Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Nagy Péter: valósabb a riói álom

Lökésben a harmadik, összetettben a második helyen végzett az oroszországi Kazanyban rendezett 6. Elnök Kupa súlyemelőversenyen a Szegedi Lelkesedés SK +105 kilogrammos sportolója, Nagy Péter (30), aki az előbbi fogásnemben megdöntötte Stark Tibor 2000. szeptemberi magyar rekordját. A súlyemelőt hazafelé, még a moszkvai reptéren értük utol.
– Stark Tibor gratulált már az általa tartott 2000-es magyar rekord megdöntéséhez?

– Vele még nem beszéltem, de így is rengetegen gratuláltak, hogy a 230 kilogrammos eddigi rekordot 233-ra javítottam: a közösségi oldalakon és SMS-ben családtagok, barátok, ismeretlen emberek, sporttársak, a szövetség részéről pedig az elnök úr írt üzenetet. Utoljára Baranyai János javított országos rekordot 2011-ben ugyanitt, Kazanyban, és ő is lökésben, ahogy most én.

– Az Elnök Kupa mind a hat eddigi oroszországi helyszínén járt, mostantól Kazany lehet a legkedvesebb város?

– Mindet szerettem, hiszen mindenhol jó volt versenyezni. Ám való igaz, amiért ilyen jól sikerült a kazanyi verseny és a lökés, tényleg kellemes emléknek választhatom.

– Amikor a szakítás első két, 183 kilogrammos gyakorlata nem sikerült, harmadikra 188 kilogrammra emeltette a súlyt. Az élet más területén is ugyanolyan bátran dönt, mint ahogy akkor tette?

– Mondhatom, hogy igen.
 
A dobogón. A szegedi Nagy Péter (balról) két éremmel térhetett haza. Fotó: Nagy péter facebook-oldala
A dobogón. A szegedi Nagy Péter (balról) két éremmel térhetett haza. Fotó: Nagy péter facebook-oldala

– Mire gondolt, amikor most döntött?

– Tudtam, hogy nem az erővel van a gond, és kiszakíthatom. Egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy én ezt nem tudom megcsinálni. Kétszer nem sikerült, ezt tudomásul vettem, de tudtam, nincs mese, emeltetni kell, és össze is jött a 188 kilogramm.

– Egymás között beszédtéma lehet egy nemzeti csúcs megdöntése?

– A többiek akkor tudták meg, amikor elmondtam nekik. Ellenfelek, de sportbarátok is vagyunk, és az ilyenekről azért beszélgetünk. Este gratuláltak mind a nyolcan, plusz a bírók és mások is az országos csúcsnak, illetve az elért eredményeknek.

– Hogyan lesz ebből olimpia?

– Az egyéni kvótaszerző helyekre súlycsoportonként a legjobb tizenöt ország pályázhat egy-egy versenyzővel. Az elmúlt három év meghatározott eseményei alapján kell itt állni, és én jelenleg a 14. vagyok. Most jönnek a kvalifikációs versenyek, így ha a 421 kilogrammos összetett produkciót nem tudom megjavítani az Eb-n, akkor hátrébb sorolódhatok. Ez azonban csak akkor érdekes, ha három hét múlva a norvégiai Európa-bajnokságon a magyar válogatott nem szerez kvótát. Ha viszont megvan a kvóta, azaz a csapattal az olimpiára még nem kvalifikált hét ország között leszünk, akkor az egyéni ranglista nem érdekes, mert valószínűleg én mehetek az egyetlen kvóta révén Rióba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályán a labdarúgó megyei III. és IV. osztály

A megyehárom és megyenégy hétvégi eredményei és gólszerzői. Tovább olvasom