Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Négyszázmilliós beruházás a vb-re

Bár még messze van az augusztus 17-én kezdődő szegedi kajak-kenu világbajnokság, a Maty-éren a kedvezőtlen időjárás ellenére is ütemesen folynak az előkészületek. Horváth András, az NSK szegedi olimpiai központjának vezetője jó hírekről számolt be, hiszen teljesen megújul a huszonöt éves vízicentrum.
Gőzerővel dolgoznak a Maty-éren: a szegedi világbajnokságra megújul a létesítmény Fotó: Karnok Csaba
A tiszai magas vízállás kissé felborította a Maty-éri olimpiai központ hétköznapjait. Hiszen a korábbi években ilyenkor eléggé kihalt volt a pálya. Most azonban nem csupán a Démász-Szegedi VE kajakosai és kenusai, valamint evezősei edzenek a vízen, hanem építők is dolgoznak, mégpedig több színtéren.

Új betonút

– Két közbeszerzésen elnyert munkálat kezdődött el a napokban. A két beruházás értéke 140 millió forint – mondta Horváth András, az NSK szegedi olimpiai központjának vezetője, majd így folytatta: – Elsőként a Strabag Rt. vonult fel, hogy teljesen felújítsa a versenypálya melletti betonutat. A tervek szerint a cég május hetedikén fejezi be a munkálatot.

A versenypálya nézőtér felőli partfalát a 2002-es Európa-bajnokságra nem sikerült teljes hosszában kijavítani. Mindössze 200 méteres szakaszon végezték el a munkálatokat. Most, hogy a 290 centiméteres vízmagasságot 200 centire csökkentették, szemmel is jól látható a különbség.

– Éppen erre vonatkozik a Szeviép munkálatainak egy része – újságolta a létesítmény vezetője. – Kétszáz métertől ezer méterig végzik el a pálya szélének a megerősítését, ami az intenzív hullámzás következtében mára már teljesen elhasználódott. Egyébként hasonló célzatú munkálatokat az 1998-as első magyarországi világbajnokságra végeztek. Ha már szóba került a vízmagasság csökkentése, akkor feltétlenül szeretném megemlíteni, hogy a bel- és árvízvédelmi készültség ellenére is nagy segítséget kaptunk az Atikövizigtől és a vízügyi tárcától, hogy mi is a terveknek megfelelően végezhessük el a több mint 420 millió forintos felújítást, illetve beruházást.

Lelátó az osztószigeten

A már említett 1998-as szegedi kajak-kenu világbajnokságon vetődött fel először az, hogy mennyivel hangulatosabb lenne, s a nézőknek pedig kényelmesebb, ha az úgynevezett osztószigeten is el lehetne helyezni a drukkereket. A mostani tervekben is szerepel az ottani nézőtér kialakítása.

– A Szeviép ott is megkezdte a munkát. Az osztószigeten egy 300 férőhelyes lelátót alakítanak ki. Ide majd a vb-n hajóval szállítják be a nézőket. Továbbá nem csupán megújulnak, hanem megsokszorozódnak a reklámtartók is. Ha már a közönség kiszolgálásának javításánál tartunk, akkor meg kell még említenem, hogy elkezdték a két darab harmincméteres közönségtájékoztató kivetítő alapozását. Ássák a kábelcsatornát.

Terveknek megfelelően

Horvát Andrástól megtudtuk még, hogy lejárt a lelátó alatti rész kialakítására kiírt közbeszerzési pályázat beadási határideje. A tervek szerint az eddig ideiglenes jelleggel kialakított helyiségek véglegesítésére vonatkozó munkálatokat május 10-én kell megkezdeni, hogy a világbajnokságra elkészüljenek vele. Az időjárás természetesen nagyon nehéz körülményt teremt valamennyi területen, de a létesítményvezető úgy látja, hogy minden a terveknek megfelelő ütemben készül. Sőt a kivitelezőknek még arra is kiterjed a figyelme, hogy ne tegyenek nagy károkat a területben, hiszen annak rendbehozatala pluszmunkát és -kiadást jelentene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fiatal szegedi kosárlabdás kálváriája

A szegedi Tanács Attilának, a Szedeák egykori kosarasának ígéretes jövőt jósoltak a szakemberek. Egy… Tovább olvasom