Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Nagy László lett az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdázója

Lapunk és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata megválasztotta az elmúlt 50 év legjobb szegedi játékosát, edzőjét, álomcsapatát. Nagy László elsöprő fölénnyel diadalmaskodott. Az álomcsapat a Puljezevics – Tenke, Nagy L., Eklemovics, Mezei, Bajusz, Zvizej összeállítású együttes lett. A legjobb trénernek Skaliczki László mesteredző bizonyult.
Ötven évvel ezelőtt, 1961. december 16-án megalakult a Szegedi Előre férfi kézilabdacsapata, a Pick Szeged jogelődje. Ma ünnepel a Tisza-parti város sportszerető közönsége, fél évszázados lett a város legnépszerűbb együttese.

Lapunk és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata hetekkel ezelőtt voksolásra invitált 150 embert. Sportvezetőt, játékost – mait és egykorit –, edzőt, szurkolót, sportújságírót. A világ számos pontján tartanak szavazásokat, megválasztják a legjobbakat. 2007- ben minden idők legjobb szegedi labdarúgóját választottuk meg. A végső győzelmet Sándor Károly, mindenki Sándor Csikarja szerezte meg. Móraváros büszkesége meghatódott a hír hallatán, büszke volt az elismerésre, hogy ő lett a legjobb szegedi focista.

Heteken keresztül a kézilabda tartotta lázban a drukkereket. Megválasztottuk az elmúlt 50 év legjobb szegedi játékosát.

Rá érkezett a legtöbb szavazat: Nagy László minden idők legjobbja.

A győzelmet nagy fölénnyel a szegedi klub saját nevelésű átlövője, Nagy László szerezte meg. A 150 voksoló közül jóformán mindenki a top 10-es listájára jelölte, a szavazók közel 60 százaléka az első helyre tette. Ez sok mindent elmond Nagy Lászlóról, a világ egyik legjobb játékosáról. Mindenki elismeréssel beszél róla, Szegeden imádják, rajongásig szeretik az emberek. Ez sem véletlen, mert mindig tisztelettel és szeretettel beszélt, beszél nevelő klubjáról. Nagy László fiatalon eligazolt a Pickből, de itt, Szegeden figyelt fel tehetségére a katalán sztárcsapat, a Barcelona. Mentalitásáról, játéktudásáról, tekintélyéről mindent elmond, hogy ő a Barça csapatkapitánya, és első szegediként ő emelhette fel a Bajnokok Ligája-serleget. Lacit ismerve ez az elsőség sokat jelent majd neki. Hivatalos Facebook-oldalán is büszkén nyilatkozott arról, hogy zajlik egy szavazás Szegeden, és ő is a listán szerepel. Holnapi számunkban a győztessel, Nagy Lászlóval hosszabb interjút olvashatnak.

Mezei Richárd. Fotó: DM/DV
Mezei Richárd lett a második.
Fotó: Schmidt Andrea

A második a klub jelenlegi vezérigazgatója, Mezei Richárd lett. Kétszeres magyar bajnok a Pick Szegeddel, magyarkupa- győztes, sokszoros magyar válogatott, amellyel Athénban Nagyhoz hasonlóan a negyedik helyen végzett az olimpián. A szegedi beállósiskola méltán híres, hiszen Mezei Richárd is Szegeden lett ismert ezen a poszton. Számára sem létezett elveszett meccs, mindig vezérnek számított, nemcsak termete, hanem mentalitása miatt is tekintélye volt a játékostársak előtt.

Eklemovics Nikola lett a harmadik. Egy fiatal, tehetséges játékos érkezett egykor Belgrádból a Pick Szegedbe. Gyorsan kiderült, zseniális képességekkel megáldott irányítót szerzett meg a Pick. A szerb kézilabdás – aki már magyar állampolgár – Szegeden lett ismert. Hiába igazolt a legnagyobb riválishoz, a Veszprémhez, idén az utolsó szegedi fellépésén Pick-mezt kapott ajándékba a drukkerektől.

Eklemovics Nikola. Fotó: DM/DV
Eklemovics Nikola is felfért a dobogóra.
Fotó: Gyenes Kálmán


Szabó László maga volt a csoda. A legendás Volán beállósa a magyar férfi kézilabda- válogatottal éppen 25 éve világbajnoki ezüstérmes lett Svájcban. A szegedi közönség rajongásig szerette, hihetetlen dolgokra volt képes a kőkemény védőfalban, parádés bevetődésekkel szerzett gólokat.

Lele Ambrus került az ötödik helyre. Európa rettegett átlövője volt a tápéi fiatalember. Ha ő felment, és elengedte azt a bizonyos „tápai" löketet, akkor borult a kapu. Büszke édesapa, gyermeke, Ákos folytatta a családi hagyományokat, idén bekerült a magyar válogatott keretébe.

