Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Nagy Bianka: bokszoló lett a békés gyerekből

Sorozatunkban Csongrád megyei élsportolókkal beszélgetünk egészen más témában, hiszen a gyermekkori élményeikről faggatjuk őket. A Szeged BC ökölvívója, az olimpiai súlycsoportban (64 kg) érdekelt Nagy Bianka egy somogyi kis községből, Belegről érkezett Szegedre.
Kedvencek

Kíváncsiak voltunk Nagy Bianka néhány gyerekkori kedvencére.
Játék: – A zsírkrétát nagyon szerettem, előszeretettel rajzoltam vele mindenhová. A játékok közül egy kék színű nyuszi, amit szerettem.
Mesekönyv: – Az Öreg néne őzikéje, Fazekas Anna könyve. Volt még egy tipikus esti mese, amolyan családi örökség, amit apukám évekig mesélt. Még a nagymamájától tanulta, és inkább az előadásmódban rejlett a sikere, mint a történetében.
Rajzfilm: – Kissyfur kalandjai, Csipet csapat, Kacsamesék, Denver, az utolsó dinoszaurusz, Balu kapitány és még sorolhatnám.
Tantárgy: – Technikaórán mindig valami érdekes és új dolgot csináltunk.
Tanár: – Általánosban Czebei Dénes napközis tanár és Borsos Erika osztályfőnök, középiskolában a matekos Varga Ferenc tanár úr volt a kedvenc.
 

A Szeged BC ökölvívója, Nagy Bianka élete a Dunántúlon kezdődött.
– Belegről származom, ez egy Kaposvár melletti település. Az általános iskolába Nagyatádra, a középiskolába Kaposvárra jártam, és közgazdasági érettségim van. Szegeden hetedik éve vagyok, itt gyógymasszőri és testnevelői diplomát szereztem. Ketten voltunk testvérek, Ramon bátyám egy évvel idősebb. Voltak nézeteltéréseink, de azt mindig megoldottuk – mesélt a családi hátteréről az európai uniós bajnok Nagy Bianka.

Eddig Belegről nem sokat lehetett hallani. Talán aki a közösségi megosztón nyomon követi a nemzetközi bokszeseményeket, találkozhatott a Beleg TV-vel, amely rendre frissen számol be a magyar válogatottak eredményeiről.

– Aki csinálja, ő a nagybátyám. Szereti az ökölvívást. Beleg icipici falu dombos vidéken körülbelül 700 lakossal. Busszal, majd vonattal jártunk át az iskolába, előbbi bő fél-, utóbbi pedig háromnegyed óra volt, közben beszélgettünk, és amikor délután hazaértünk, nem maradt sok időnk a játékra. A hétvégéket viszont együtt töltöttük az unokatestvérekkel, a családi házhoz pedig közel volt egy futballpálya meg egy rét. Mindent csináltunk: bújócska, fogócska, foci, biciklizés. Jó gyerekkorom volt, jó tanuló és békés gyerek voltam. A matekot különösen szerettem, de azért, mert a tanárt is kedveltem. Nem lázongtam az iskolában, és amíg az általánosban kitűnő voltam, a középiskolában voltak négyeseim irodalomból és történelemből, viszont mindezek ellenére szeretek olvasni– mondta a bajnok ökölvívó.
 

Egykor és most. A kislányból ökölvívó lett. Fotók: DM, Schmidt Andrea
Egykor és most. A kislányból ökölvívó lett. Fotók: DM, Schmidt Andrea


Ha egy kislány békés, honnan jön az ökölvívás? – kérdezhetjük Nagy Biankától.

– Egy évig cselgáncsoztam az általános iskola alatt, majd a középiskolás koromban apuék javasolták, hogy válasszak valamilyen sportágat. Édesapám bokszolt, anyu dzsúdózott és atletizált, a tesóm is bokszolt, igaz, csak egy évet, de mellette futballozott és atletizált, így jobbnak láttam, ha én is sportolok. Az ökölvívást 2005-ben kezdtem el – jegyezte meg végül Nagy Bianka.

A Szeged BC ökölvívója sorozatunkban a MOL-Pick Szeged kézilabdásának, Balogh Zsoltnak passzolta tovább a labdát.

 

Kérdések

– Milyen poszton szerepelt, amikor fociztak?
– Igazából összevissza szaladgáltunk, ki merre látott, nem nagyon vettük figyelembe, ki milyen poszton játszik.
– Volt bőrlabdája?
– A tesómnak volt bőrlabdája, ami végül is közös volt.
– Házőrző volt a bújócskában?
– Voltam ez is, az is...
– Mászott fára?
– Nem másztam fára, csak a cseresznye miatt, ha már érett.
– Verekedős volt?
– Csak a bátyámmal volt egy-két testvéri összecsapás kisebb korunkban, ezt leszámítva nem verekedtem.
– Legjobb gyerekkori barátja?
– Gyerekkorunkban a legjobb barátaink az unokatesóink voltak. Mindig mindent együtt csináltunk mi négyen, szinte együtt nőttünk fel Lackó, Csuti, Rami és én.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanyó Dénes országos csúcsa

Egerben rendezték meg az uszonyos és búvárúszók gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályú országos bajnokságát, ahol a szegedi murénások szép eredményeket értek el. Tovább olvasom