Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Négy szegedi aranyérem

Evezés - Négy arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel kezdte a 110. evezős országos bajnokságot a Démász-Szeged a Maty-éri olimpiai vízicentrumban, miközben a Csongrádi Vízügynek is jutott két második hely.
Ha egy sportágra lehet azt mondani, hogy óriási hagyományokkal rendelkezik, az az evezés. A 110. országos bajnokság kezdődött meg tegnap a szegedi Maty-éren – hatalmas szám, félelmetes tradíció. Ezen évek alatt rengeteg említésre méltó esemény történt: kezdődött az első magyar bajnokkal, Lindtner Sándorral (1893), az első szegedi bajnokkal, Meák Gyulával (1896), aztán folytatódott a két világháború miatti néhány éves szünetekkel, majd jött Pap Jenőné Méray Kornélia, aki 1958-tól kezdődően négy Európa-bajnokságot nyert egypárban, de van vb-ezüstje is (1975), csakúgy, mint Ambrus Mariannak. Az olimpiai éremszerzések (1948, London: kormányos kettes ezüst; 1968, Mexikóváros: kormányos nélküli négyes ezüst) után pedig megszületett az első magyar világbajnoki aranyérem (a váci Pető Tibor és a szegedi Haller Ákos révén 2001-ben, ők egyébként a következő évben kétpárban ismételtek) is, végül 2005-ben Varga Tamás és Hirling Zsolt könnyűsúlyú egysége zárta a sort egy vb-arannyal.

Ezekkel a kiemelkedő eredményekkel és személyekkel jutottunk el napjainkig, amikor Szeged a sportág egyik hazai fővárosa, és nemcsak a fantasztikus Maty-ér, hanem a Démász-Szeged teljesítménye miatt is. A hagyomány kötelez – és a Tisza-parti klub a tradíciókhoz híven aranyérmekkel kezdte a jubileumi ob-t. A szegedi egyesület ugyanis négy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett.

A szegediek felnőtt könnyűsúlyú bajnok négyese. Jobbról: Pozsár Bence, Kitka Gergely, Lele Máté, Bakacsi Norbert. Fotó: Segesvári Csaba
A szegediek felnőtt könnyűsúlyú bajnok négyese. Jobbról: Pozsár Bence, Kitka Gergely, Lele Máté, Bakacsi Norbert. Fotó: Segesvári Csaba

Ne feledkezzünk meg a csongrádiakról sem, hiszen Petrity Rudolf tanítványai közül ketten is felállhattak a dobogó második fokára.

A java még hátravan, hiszen ma és holnap reggeltől estig zajlik az ob. Minden futam, minden döntő tartogat érdekességet, de reméljük, senki sem veszi zokon, hogy az esemény zárószámára, a férfi nyolcasok fináléjára külön is felhívjuk a figyelmet. Az előzetes tervek szerint vasárnap 17.37-kor akár Angliában, az 1829 óta íródó Oxford, Cambridge verseny hangulatát is átérezhetjük. Sőt talán a szegedi futam érdekesebbnek is ígérkezik, mivel amíg a brit viadalon csak két, addig a Maty-éren nyolc hajó – köztük a szegedi – küzd az aranyéremért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajt a vb-n

Vízilabda - Az éremesélyes magyar pólóválogatottak közül a nők kezdik meg hamarabb szereplésüket a… Tovább olvasom