Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Négy hét múlva vb: Horváth Gábor két számban indul

A Világbajnokokat Szegednek! programban három EDF Démász-Szegedi VE-versenyzőnek szurkolhatunk a négy hét múlva kezdődő vb-n: Vajda Attila és Sík Márton után a legfrissebb induló a kenus Horváth Gábor, aki két számban érdekelt.
– Üdvözlöm a világbajnoki csapatban!
– Köszönöm, igen, már ott vagyok én is.

– Most már megnyugodott?
– Való igaz, a korábbi versenyek nem úgy sikerültek, ahogy terveztem, ezért is volt fontos számomra a szolnoki országos bajnokság. Tényleg megnyugodtam, és örül a lelkem, hogy két számban, C2 200 méteren és a váltóban is vb-induló vagyok. Nagy öröm az is, hogy tripláztam, és klubomnak, az EDF Démász-Szegedi VE-nek a három bajnoki címmel értékes pontokat szereztem. Az egyes sikere volt a legértékesebb annak ellenére is, hogy a presztízsen kívül már nem volt különösebb tétje, de ez a fő számom. Az azért bánt, hogy egyesben, amely olimpiai szám, nem sikerült a válogatózás, ráadásul hamar, már az ob-t megelőzően eldőlt a szám sorsa. Úgy érzem, a mostani formámat tekintve talán legyőztem volna az egyesben vb-kerettag, BSE-s Bozsik Attilát. Folyamatosan építkezni és fejlődni kell egyesben, és akkor talán 2012-ben jobb formában vágok neki az olimpiai felkészülésnek.

– Ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre még előttünk a négy hét múlva kezdődő vb. Hogyan alakul addig a program?
– Az ob után egy napot kaptam, kedd óta pedig a dunavarsányi edzőtáborban készülünk, és közös tréningekkel segítjük egymást, így az egyes induló Bozsikot. Nekem is fontos az egyes, a munka hetven–nyolcvan százaléka erről szól, és csak a maradék a párosról. A lényeg, hogy a világbajnokságon megszerezzük a kvótát, és ilyenkor félre kell tenni az egyéni érdekeket. Jövőre ráadásul nem kontinenstornákat rendeznek, hanem kijelölnek egy versenyt, mondjuk egy korai, májusi világkupát, amelyen megszerezhető a maradék kvóta is. Mondanom sem kell, mennyivel nehezebb lesz így a dolgunk. Dehát erre nem is gondolok, reménykedem, hogy már Szegeden eldől, lesz magyar induló C1 200 méteren az olimpián. Hogy ez én leszek, esetleg Bozsik, vagy más, nem tudom, erre a kérdésre a jövő évi válogatók adnak választ.

Horváth Gábor. Fotó: Frank Yvette
Horváth Gábor.
Fotó: Frank Yvette

– Hazai pálya, hazai közönség, hazai élmények: a Maty-ér mit jelent önnek?
– Öt éve, 2006-ban a szegedi vízi centrumban kezdődött a nemzetközi felnőtt karrierem. Akkor szintén vb-t rendeztek a Maty-éren, és a C4 200 méteres hajóban második lettem Joób Marci, Balázs Peti és Sarudi Pál társaságában. Szóval kellemes élmények fűznek a létesítményhez, amelynek vízfelületét szinte már otthonomként tisztelhetem. Ott nem érhet meglepetés, de a parton a felújítások miatt biztos várnak rám különlegességek. Ahogy hallom, szinte új környezet fogad majd a Maty-éren, ám remélem, gyorsan belakjuk.

48 magyar induló

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége tegnap jóváhagyta az augusztus 17. és 21. között, Szegeden sorra kerülő, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló hazai csapat névsorát. Ennek megfelelően 44 – plusz a para versenyszámokban négy – versenyző képviseli majd a magyar színeket a Maty-éri viadalon.

A szegedi vb-n induló egységek, férfi kajak, K-1 1000: Dombvári Bence. K-2 1000: Dombi Rudolf, Kökény Roland. K-4 1000: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely. K-1 200: Molnár Péter. K-2 200: Sík Márton, Beé István. K-1 500: Kugler Attila. K-2 500: Tóth Dávid, Kulifai Tamás. K-1 5000: Pauman Dániel. 4x200 K-1 váltó: Boros Gergely, Dudás Miklós, Gyetyános Gergely, Tótka Sándor, Kadler Viktor. Férfi kenu, C-1 1000: Vajda Attila. C-2 1000: Széles Gábor, Nagy Péter. C-4 1000: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs. C-1 200: Bozsik Attila. C-2 200: Horváth Gábor, Foltán László. C-1 500: Korisánszky Dávid. C-2 500: Kozmann György, Korisánszky Péter. C-1 5000: Varga Dávid. 4x200 m C-1 váltó: Bozsik A., Horváth, Foltán, Lantos Ádám.

Női kajak, K-1 500: Kozák Danuta. K-2 500: Kovács Katalin, Csipes Tamara. K-4 500: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Benedek Dalma. K-1 200: Paksy Tímea. K-2 200: Kovács, Kozák. K-1 1000: Csipes. K-2 1000: Medveczky Erika, Sarudi Alíz. K-1 5000: Csipes. 4x200 m K-1 váltó: Paksy, Kozák, Kovács, Vad Ninetta. Női kenu, C-2 500: Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér. C-1 200: Takács.

A para versenyszámokban Pál Bence, Szabó Sándor, Kajdi Katalin és Rigó Imre száll majd vízre magyar részről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedüs Gábor váltani akart

A pár napja már véglegesnek hitt Szeged Beton kerete az újdonsült magyar bajnok Eger csapatának egyik legjobbjával, Hegedüs Gáborral bővült. Tovább olvasom