Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Negyedannyi lóerő, négyszer több munka

Bár a legjobb magyar hajtó lett az egyes fogatok között, mégsem teljesen elégedett a Fábiánsebestyéni Lovasnapokon nyújtott teljesítményével a szegedi Hódi Károly. A vb-re több kell.
Csak a két Kwiatek, a lengyelek több mint egy évtizede ebben a kategóriában szereplő duója volt jobb a Fábiánsebestyéni Lovasnapokon Hódi Károlynál az egyes fogatok között. A szegedi versenyző díjhajtásban a hetedik, akadályban és maratonban pedig a negyedik helyen végzett, így csípte el a bronzérmes pozíciót összetettben. Hiába volt azonban a legjobb magyar, mégsem elégedett teljesen.

– Nem itthon, hanem a világon szeretnék a legjobb lenni, és ehhez a mostaninál is többre van szükség – mondta lapunknak Hódi. – Lovaim, Bátor és Bálvány még ismerkednek az egyes fogatban rájuk váró feladatokkal, új nekik ez a szerep. A díjhajtásban akadtak is gondjaink, ám akadályban és maratonban jól teljesítettek. Igaz, itt meg a kocsi nem volt tökéletes – árulta el a részleteket.

Hódi hozzátette: a fábiánsebestyéni verseny ismét szenzációs volt, ahogy a korábbi években, a pálya most is tudott fejlődni.

Hódi Károly (jobbra) a fábiáni dobogó harmadik fokán. A vb-n is ˝megsimogatna˝ egy érmet. Fotó: Schmidt Andrea
Hódi Károly (jobbra) a fábiáni dobogó harmadik fokán. A vb-n is ˝megsimogatna˝ egy érmet. Fotó: Schmidt Andrea

Lovai mellett neki is szokatlan az egyesek mezőnye, hiszen az utóbbi években a kettes és négyes fogatok között versenyzett a klasszis szegedi hajtó.

– A negyedannyi lóerő négyszer több munkát jelent. Négyesben a lovak együtt mozognak, kisegítik egymást, vagy éppen ha kell, takarják a másik hibáját a pontozók elől. Egyesben ezekre nem lehet alapozni, szinte minden szőr- szálat meg tudnak számolni a lovon. Óriási koncentrációra van szükség, a lónak pedig bírnia kell a stresszt – mondta.

És hogy miért váltott?

– Pofonegyszerű: idén Magyarország, közelebbről Izsák adhat otthont az egyesfogat-hajtók világbajnokságának. Hazai közönség előtt csodás érzés szerepelni, ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálok bekerülni a magyar csapatba. Nem ilyen egyszerű azonban a helyzet, hiszen ahogy említettem, én a legjobbakkal akarok versenyezni. Ha úgy érzem, nem vagyok elég arra, hogy legalább csapatban sikerüljön egy érmet „megsimogatni", nem állok rajthoz. Szeptemberig ezért dolgozom. Túlzás nélkül állíthatom, a jelenleginél többet nem is lehet edzeni. A lovak erőnlétével nincs is gond, a minőségen kell még javítani – tette hozzá Hódi Károly, aki két hét múlva Hetényegyházán, majd Vecsésen és Kisbéren áll rajthoz a vb előtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torna: hat érmet nyertek

A fővárosban rendezték a felnőtt, ifjúsági, kadett és serdülő II. osztályú Budapest- és vidékbajnokság 1. fordulóját. Tovább olvasom