Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Négy Pick Szeged-játékos kapott szerepet az Eb-n a magyar válogatottban

A magyar férfi kézilabda-válogatott számára véget ért a szerbiai Európa-bajnokság. Mocsai Lajos együttese a nyolcadik lett. Áprilisban komoly kihívás vár a csapatra: olimpiai selejtezőn szerepel.

Program

Az Európa-bajnokság további programja. Péntek, az 5. helyért, 17.45: Macedónia– Szlovénia. Elődöntő, 17.45: Spanyolország–Dánia, 20: Szerbia–Horvátország. Vasárnap, 14.30: a 3. helyért. 17: döntő.

„Cél a legjobb nyolc közé kerülés!" – ezt a Magyar Kézilabda-szövetség határozta meg a szerbiai férfi Európa-bajnoksággal kapcsolatosan.
A célt teljesítette a csapat: 8. lett. A eufórikus csoportmeccsek után – győzelem a franciák ellen, döntetlen az oroszokkal és a spanyolokkal – a középdöntő már nem hozott ilyen eredményes és jó játékot. A merész álmokat szövögető magyar drukkerhad gyorsan visszakerült a realitások talajára; a mindenki által szerethető férfi kézilabda-válogatott most sem harcolhat éremért, a nyolcadik hely jutott nekünk a kontinensen.

Jó vagy rossz ez az eredmény? A sorsolás után bárki aláírta volna ezt a pozíciót, hiszen a halálcsoportba kerültünk, olyan kézilabdanemzetek közé, amelyek a világ legjobbjainak számítanak. Az, hogy a második helyen jutottunk tovább, mindenképpen nagy eredmény. Csak a középdöntőbeli kipukkadás marad örök rejtély. Egy sikeres hét után miként tud ennyire leereszteni a nemzeti együttes? A tét? A fáradtság? A közszereplés? Mi volt a gond? Megvannak a megfelelő szakemberek, akik megtalálják erre a választ. Mert a magyar sportbarátok ismét letették a névjegyüket a kézilabda mellett.

Itthon a szegedi különítmény: Zubai, Vadkerti, Mikler, Ancsin. Fotó: Frank Yvette
Itthon a szegedi különítmény: Zubai, Vadkerti, Mikler, Ancsin.
Fotó: Frank Yvette

Hihetetlen nézettségeket produkált az m1 televízió, a válogatott újvidéki meccsein a magyar szurkolók megtöltötték az aréna lelátóját, ordítottak, zúgott a „Hajrá, Magyarország!" rigmus.

Ahhoz, hogy a sportág még jobb legyen, mindenképpen szükség lenne a válogatottnak az előrelépésre. Már nem játékban kell fejlődniük a fiúknak, hanem mentalitásban. Erre a legjobb példa az Izland és a Szlovénia elleni találkozó. A csoportmeccsek alatt szenvedő két együttes, a középdöntőben olyan harcos, csupa szív kézilabdával rukkolt elő, ami követhető út lehet a mieink számára. Azt senki sem vitatja, hogy a fiúk mindent megtettek a sikerért, felszántották a pályát, csak éppen amikor nagyon kellett volna, akkor nem jött össze semmi. Nem volt kapusteljesítmény, a lövők nem mertek vállalkozni, a szélsőink veszélytelenek voltak, ezek nélkül pedig nem lehet a négybe masírozni.

Ez egy lépés, amit most a válogatott megtett. Jó lenne már egy nagyot ugrani: mondjuk a selejtezőn keresztül az olimpiára. Áprilisban komoly feladat vár a csapatra, selejtezőt játszik Londonért. Van egy alapunk, amire építhetünk, csak ezt az alapot kell megerősíteni, ha pedig ez sikerül, akkor nekünk, magyaroknak nem egy hétig tart egy világesemény, hanem kettőig.

A számok tükrében

A Pick Szeged csapatából négy játékos kapott szerepet az Eb-n. Mikler Roland a kapuban 2 óra 32 percet állt, 90 lövésből 26-ot védett, ez 29 százalékos teljesítmény. Zubai Szabolcs 4 óra 3 percet küzdött. 15 gólt szerzett, a csapat negyedik legeredményesebb játékosa volt. 22 lövéséből 15 lett gól, ez 68 százalékos mutató. Ancsin Gábormeglepően kevés szerepet kapott, 42 perc 32 másodpercet játszott. 13 löketéből 4 lett gól, ez 31 százalékos teljesítmény. Vadkerti Attila a középdöntőben került be a keretbe. Három lövéséből kettő gól lett, összesen 1 óra 10 perc 58 másodpercet játszott. Tatai Péter a lelátón szurkolt, Mocsai kapitány végül nem nevezte. A magyar válogatott legeredményesebb játékosa a 43 gólig jutó Császár volt, őt követte a 20 gólos Mocsai és a 16 találatig jutó kapitány, Ilyés Ferenc.

Olvasóink írták

 • 5. Boribona 2012. január 29. 20:06
  „insideman, ezúttal inkább outsideman (bocs, magaslabda! ;)
  Ez a kép akkor készült, amikor csütörtökön hazaérkeztek Szegedre, épphogy leszálltak a buszról.
  Tatai Peti viszont már akkor hazautazott, amikor a francia-magyar meccs után Mocsai sem nevezte.”
 • 4. kuhnagnes54 2012. január 27. 18:42
  „Gratulálok a fiuknak szerintem ha Ancsin több lehetőséget kapott volna akkor lehet,hogy mások a mutatói.Én voltam kint az egyik meccsen és úgy láttam ,hogy a szövetségi kapitányban nem volt meg az a kellő hév ami a fiukat segítette volna,amikor a tévébe néztem a mecset akkor pedig az arcán ezt látni is lehetett. Az utolsó meccs utolsó perceiért pedig nem láttam,hogy a bánkódott .”
 • 3. insideman 2012. január 27. 13:50
  „A fényképről Tatai lemaradt. Igaz hogy nem játszott de kint volt.”
 • 2. csizmadialaszlo 2012. január 27. 13:34
  „Nekem nagy élményt jelentett a kézilabda válogatott szereplése. A pólócsapat mellé szépen fölnő a kézi is.
  Megmutatkoztak azok a jelek, amelyek optimizmusra adnak okot, kijöttek a gyöngeségek, melyeken javítani kell, esetleg csapattagokat kell kicserélni, hogy a továbblépés egyben előrelépés is legyen. Lényeges, hogy az utánpótláskorúak meg-megérezhették, hogy van értelme az alázatos, kitartó munkának, és hogy itthon is vannak példaképek, akikre büszkék lehetünk, mert bizony szükség van a hősökre. (Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a nézettség, amit generált a Csapat.)

  Köszönöm!”
 • 1. Sankoo 2012. január 27. 12:00
  „<moderálva> köszönjük”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon az A-Híd Szeged Beton VE

Csütörtök este haza érkezett az edzőtáborból az A-Híd Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapata. Tovább olvasom