Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Negyvennégy éve aktívan versenyeznek

A sport nem korfüggő. Két vásárhelyi, a 67 éves Bán Sándor és a 73 éves Nagyillés Mihály rendszeresen sportol. A helyi természetjáró és tájékozódási futás szakosztály alapítói közül a fiatalabbik a mai napig országos futóversenyeken vesz részt, s korosztályában többnyire a dobogón végez. Misi bácsi már nem fut, hanem helyette egy kosárlabdacsapatban játszik.
A vásárhelyi közgazdasági technikum iskolai sportkörében alakították meg még 1958-ban a természetjáró szakosztályt, amelynek egyik alapítója volt Nagyillés Mihály. Később nem csupán versenyszerűen túrázott a tagság, hanem részt vettek tájékozódási futásokon is. Az Alföldön nem volt gond a légvonalban 9-12 kilométernek számító távval, de a Pilisben, a Börzsönyben vagy a Mecsekben már 4-5 kilométerrel többet jelentett a szintkülönbség.

– Hat-nyolc éven keresztül indultam különféle tájékozódási futóversenyeken. Csapatban még megyebajnokságot is nyertem. Most, 73 évesen már nem futok, de a testmozgás nem marad el. Heti egy alkalommal kosarazom, a csapat átlagéletkora meghaladja az ötvenet, de aki sportol, az ki tud arra az időre kapcsolni, így megéri – mondta Misi bácsi, aki 1958 és 2006 között a tájékozódási futószakosztály elnöke is volt.

Sporttársa, Bán Sándor 1956-ban atlétikával kezdett. Az iparcikk-kereskedelemben dolgozott, amikor felhívták a figyelmét a természetjáró szakosztályra. Eleinte csak túrázott, de a hatvanas évek elején megismerkedett a tájékozódási futással. Elindult első versenyén, s a mai napig több viadalon rajthoz áll.

Bán Sándor (elöl) és Nagyillés Sándor rendszeresen sportol. Fotó: Tésik Attila
Bán Sándor (elöl) és Nagyillés Sándor rendszeresen sportol.
Fotó: Tésik Attila

– Ha úgy vesszük, negyvennégy esztendeje egyfolytában versenyzem. Félmaratoni és maratoni távon is szerencsét próbálok. A legjobb eredményemet még a hetvenes évek elején értem el, kelet-magyarországi egyéni bajnokságot nyertem. Most szeptemberben korosztályomban az országos félmaratonon második lettem – mesélte Sanyi bácsi.

Tréfásan megjegyezte: korosztályához képest túl gyors. A mozgással nincs is semmi gond, de ha elnéz valamit a térképen, akkor akár néhány kilométer pluszt is fut, de így is elsőként ér célba. A legutóbbi alkalommal 108 perc alatt tette meg a 21 kilométeres távot.

Sanyi bácsi hetente három alkalommal edz, ha nincs verseny, mert felkészüléskor az adag heti 5-7-re nő. Mostanában Zsanett lánya kíséri el a délutáni futásokon. De a másik négy gyermeke is részt vett már tájékozódási futóversenyeken, ahol szép eredményeket értek el.
Bán Sándor és Nagyillés Mihály keze alatt vált országos hírű tájfutóvá a vásárhelyi Rostás Irén. Ő volt az egyetlen hazánkban, akinek sikerült legyőznie a tájékozódási futás bajnokát, Monspart Saroltát. A hetvenes évek közepén öt alkalommal is Sarolta előtt végzett a vásárhelyi futó.

50 éves a tájékozódási futás

Fél évszázados múltra tekint vissza Vásárhelyen a természetjárás és a tájékozódási futás. Még 1958-ban alakult meg a szakosztály, amely ma már klubként működik tovább, közel hatvan taggal. A jubileum kapcsán emléktáblát avattak a Balogh Imsi Sportközpont előtti téren, kitüntetésekkel, díjakkal jutalmazták a sportolókat, illetve bemutatták Sindely Pál Fejezetek a dél-alföldi tájékozódási sport első ötven évéből című könyvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolonics György: természetes halál

Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus halálát szívtágulattal járó szívizombetegség, a bal… Tovább olvasom