Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Napi mozgás nyolcvanon túl

A vásárhelyi atlétika atyja, Sós Imre január 27-én ünnepelte 80. születésnapját, ebből az alkalomból az országos szövetség is köszöntötte. Több mint öt évtizedet tevékenykedett szeretett sportágában, edzőként bajnokokat, válogatottakat nevelt. Legendás edzőkről, testnevelőkről szóló sorozatunkban vele beszélgettünk.
– Megható volt, hogy az országos szövetségben sem feledkeztek meg rólam, az elnök Gyulai Miklós aláírásával küldtek egy gratuláló oklevelet – mondta a vásárhelyi atlétika atyja, Sós Imre, aki január 27-én ünnepelte 80. születésnapját. A Bethlen Gábor Gimnáziumban a legendás Banga Sámuel és Balogh Imsi volt a testnevelője – utóbbinál tornázott és atletizált –, osztálytársai között pedig a későbbi vívóvilágbajnok, Gyuricza József és a kosaras Bencze János szerepelt.

Szeretett sportágától az egyetemen sem szakadt el, 1953-ban alapítója volt a MAFC újraalakult atlétikai szakosztályának. 1960-ban Vásárhelyen a 602-es számú szakmunkásképzőben helyezkedett el mérnöktanárként, és már a következő évben elkezdett trénerkedni a suliban. Bajusz Sándor 1962-ben megnyerte mezei futásban az országos iparitanuló-bajnokságot.
Csak sportosan: Sós Imre az evezős szobagépen. A szerző felvétele
Csak sportosan: Sós Imre az evezős szobagépen. A szerző felvétele

A Monostori Tibor által szerkesztett Könnyűatlétikai Híradóban meg is jelent: „Vásárhelyen álmából ébredt fel az atlétika". A 60-as évektől megvan minden jegyzőkönyve, ezeket szeretné könyvbe rendezni.

Fejlődés, sorrend

Sós Imre csapatával, a 602-es ITSK-val az első évben, 1961-ben a megyében a 18., 1963-ban a 6., 1967-ben pedig már a 3. helyen zárt. Csak a SZEOL és a Szegedi VSE előzte meg a vásárhelyieket, és ezt tartották 1981-ig. Harminc éve 150 atlétája – ebből 60 minősített – volt a Hódikötben, ez volt a legtöbb.

A Spiriev-táblázat szerint a következő atlétái a legsikeresebbek, férfiak: 1. Imre Ferenc (3000 akadály), 2. Sós Csaba (110 gát), 3. Keresztes Sándor (100 sík); nők: 1. Rácz Ágnes, 2. Simon Sarolta (mindkettő 100 sík), 3. Hegedűs Ildikó (200 sík).

Első országos bajnoki címét Héjja Antal – a Hódiák jelenlegi vezetőedzője – szerezte 200 méter gáton, 1970-ben, de fiából, Csabából szintén válogatott atlétát nevelt. Meg kell említeni: 1973-ban Rácz Ágnes tagja volt az ifjúsági Európa-bajnokságon 5. helyezett 4×100-as váltónak. Több kosaras is akadt tanítványai között: Elek András, aki sokáig csúcstartó volt hármas ugrásban, Borbáth Csaba pedig gyaloglásban lett korosztályos bajnok. Előfordult, hogy 60 gyerekkel utazott a szegedi megyei viadalra. A 602-es után jöttek a klubok: a Textil, a Hódiköt és 1987-től a Hódiák. Mai napig aktív, városi diákolimpiákon versenybíró, de mérnökként életét nem csak a sport töltötte ki.

– A házban és a kertben is igyekeztem mindent megcsinálni, amit tudtam. 1982-ben Kanadában jártunk a barátunknál, ott megláttam egy kandallót, és elhatároztam, otthon megcsinálom. Hazaérkezésünk után elkezdtem gyűjteni az anyagot, és hamarosan elkészült. Később az udvarba, a melléképülethez is csináltam egyet, ennek a kéményébe csőspirált építettem, és mikor üzemel, felmelegíti a vizet, amely a kerti medencébe folyik.

Ma sem otthon ülő, lustálkodó típus, minden napja sportosan telik: – Amikor jó idő van, sétálunk és elbiciklizünk a Bodzási úton a Tiszáig, ez legalább 8 kilométer. Rögtön felkelés után már az ágyban tornával kezdem a napot, majd a kombinált szobagépen 15 percet evezek, délelőtt 30 percet tekerek még, majd délután, futószalagra állítva, kétszer 15 percet sétálok, kocogok rajta. Ennyi mozgásra szükségem van, de másnak is ajánlom, karbantart – közölte Sós Imre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy csatában 28-27-re nyert a Pick Szeged

Nem mindennapi csatában, Balogh Zsoltnak 8 másodperccel a vége előtt szerzett góljával, 28-27-re nyert a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a Csurgói KK otthonában. Tovább olvasom