Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem tudják abbahagyni az egykori kedvencek

Az egykori A csoportos kosárlabdázók, Jáhni István és Zsemberi Erika életében a mai napig komoly szerepet játszik a sport: bár már visszavonultak, alacsonyabb szinten még mindketten játszanak, gyermekeik pedig az utánpótlásban bizonyítanak.
Igazi kosárlabdacsalád éli mindennapjait Újszegeden: az apuka, Jáhni István A csoportos center volt Szegeden és Hódmezővásárhelyen, az anyuka, Zsemberi Erika pedig szerepelt az 1993-ban a Ronchetti-kupában is induló Szeged SC-ben. Nem elég, hogy a szülők mind a mai napig aktív játékosok, gyermekeik, a 16 éves Bence és a 10 éves Zsófi egyaránt a kosárlabdában találták meg kedvenc sportágukat.

– Bár már 44 éves vagyok, mind a mai napig aktívan játszom, jelenleg az NB II Keleti csoportjában szereplő 2F Vízügy csapatában pattogtatok – mondta a területi képviselőként dolgozó Jáhni István, aki legnagyobb sikerét vásárhelyi korszakában érte el, amikor a magyar kupa négyes döntőjéig jutott csapatával.

Egy évvel fiatalabb felesége sem tudta végleg abbahagyni a játékot, az egykori csapattársakkal, például Szilágyi Nórával és Csapó Zsuzsannával időnként még mindig összejárnak egy-egy baráti mérkőzésre.

– A játék mellett hobbiszinten az edzősködés is a sportághoz köt, jelenleg munkahelyem, a Csonka János műszaki szakközépiskola csapatát készítem fel – említette a Ronchetti-kupában az orosz Uralmash ellen két meccsen kilenc pontig jutó bedobó, aki 1999-ig szerepelt a legmagasabb osztályban.

A gyermekek közül jelenleg a Szeviép-Szeged utánpótlásában pallérozódó tízéves Zsófi tölt több időt a kosárpályán, a Szedeák korosztályos csapataiban szereplő, csaknem két méter magas Bence csak most tért vissza szárkapocs- és sípcsonttörése után.

Nem tudják abbahagyni az egykori kedvencek. Fotó: Krnok Csaba (galéria)

– Zsófi számára jelenleg az egyik legfontosabb dolog a kosárlabda, érdekesség, hogy ugyanaz az edző, Láng Imre bácsi tanítgatja a sportág alapjaira, aki velem is foglalkozott – mondta Erika, aki elárulta, ha csak tehetik, a szegedi rendezésű meccsekre mindig kilátogatnak.

– Nagyon vártuk az orosz Szpartak Moszkva érkezését, – oda valószínűleg az osztályommal is kimentünk volna –, ahogy a Szedeák összecsapásait is rendszeresen látogatjuk. Remek ötletnek tartom a családi belépők bevezetését, sokszor kihasználjuk ezeket az akciókat, és a lelátón drukkolunk a lányoknak és a fiúknak a minél nagyobb sikerekért – tette hozzá.

– Öröm látni, hogy a jelenleg a legjobbak közé igyekvő férfiszakág mellett milyen szintre jutott el a női kosárlabdázás a városban. Sokszor eszembe jut, milyen kár, hogy ez nem az én időmben valósult meg. Domokos Mihály, egykori edzőm és segítői fáradhatatlan munkájának köszönhetően egyre többen látnak fantáziát a sportágban és a Szeviép csapatában Szegeden, az együttes ma már Európa elitsorozatában szerepel, a bajnokságban pedig egyre feljebb kúszik a dobogón, ami jelzi, remekül dolgoznak a klubnál – fogalmazott Zsemberi Erika.

Edzőszemmel

Domokos Mihály, Zsemberi Erika egykori edzője: – Erika a 90-es évek egyik legmeghatározóbb szegedi kosarasa volt, a csapat kapitányaként emberileg és játéktudásban is példakép lehetett a többiek számára. A Ronchetti-kupa-szereplés kiharcolásában óriási szerepe volt a teljesítményének, a bajnoki ötödik helyünk nélküle nem valósulhatott volna meg.

Bonifert Domonkos, Jáhni István egykori edzője: – A fénykorában lévő Jáhni Pistit a mai napig elfogadnám a csapatomba, profi mentalitású, kiváló játékintelligenciával rendelkező kosaras – tudom ezt azért is, mert amellett, hogy edzettem, játszottam is vele egy csapatban. Néhány hete, a Szedeák–2F Vízügy Hepp-kupa-meccsen is bebizonyította, még mindig hasznára tud lenni együttesének, kintről és bentről is remekül dob kosárra.

Olvasóink írták

  • 2. tűzszekerek 2009. december 10. 19:08
    „Remélem most büszkék a csonkások tanárnőjükre. Lehet, hogy nem is tudták eddig róla, milyen jó kosaras volt.”
  • 1. csakmost5 2009. december 09. 11:20
    „Zsemberi Erika erika volt a tesnevelés tanárnőm és nagyon jó tanitott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorskorcsolya: Kónya aranyérme

A lengyelországi Sanokban szerepelt a közelmúltban a Danubia Series rövidpályás gyorskorcsolya versenyen a Szegedi Korcsolyázó Egyesület 4 sportolója. Tovább olvasom