Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Nemes bosszú, nemesfémmel

Kajak-kenu - Hét dobogós helyezéssel zárta a magyar válogatott a brandenburgi kajak-kenu Eb döntőinek első napját. Janics Natasa a kétszázas női négyes tagjaként lett Európa-bajnok.
A nagy versenyek állandóan változó programja miatt nincsenek irigylésre méltó helyzetben a nemzetközi kajakos-kenus forgatag résztvevői. Az illetékesek az idei Európa-bajnokságra például korábban még soha nem látott menetrendet állítottak össze, így a csütörtöki ezer- és ötszáz méteres selejtezőket a második napon a kétszázas futamok, valamint a kontinensviadalon most debütáló 4x200-as váltók követték. Nem kétséges, az örökös kísérletezés a televíziós közvetítéseket és a szurkolók kiszolgálását szolgálhatja, ám ember legyen a talpán – vagy ha jobban tetszik, a hajóban –, aki alkalmazkodni tud a meg-megújuló szisztémához, azt pedig aligha kell külön jelezni: alig másfél hónap múlva, a kanadai világbajnokságon ismét más lesz a rendszer. A legjobbak persze azért a legjobbak, hogy semmiféle külső körülmény ne zökkentse ki őket az ihletett állapotból, ennek megfelelően az előcsatározások során valamennyi magyar egység bebiztosította helyét a kétszázas fináléban. A döntők kezdetére Brandenburg szülötte, a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer is befutott, és komoly udvartartás kíséretében szemlélte, mi is történik a Beetzsee gigantikus méretű vízfelületén. A pályát a szervezők a hosszában „kettévágott" tó egyik felén alakították ki, miközben a túloldalon időnként felbukkant egy termetes sétahajó, amely azonban – a csütörtöki előfutamokkal ellentétben – a döntők alatt nem közlekedett.

A magyarok egyetlen tegnapi aranyérmét a Paksy (jobbról), Kovács, Janics, Fazekas női kvartett szerezte. Fotó: MTI
A magyarok egyetlen tegnapi aranyérmét a Paksy (jobbról), Kovács, Janics, Fazekas női kvartett szerezte. Fotó: MTI

Kétszázon a három egyéni számban Paksy Tímea révén egy második hely jutott a magyaroknak, gondoltuk, a nemzetközi mezőnyben 2004, azaz első összeülése óta még veretlen Kovács Katalin, Janics Natasa páros jóvoltából rövidesen az első arany is megszületik. Tévedtünk. Natasáék a visszafogott rajt után hiába nyitottak pokoli hajrát a táv második felében, nem tudták utolérni a Fischer, Reinhardt német kettőst, ráadásul a célba érkezve még vízbe is borultak. A mentőcsónak pilótája meglehetősen későn kapott észbe, így a két olimpiai bajnok legalább két percet lubickolt a habokban, míg a segítség megérkezett. Csalódottságnak viszont nyoma sem látszott a lányok arcán, a dobogó számukra szokatlanul alacsony, második fokáról a régről ismert széles mosollyal integettek – mintha sejtették volna, hogy alig fél órával később már ők állnak legfelül. A Paksy, Kovács, Fazekas, Janics összeállítású négyesünk ugyanis meggyőző produkciót nyújtva visszavágott a hazaiaknak, megszerezve a magyar küldöttség első brandenburgi Európa-bajnoki címét.

– Párosban szerintem nem rajtoltunk jól, Kati viszont azt mondja, nem az indulásunk, hanem az első húsz-harminc méter volt gyengébb, ezért nem tudtuk megelőzni a németeket – értékelt Janics már az aranyéremmel a nyakában. – A második helynél sokkal jobban bosszantott, hogy a helyiek percekig a hideg vízben hagytak bennünket, ami nem volt éppen kellemes érzés. Ezen aztán jól felhúztuk magunkat, és már csak ezért is meg akartuk nyerni a négyest. Párosban pedig majd a vb-n visszavágunk nekik.

Janics Natasa mellett Horváth Gábor, a Démász-Szeged kenusa is gyarapította éremkollekcióját. A Balázs, Horváth, Bozsik, Sarudi kvartett egy ideig vezetett, az oroszok azonban jobban hajrázva elhappolták előlük az elsőséget.

– A végére szétesett a mozgásunk, ami egyértelműen annak a jele, hogy keveset tudtunk együtt gyakorolni – mondta Horváth Gábor. – Természetesen szerettünk volna nyerni, de nem vagyunk elkeseredve, mert a világbajnokságig sok idő van hátra, és addig kijavítjuk a hibákat.

A nap végére maradtak az immár hivatalos Eb-számnak tekinthető 4x200-as váltók. Férfi kajakosaink nem jutottak be a négyes döntőbe, a nők viszont a fináléban óriási csatát vívtak a németekkel. Janics Natasa a staféta negyedik tagjaként jelentős hátrányban, eszelős repesztéssel vágott neki az utolsó kétszáz méternek, és egy pillanatig úgy tűnt, akár be is hozhatja az első helyre a mieinket, ám a végén néhány centi hiányzott a bravúrhoz. A kenusoknál is nüanszokon múlott a bronzérem. Az oroszok sikeréhez nem férhetett kétség, a magyar váltó – két szegedivel, Vajda Attilával és Horváth Gáborral – a németekkel „kardozott" az ezüstért, fájdalom, a célfotó végül a házigazdát látta gyorsabbnak.

