Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Negyven év a Vízügyi SE-vel

Negyvenéves volt a Szegedi Vízügyi SE. Az ismert sportvezetőket, edzőket, szakembereket bemutató sorozatunkban a tizennyolc éve elnök, alapító tag Kurucz Gyula beszélt a múltról és jelenről.
Bárki bármit is mond, a Szegedi Vízügyi SE igenis él. Nem olyan nagy sportéletet, mint egykor, de a klub létezik.

Erre nagyon jó bizonyítéka az az ünnepség, amelyet az egyesület negyvenedik születésnapja kapcsán éppen azon a helyen tartottak, ahol 1974-ben megalapították: az Irinyi János utca 1. szám alatti épületben.
A négy évtizeddel ezelőtti képlet egyszerű volt: az 1500 fős vízügyi igazgatóság nagyjából ötöde szeretett sportolni, a vezetőség is – elég, ha csak dr. Simády Béla igazgató nevét említjük –, így a klubalapítás szinte adta magát. A Vízügyi SE első elnöke a néhai Wolf Mihály volt, őt követte Benke György, majd Tripolszky Imre, míg 1996 óta Kurucz Gyula tölti be ezt a pozíciót, aki az alapításnál is ott volt.

Egykori klubvezetők a tortával. Tripolszky (balról) és Benke. Fotó: DM/DV
Egykori klubvezetők a tortával. Tripolszky (balról) és Benke. Fotó: DM/DV

– A cél a vizes sportágakban erős szakosztályok létrehozása volt, ám a minőséget a kézilabda jelentette, amellyel a városi, majd a megyei bajnokság után eljutottunk a tatai NB II-es osztályozóig. Ezen kívül indult a klub a nagypályás városi bajnokságban, a Radnóti-hétfőkön, kajakosaink és kenusaink is voltak négy évig, illetve az evezősök közül érdemes kiemelni a jelenlegi szövetségi kapitány, Ficsor László, a szegedi edző, Dani Zsolt, Harczel Mária vagy a Matusovics lánytestvérek nevét – emlékezett vissza Kurucz Gyula, aki az egyik elnökségi taggal, Kádár Mihállyal segített felidézni a múltat.

A kajakos, kenus szakosztály megszűnésével párhuzamosan a Vízügyi SE átvette a Szeol evezőseit, akik 2000-ben visszakerültek a nagy szegedi klubba, illetve az igazgatóság dolgozóira épülő Sz. Dózsa kézilabdásait is.
Elnök és elnökségi tag. Kurucz (balról) és Kádár. Fotó: Karnok Csaba
Elnök és elnökségi tag. Kurucz (balról) és Kádár. Fotó: Karnok Csaba

Volt kosárlabda-, asztalitenisz-és túramotor-szakosztály, illetve a jelenben rendkívül népszerű a futás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a sportegyesület vezetése hivatalból olyan nagy események szervezésében is vett részt, mint a kajakos, kenus világ-, Európa- és országos bajnokságok.

– A csúcs nagyjából 150 versenyző volt, manapság pedig 40-50 közötti az egyesület sportolóinak létszáma. A négy évtized változásaival a klub élete is változott, így a korábbi, főleg evezős élsport helyett manapság már csak a tömeg- és a szabadidősportra, valamint az egészséges életmódra próbálunk figyelni – mondta végül a 18 éve elnök Kurucz Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Vízmű Taylor&Nash: az első lépést megtették

Három perc. Csupán ennyi kellett ahhoz, hogy a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női vízilabdacsapata a rájátszás első körének legfontosabb kérdését eldöntse. Tovább olvasom