Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nagy Péter: London egy nagy álmom volt!

Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés +105 kilogrammban versenyző súlyemelője első szegedi sportolóként kiharcolta a londoni olimpián való szereplést. A sportág történetében először szerepel szegedi klubból súlyemelő a nyári játékokon. A Győr-Moson-Sopron megyei Rédéről származó sportolóval szombat délelőtt Szegeden, a Corso Caféban beszélgettünk.
- Gratulálunk! Élete legnagyobb sikere, hogy kijutott a londoni 2012-es nyári olimpiára?

- Nagy álom kapujába léptem, az, hogy idáig eljutottam, már nagy szó. És főként azért, mert a 4 évvel ezelőtt történetek miatt sem adtam fel (akkor is egy magyar súlyemelő indulhatott az olimpián, mindenki Nagyot tartotta esélyesnek, végül mégsem ő, hanem Baranyai János indult Pekingben, aki az első fogásnál nagyon súlyosan megsérült; videó csak erős idegzetűeknek - a szerk.), csináltam tovább, edzettem, küzdöttem. Bízom benne, hogy Londonban be is bizonyítom, hogy érdemes volt letenni mellettem a voksot.

- Megünnepelte az olimpiára való kijutást?

- Igazából még nem. Sokan gratuláltak. Rögtön írnom kellet sms-eket, a péntek este jóformán a telefonálással ment el. Mindenki örül, támogat. Ez nagyon jó érzés.- A szülők mit szóltak a jó hírhez?

- Édesanyám éppen a buszon ült, amikor értesült a hírről, jött hozzám Szegedre. Azt mondta, hogy örömében elsírta magát.

- Az első szegedi, aki hivatalosan is ott lehet a nyári ötkarikás játékokon. Ön rédei, a kisfalu első olimpikonja lesz?

- Mindenhol az első leszek. Az 1500 lelkes kis település legnagyobb sporteredményét értem el. Már a majálison mindenki azt kérdezte: mikor dől el a londoni indulásom. Nagyon szeretnek otthon, büszkék rám, és ez nagyon nagy dolog.

- Azért izgult péntek este?

- Volt bennem drukk, nem akartam, hogy kiszúrjanak velem. Láttunk már csodát, szerencsére a szakmai vezetés is úgy gondolta, nekem van a legnagyobb esélyem, én rendelkezem a legjobb eredményekkel. Nem volt kérdés, hogy engem nevezzenek.

- Emelt már az előolimpián Londonban, ez előnyt jelenthet?

- Biztos, azonban minden más lesz, mint tavaly. Jó volt megnyerni az előolimpiát. Ez azonban egy új feladat, új kihívás, egy álom megvalósulása jött össze.

- Kinek köszönné meg az olimpiai részvétel kiharcolását?

- Családomnak elsőként, majd edzőimnek, Ördögh Istvánnak, Oláh Imrének. Pirk Jánosnak, a győri első edzőmnek, hiszen a Rekard SE-ben kezdtem emelni, ő volt, aki megszerettette velem a sportágat. Már beszéltem vele, intézzük a jegyet neki, a gyermekei már a repülőjegyet foglalják Londonba. És természetesen a támogatóimnak, akik nélkül nem tudtam volna ilyen jó eredményeket elérni.

- Miben kell javulnia?

- Még koncentráltabban kell készülnöm. Még magasabb szintre kell kerülni, a világ legjobbjaival csatázom majd augusztusban. A törökországi Eb egy állomás volt. Erre lehet építkezni. Téthelyzet volt, itt versenyezhettem. A lényeg: nyugodtan kell edzenem, készülnöm az eseményre..

- Hol készül majd?

- Bökfi János kapitánnyal beszéltem már. Ő is jön Szegedre, én is megyek hozzá Békéscsabára, és Tatán is készülünk majd, lesz edzőtábor.

- Mi a célja az olimpián?

- Minimális elvárás a pontszerzés, ezt azt jelenti, hogy az első hatban kell végezzek. Pontot szerezzek az országnak, örömet a szurkolóknak. Az egyéni csúcs is összejöhet, 415 fölé kellene kerülni. Az álom a 420 kiló, még akár az is meglehet.

- Mi lehet a sikeres szereplés taktika?

- Lökésben kellene előrelépni. Szakításban a technikát kell összerakni. Lökésben a felvétel, kilökés az, amit javítani kell, hogy még többet tudjak emelni.

- Mi a helyzet a jogi egyetemmel?

- Vizsgára mindenképpen megyek, hogy mennyire leszek sikeres, ezt nem tudom...

- Lesz még szabadsága?

- Nincs pihenés. Az Eb után volt két hét pihenő. Fizikálisan, és mentálisan kellett feltöltődni. Otthon voltam, Rédén. Vártak a barátok, jó volt velük lenni. Egy-két buli is belefért.

- Kik számítanak a +105 kilogrammban a legjobbnak?

- Az iráni súlyemelés kiemelkedő. Ott ez nemzeti sport. Jók az oroszok, háttérben erősek. Az ukránok is kiválóak, jóval támogatottabbak, mint mi. Van olyan nemzet, ahol 20 ezer dollárt keres egy súlyemelő egy hónapban, annyi a feltétele a kiemelkedő fizetésnek, hogy világeseményen az első háromban kell végezniük. Legtöbbször ott is állnak a dobogón.

- Hogy alakul a jövő heti szegedi programja?

- Egy újabb alapozást kezdek el, elindul az olimpiai felkészülés itt Szegeden. Hétfőn pedig az Alsóvárosi általános iskolába megyek sportnapra, Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó társaságában.

Olvasóink írták

 • 4. bessy 2012. május 06. 06:46
  „Gratula, ez szép munka volt.”
 • 3. HajráRéde 2012. május 05. 20:50
  „Azért nem semmi ez a teljesítmény, amit produkáltál. Csak gratulálni tudok.
  Hajrá Réde Büszkesége. Megyünk Londonba.”
 • 2. IncontinentiaButtocks 2012. május 05. 16:48
  „Szívből gratulálok, nyáron ott állunk mögötted, hajrá!!!”
 • 1. réde 2012. május 05. 12:23
  „Peti!
  Megérdemelted, mert sokat dolgoztál érte!
  Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: két csapat, egy meccs, temérdek izgalom

Három hét alatt a harmadik megyei derbi következik a labdarúgó NB III Alföld csoportjában. Tovább olvasom