– Kissé lejtett a hazai pálya, az első váltásnál úgy éreztem, jóval hamarabb elengedték a német fiút – mondta Vajda Attila. – Nincs gond, Kanadában legyőzzük őket, az oroszok viszont egyelőre verhetetlennek tűnnek. A rám váró hétvégi feladatok előtt gyorsításnak tökéletesen megfelelt a váltó, de még mindig nem mernék jósolni az eredményeimet illetően. A következő lépés, hogy ezer méteren bekerüljek a döntőbe, most kizárólag erre összpontosítok.

Az Európa-bajnokság ma délelőtt 10 órától az ezres középfutamokkal folytatódik (Vajda 10.13-kor lapátol), míg a döntőket 12.45-től rendezik.

200 m-es Európa-bajnokok, és a magyarok

Férfiak, K-1: 1. Haritonov (ukrán), ...8. Gyertyános Gergely. K-2: 1. Craviotto, Perez Rial (spanyolok), ...5. Kadler Viktor, Molnár Péter. K-4: 1. Fehéroroszország, ...3. Magyarország (Kadler, Gyertyános, Dombi, Boros). C-1: 1. Gyemjanyenko (azeri), ...6. Bozsik Attila. C-2: 1. Labuckasz, Gedejkisz (litvánok), ...4. Kovács Gergely, Végh Attila. C-4: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Balázs Péter, Horváth Gábor, Bozsik Attila, Sarudi Pál).

Nők, K-1: Portela (spanyol), 2. Paksy Tímea. K-2: 1. Fischer, Reinhardt (németek), 2. Kovács Katalin, Janics Natasa. K-4: 1. MAGYARORSZÁG (PAKSY TÍMEA, KOVÁCS KATALIN, JANICS NATASA, FAZEKAS KRISZTINA).

Váltók, férfi K-1: 1. Dánia. Férfi C-1: 1. Oroszország, ...3. Magyarország (Foltán László, Vajda Attila, Bozsik Attila, Horváth Gábor). Női K-1: 1. Németország, 2. Magyarország (Hegyi Zomilla, Kozák Danuta, Paksy Tímea, Janics Natasa).

Olvasóink írták

 • 2. balazs88 2009. június 27. 20:34
  „Ugye azt érzékeled te csökött agyú hogy itt aranyról szóló hírbe írtál bele?”
 • 1. kreatív 2009. június 27. 18:50
  „A sport az nem egzisztencia-gyarapítás! Az eredményes magyar olimpiai sportágakban kiterjedt "megélhetési" ügyintézői, szervezői, "közpénz-lenyúló" holdudvar garázkálkodik, a média hathatós segítségével! A közvélemény bódításával csikarnak ki érdemtelen pénzösszegeket a közpénzből!!! Fellengzős hirdetésekkel /" SZÁLLÍTOK...."/ kábítanak!!! ....és ezek után jönnek a németek....! Szégyen az olimpia-centrikus magyar élsport-szemlélet!!!!! Értsétek már meg:- Natasa Janics nélkül is van élet, olimpiai aranyérem nélkül is kitavaszodik, celebizáló reklámok nélkül is beköszönt az ősz, itt, e kis országban!!!!
  tiszai:
  kreatív!Nem értem, hogyan veszed a bátorságot, hogy másokat sértegess. Ha mégis megteszed, ne kérd ki magadnak, ha ugyan azt kapod esetleg mástól. Szerinted mennyi a kajak-kenu tömegbázisa Magyarországon? Szerinted milyen tömegsportokat kellene támogatnia az állami és önkormányzati költségvetésnek? Hogyan gondolod, hogy bárki megmondhatja a magántőkének, hogy mibe tegye a nyereségét? nem vagy egy kicsit eltévedve. Nem tudom, hány éves vagy, de egy 31 éves fiatal embert nem hiszem hogy van jogod kioktatni, mert a hozzászólásaid alapján biztosan szélesebb látókörrel rendelkeznek mint te, ha nem is mind de a többség biztosan. A verseny sport pedig igen is egzisztenciális lehetőség a sportolónak, az edzőnek és a hátteret biztosító személyeknek is, ha a piac megengedi. A piachoz pedig a média támogatás is hozzátartozik. Ezt nevezik piacgazdaságnak. Mint már korábban kérdeztem.Savanyú a szőlő? Bele kellene törődnöd, hogy igen kevesen osztják a hozzá nemértő véleményedet.
  Egyébként a DÉMÁSZ Szegedi Vízipsort Egyesületnél és a kajak-kenu társadalomban nem ismernek Natasa Janicsot csak janics Natasát. Ha nem hiszed, nézz meg egy versenyműsort, ha egyáltalán tudod mi is az.
  kreatív:
  Senkit nem sértegetek! Esszéd stílusából arra következtetek, hogy érted miről beszélek, de sajnos vagy a média, vagy egyéni érdekeid nagyobb nyomatékot kapnak! Nem baj! ...majd idővel rádöbbensz, ...igazam van!!!!
  Tedd a kezed a szívedre, és válaszolj! ...Átlag feletti ---/ közpénzbeli, médiabeli, megélhetési holdudvarbeli, közbeszerzési lenyúlásokon alapuló "magántőkebeli"/----- támogatás nélkül a magyar kajak-kenu, öttusa, vizipoló, és vívás megállná-e a helyét, csak a rendezvények belépődíjaiból?????!!!!!!!
  Strandröplabdázom, triatlanozom, asztaliteniszezem, teniszezem, sakkozom. Ezekre a népszerű, és a széles tömegeket aktivizáló sportágakra csupán töredékét költi közpénzből a költségvetés!!!! ESÉLYEGYENLŐSÉG!!!! EGYENLŐ BÁNÁSMÓD!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőr TE: tizedik éve talpon

Labdarúgás - Tizedik bajnoki idényét kezdi meg a szegedi Rendőr TE labdarúgó-szakosztálya. Öt… Tovább olvasom