„Bajusz Sanyi!" – ő is a Vajdaságból érkezett, két meccs után már mindenki a vállát veregette. Nem ismert elveszett meccset, „csuda" szíve van, hiszen még 40 felett is játszik, nevét örökre beírta a Pick Szeged történelmébe.

A hetedik Puljezevics Nenad, aki bajnok lett a Pickkel, és kétszer nyert magyar kupát. A magyar válogatott kapus különleges, megosztó személyiség, ám a zsenialitását nem lehet tőle elvitatni.

Luka Zvizej, a szlovén válogatott szélső követi Puljezevicset. Nem vitás, minden idők legprofibb játékosát ismerhettük meg a balszélsőben, aki nyolcadik lett a rangsorban.

Bartók Csaba Székelyudvarhelyről került a Pickbe. Az első szegedi bajnoki cím megszerzésében döntő érdemeket szerzett, vezére volt a csapatnak – itt kilencedik lett.

A 10. helyre a „professzor", Danijel Andjelkovics került. A szerb irányító is fantasztikus dolgokat művelt a Pickkel, csúcsra ért a magyar bajnokságban és a magyar kupában.

A szegedi aranycsapat. DM/DV GRAFIKA
A szegedi aranycsapat.
DM/DV GRAFIKA

Így alakult ki a top 10. Mind a 35 játékos, aki a listán szerepelt, kapott voksot. Lehet vitatkozni persze az eredménnyel, 150 ember azonban jelentős szavazótábornak számít. Egy biztos: azok a játékosok, akik a listán szerepeltek, illetve azok, akik nem szerepeltek, de játszottak a különböző szegedi csapatokban, a Szegedi Előrében, a Szegedi Volánban, a Tisza Volánban és a Pick Szegedben, sokat tettek a szegedi kézilabdáért. Azért a csapatért, amely ma 50 éves, és Európában mindenki ismeri a nevét.

KAPUSOK
1. Puljezevics Nenad
2. Fekete Róbert
3. Bartalos Zoltán
4. Badó László
5. Farkas József

JOBBSZÉLSŐK

1. Tenke Endre
2. Oszlánczi András
3. Dobó Károly
4. Berta Róbert
5. Bendó Csaba

JOBBÁTLÖVŐK

1. Nagy László
2. Lele Ambrus
3. Krivokapics Milorad
4. Dalibor Brajdics
5. Laluska Balázs

IRÁNYÍTÓK

1. Eklemovics Nikola
2. Danijel Andjelkovics
3. Buday Dániel
4. Oláh Béla
5. Borsodi Péter

BEÁLLÓSOK

1. Mezei Richárd
2. Szabó László
3. Zubai Szabolcs
4. Giricz Sándor
5. Barabás János

BALÁTLÖVŐK

1. Bajusz Sándor
2. Bartók Csaba
3. Tóth Géza
4. Ilyés Ferenc
5. Buday Ferenc

BALSZÉLSŐK
1. Luka Zvizej
2. Vladan Matics
3. Avar György
4. Szabadits Zoltán
5. Zsódi Imre

EDZŐK

1. Skaliczki László
2. Kővári Árpád
3. Vladan Matics
4. Kovács Péter
5. Lesti István

Ők a legjobbak

A szavazók posztonkénti rangsort is készítettek, így alakult ki az elmúlt 50 év szegedi álomcsapata. A tréner: Skaliczki László. Minden idők legjobb szegedi csapata pedig a Puljezevics – Tenke, Nagy L., Eklemovics, Mezei, Bajusz, Zvizej összeállítású gárda.

Nem volt könnyű dolga a szavazóknak az álomcsapat összeállításakor. Minden poszton öt játékos szerepelt. Ebből állították össze a sorrendet – nem egyszer hatalmas csaták alakultak ki.

Kezdjük az edzővel, Skaliczki Lászlóval. A Pick Szeged történelemkönyvébe 1996-ban aranybetűkkel írta be a nevét: megszerezte a klub első magyar bajnoki címét. Csodás diadal volt ez, felejthetetlen élmény marad minden sportbarát számára.
Végy egy jó kapust – tartja a mondás. Puljezevics Nenad ebbe a kategóriába tartozott. A kezdeti időszakban még csak kóstolgatta a szegedi légkört, a győzelmek, a sikerek azonban nélküle nem jöhettek volna létre.

Tenke Endre. Egy nagy generáció tagja. A régi Volán oszlopa, zseniális jobbszélső. Már bocsánat, de nemcsak a szurkolók, hanem a női nem is imádta sármos külseje miatt. Végtelenül megbízható játékos volt, aki nehéz helyzetekben sem ijedt meg.

Nagy Lászlóról mindent elmondtunk. Nem vitás: a magyar kézilabdázás ikonja.

Az álomcsapat esze Eklemovics Nikola. A megboldogult horvát Drazsen Petrovics kosárlabdázóra mondták azt, hogy a sportág „Mozartja". Ez a megállapítása igaz Eklemovicsra is.

