikor a sydneyi olimpiát követően tizenegy játékost cseréltem ki a keretben. Az nem számított új válogatottnak.

Bejött...

És a hajrában megszólalt a vásárhelyi B közép: „Sydney, Zágráb, Athén, Mocsai, te kretén!" Ez volt a legszalonképesebb ebben a kategóriában és éppen erről, vagyis arról faggattam a találkozó előtt, fejére olvassák-e az elveszített döntőket? Bejött... Nem tudom elhiszi-e –, nem „súgtam".

– A bajnoki mérkőzéseken az ellenfél B közepe nem hánytorgatja fel Sydneyt, Zágrábot, vagy Athént?

– Nem tudom, hogy egyáltalán van-e ehhez joga bárkinek is... Ezzel egyébként nem igen foglalkozom, 1979 óta edzősködöm és a magyar női kézilabda-válogatott a kezem alatt a legeredményesebb korszakát élte. Ez a fajta „kritika" csak Magyarországon lehetséges, az viszont jó, hogy igényesek a szurkolók. A tavalyi világbajnokságon 3. helyet szereztünk, úgy, hogy öt mérkőzésből hármon komoly hátszelet, segítséget kaptunk. Örülök a diplomáciai sikernek, a bronzhoz gratulálok az edzőpárosnak. És higgyék el, nincs bennem semmi féltékenység.

– Más. Biztos hallott arról, hogy érdekes helyzet állhat elő Csongrád megyében: a HNKC NB I-es és az élvonalba tart a Dorozsma és Makó is. Egyszerre akár három élvonalbeli gárda lehet 30 kilométeres körön belül – jó ez?

– Németországban akadt hasonlóra példa, de Magyarországon mások a gazdasági viszonyok, két komoly csapatnál többet nem bír el egy ekkora körzet.

– Amennyiben a Szeged-Dorozsma felkerülne a legjobbak közé és megkeresné, visszajönne Szegedre trénerkedni?

– Nagyon szeretem ezt a várost, a bátyámék is itt élnek és nemcsak női vonatkozásban található itt kihívás. De mielőtt félreértenék: nem pályázom a Pick kispadjára, Kovács Péter a barátom és jól dolgozik. De Szegedre örömmel visszatérnék.

– Melyik a fontosabb: a fia győztes gólja, vagy a Vasas-siker?

– Edző vagyok, ezért a Vasas. De természetesen örülök ha Tamás – aki három évre kötelezte el magát a Lemgóhoz – jól, eredményesen kézilabdázik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezetőedző a Szeviép-Szegednél

Ideiglenesen új edző, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának ügyvezetője, Domokos Mihály… Tovább olvasom