Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nem csitulnak a kedélyek a lelőtt olasz szurkoló kapcsán

Nem csitulnak a kedélyek Olaszországban a vasárnap Arezzónál lelőtt Lazio-szurkoló, Gabriele Sandri és az éjszakai római rendbontások kapcsán. Az első becslések szerint az Olasz Olimpiai Bizottság, a CONI székházában keletkezett károk értéke eléri a százezer eurót.
Az események hatására hétfőn válságtanácskozást tartott az Olasz Labdarúgó-szövetség, a rendőrség, valamint a kormány, és arról döntöttek, hogy meghatározatlan ideig vendégszurkolók nem látogathatják a mérkőzéseket. Az Itáliában uralkodó állapotok értékelésére Misur Tamás olasz futballszakértőt, a Sport Tv munkatársát hívtuk segítségül.

– Bevallom, nem tartozom azok közé, akik a jelenlegi helyzetet az olasz futball legsúlyosabb válságai közé sorolják – kezdte az elemzést kollégánk. – Nagy valószínűséggel ez az ügy évek múltán eltörpül majd a tavalyi bundabotrány, illetve a februári cataniai események mellett, amikor is az utcai összecsapásokban egy rendőrfelügyelő, Filippo Raciti életét vesztette. Ez is szörnyű tragédia, hiszen meghalt egy fiatalember, de nem mellékes, hogy az eset hat órával az Inter–Lazio meccs előtt, 300 kilométerre a stadiontól, az autópályán történt. Az ultrák szerint most ugyanúgy meg kellett volna állítani a bajnokságot, mint Raciti halálakor, és ezért történtek a rendbontások a stadionokban.

Gabriele Sandri

Az idő múlásával egyre több részlet derül ki a végzetes pisztolylövésről. „Először leadtam egy figyelmeztető lövést a levegőbe. Nem céloztam senkire, a második lövés futás közben, véletlenül dörrent. Két családot tettem tönkre, a fiúét és a sajátomat – mondta a rendőrséget tizenkét éve szolgáló Luigi S., akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. Egy szemtanú állítása szerint viszont a rendőr célzott, mielőtt másodszor tüzelt.

Örökké veletek

A 28 éves Gabriele Sandrit a sajtó a calcio tizennyolcadik áldozataként emlegeti. Az első haláleset 1963. április 28-án, egy Salernitana–Potenza mérkőzés után történt. Micsoda véletlen, a 48 esztendős Giuseppe Plaitanót egy figyelmeztetőnek szánt lövés találta el. A vasárnap elhunyt lemezlovas, a Lazio fiatal hátvédje, Lorenzo De Silvestri egyik legjobb barátja volt. Sandri miután végzett a munkájával a diszkóban, reggel hatkor küldött egy SMS-t De Silvestrinek: „Most indulunk a meccsre Milánóba. Mindig veletek vagyok."
Fájdalom, már csak odafentről.

– Alighanem iszonyatos véletlensorozatról van szó – folytatta a beszélgetést Misur Tamás. – A rendőr azt állítja, kétszáz méterre állt az autótól, amelyben Sandri ült, mások harminc métert emlegetnek. Ami tény, a rendőrök a sztráda másik oldalán álltak, és fogalmuk sem volt arról, hogy szurkolók akaszkodtak össze, csupán két csoport tagjait látták verekedni. Sőt a csetepaté már véget is ért, mindenki beszállt az autóba, amikor a rendőr futni kezdett, hogy megjegyezze a rendszámokat. A figyelmeztető lövés után viszont megszegte a szolgálati szabályzatot, és nem dugta vissza a fegyvert a pisztolytáskába. A dráma alig két perc alatt zajlott le. A közeli benzinkút alkalmazottai semmit nem érzékeltek a történtekből, és ami különösen döbbenetes, az autóban ülők is csak kilométerekkel később vették észre, hogy társuk holtan ül mellettük a kocsiban.

Az olasz hatóságok álláspontja szerint élesen el kell választani a vasárnap az autópályán, illetve a stadionokban és a városokban lezajlott eseményeket.

– A rendőrség komoly előrelépésnek könyvelte el, hogy a február óta hozott szabályok eredményeként az őszi idényben a stadionokban és azok környékén komoly rendzavarás nem történt – fogalmazott Misur Tamás. – Úgy gondolom, ezek után a legvalószínűbb, hogy tovább szigorítják a jegyértékesítést. A római rendbontókat, akik a CONI épületénél randalíroztak, az ügyészség terrorizmussal vádolja, mondván az olasz államot képviselő rendőrökre, ezáltal az államra támadtak. Remélhetőleg a várható súlyos büntetések elriasztják majd a tömegeket az ehhez hasonló cselekményektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyimesiné már csak tévén nézi a meccseket

Gyimesiné Király Jusztinát nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a kézilabdát, és már évek óta… Tovább olvasom