Mezei Richárd az álomcsapat beállósa. A drukkerek még mindig sokat emlegetik, hogy ha ő megkapta a labdát, abból vagy gól, vagy hetes lett.
Bajusz Sándor a balátlövő. Micsoda rugói voltak! Egykor még létezett feldobás a meccsen. Bajuszt egyszer sem tudták túlugrani, ez is bizonyítja, hogy milyen képességei voltak.

A balszélső Luka Zvizej lett. Hihetetlenül intelligens játékos volt, minden csapattársával korrekt kapcsolatot ápolt. A Szegeden töltött évei alatt számolatlanul szórta a gólokat.

Ez tehát az elmúlt 50 év álomcsapata. Mindannyian nemcsak a Pickben, hanem a válogatott csapatokban is bizonyították, hogy értik a szakmát. Nemzetközileg elismert játékosok voltak, vagy még éppen azok. Nem vitás: jó kis csapat!

Olvasóink írták

 • 11. Sandman 2011. december 17. 16:47
  „Kedves TUTI! Igazad van! Ezeket a szavakat (beteg és kirekesztő) én használtam először. Ezekkel lehet legjobban jellemezni a 8. hozzászólás szellemiségét, rávilágítani valódi mondanivalójára. Amely még hibás is, mert összemossa a magyar-külföldi és szegedi-nem szegedi kirekesztést (jajj, milyen szavakat használok)!
  Szóval mi legyen a magyar, de nem szegedi (születésű, nevelésű, lakcímmel rendelkező)játékosokkal?
  Te TUTI, hogy tudod a választ!
  Sporttársi üdvözlettel: Sandman”
 • 10. TUTI 2011. december 17. 07:02
  „Sandman!
  A beteg és kirekesztő szavakat te használtad először, eddig itt ez fel sem merült!
  Kosárban és más sportágakban is évvégén játszani szoktak a hazai (magyar) és
  légiós játékosok egymás ellen. DE senki nem használja az általad itt használt szavakat!
  Szvl további jó szurkolást!

  HAJRA PICK SZEGED!!! HAJRA MAGYAROK! :):):):)”
 • 9. Sandman 2011. december 16. 21:54
  „Kedves újratöltve! Bajusz Sanyi melyikben lenne, és Nagy Laci? Ő sem SZEGEDI! Mivel Székesfehérvári. Ricsi meg FTC-s. Kellett volna egy bajuszos, egy szakállas és egy borotvált csapatot is választani! Szerinted nem?? A legjobb csapatban mindenkinek helye van, aki a CSAPAT mezét viseli, viselte! Ezzel a beteg, kirekesztő felfogással nem hiszem, hogy igazi szurkoló vagy! Jobbulást!”
 • 8. újratöltve 2011. december 16. 15:40
  „Külön kellett volna egy lista a legjobb csapatról, és külön a legjobb SZEGEDI csapatról! Az egyikben van helye a külföldieknek , a másikban nincs! Egyébként hiányolom a Balogh Sándor nevű játékost, aki többszörös válogatott volt szegediként, később Franciaországba szerződött! Ki tud róla?”
 • 7. Sandman 2011. december 16. 13:47
  „179 szavazattal vezet a Laci! Még van 13 percecske a lezárásig. Aki csak teheti: http://www.facebook.com/questions/304624759560528/
  Hajrá Laci!”
 • 6. chsillus 2011. december 16. 13:30
  „A Facebookon kívül máshol nem lehet szavazni???? Mindig csak a facebook. Én nem vagyok tag, de értékelem a kézilabdát és szeretem is!!!”
 • 5. polgár 2011. december 16. 12:31
  „Azért a képen nem gyenge, hogy Mezeitől hogy fsnak a celjei védők :D”
 • 4. Larsson 2011. december 16. 10:47
  „1.

  Tegnap szavaztam, akkor jócskán lemaradva még második volt, de azóta szépen nőtt a szavazatok száma! :)”
 • 3. santaclaus29 2011. december 16. 10:09
  „na ugye....akinek van szerncséje ismerni-tudja-hogy megérdemli....nagyszerű ember ....és sportoló!”
 • 2. TUTI 2011. december 16. 09:42
  „Reális! NAGY-NAGY GRATULA! :):):)

  HAJRA PICK SZEGED! HAJRA MAGYAROK!”
 • 1. ImB 2011. december 16. 09:25
  „Mindenki szavazzon, hogy az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdása egyben az idei év világ legjobbja címet is megkapja:

  https://www.facebook.com/questions/304624759560528/

  Délután 2-ig tart a szavazás és már Laci vezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsmeccsel búcsúzik a Hungerit

A Hungerit-UniBauÉpszer Szentesi VK női vízilabdacsapata az év legfontosabb mérkőzését játssza holnap 18 órai kezdettel a ligeti uszodában. Tovább olvasom