Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem Rocky Balboa az edző

Utánpótlás-sorozatunkban ezúttal a Szeged Box Clubot mutatjuk be, ahonnan világ- és Európa-bajnoki dobogósok kerültek ki az elmúlt két évtizedben.
Elekes Tamás, Szuknai Zsuzsanna, Kovács Mária, Gerebecz József, Hornok Zsolt, Görbics Gábor, Kakuszi Tibor, Oltványi Dávid, Nagy Bianka. Csak néhány név a Szeged Box Club dicsőséglistájából. Az egyesületnél zajló eredményes munka magyar, világ- és Európa-bajnoki dobogósokban, helyezettekben mutatkozik meg.

Szeged legpatinásabb ökölvívóklubja 1995-ben alakult, miután a Szegedi Dózsa örökébe lépett. Az 1990-ben megszűnő Dózsa versenyzői folytatták előbb a Szegedi Torna Clubban, majd az immár 19. esztendős SZBC-ben.

– A kezdeti időszak nagyon nehen alakult, hiszen saját termünk volt a Sárosi utcai egykori temetőnél, ám a megszűnéssel és a terület eladásával hontalanokká váltunk. Iskolából kollégiumba, majd sportcsarnokba vándoroltunk, végül pedig kikötöttünk Újszegeden. Amúgy is nagy a lemorzsolódás, de ez a helyzet még inkább rontott rajta. Immár második éve azonban a miénk az újszegedi sportcsarnok egyik terme, megosztva a Lehoczky Csaba, Sárközi Róbert fémjelezte küzdősportosokkal. Összesen heti 13 edzéslehetőségünk van – mondta az egykori magyar bajnok, a Szeged BC vezetőedzője, Gál László.

Kicsik és nagyok: a Szeged Box Club csapata az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Schmidt Andrea
Kicsik és nagyok: a Szeged Box Club csapata az újszegedi sportcsarnokban.
Fotó: Schmidt Andrea

Olimpiai sportágként a boksz népszerű a világban, ám a mai viszonyok (például számítógép, anyagi helyzet) között mégis nehéz a toborzás.

– Meghatározó a honlapunk, a látogatók szeretik és ki is használják az ott lévő információkat. Jó a környezet, jó a terem, magas a sportolói létszám. Éppen ezért bontásban külön edzenek az 1998 és 2003–04 közöttiek, akik közel húszan vannak. A felnőttek létszáma 15 és 30 között változik, de csak tíz zsák és egy szorító áll rendelkezésre. Ezért itt is két részletben, délelőtt vagy délután tartunk edzéseket például a főiskolásoknak, az egyetemistáknak, illetve az aktív versenyzőknek. Az állandó létszám 60 és 70 fő közötti, segítőmmel, Fogas Tamással azonban meg tudjuk oldani a minőségi munkát – mondta a szakember, aki bekerült a MOB kiemelt edzői programjába.

– A feladataim nem változtak, mert a klubmunka mellett eddig is a válogatott rendelkezésére álltam, ha kellett.

A gyerekek azt látják, az ökölvívás igen kemény sport, ahol sok az ütés, a sérülés. Ám nem csak erről szól a boksz.

– Ez így van. Hány éves kortól ajánlott? Minél kisebb korban kezdi, annál kevesebb butaság rögzül a gyerekben. Nem elég megnézni a Rocky-sorozatot vagy egy-két Piedone-filmet. Viszont az első tétverseny 13 éves korban jön el, tehát aki 7-8 évesen kezdi, annak hat évet is várnia kellene azért, hogy mondjuk érem kerüljön a nyakába. Éppen ezért építő és nevelő jellegű foglalkozásokat tartunk egy héten háromszor másfél órában, ahol játszunk is. Nem akarok senkit sem kiemelni a jelenlegi fiatalok közül, de vannak tehetséges serdülő és junior sportolóink, akik később az elődök nyomába léphetnek. A nőknél három válogatottunk van, tehát folyamatos az utánpótlás minőségi képzése – jegyezte meg végül Gál László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszt neveztek el az A-Híd Szeged kapusáról, Nagy Viktorról

Autóbuszok névadóivá váltak a nyáron, Barcelonában világbajnoki címet szerzett magyar férfi… Tovább olvasom