Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Németh András most Vácott épít

Hódmezővásárhely - Németh András a Vác „mindenese": klubigazgató és vezetőedző, vagyis az anyagi háttér biztosítása és a szakmai munka is hozzá tartozik. Korábban 15 évig dolgozott a Ferencvárosnál, a női válogatott szövetségi kapitánya is volt, s két évig az osztrák sztárcsapatnál, a Hypo NÖ-nél is trénerkedett. A HNKC–Vác összecsapás előtt beszélgettünk vele.
- Komoly feladatra vállalkoztam a Vácnál: pénzt is nekem kell szereznem, és a szakmai munkáért is én felelek, vagyis nagyrészt rajtam múlik, miként alapozzuk meg a jövőt – mondta Németh András.

– Ez a jövő, a múlt azonban főként a Ferencvároshoz köti a nevét.

– A szívem zöld-fehér. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen ott kézilabdáztam, majd 15 esztendeig dolgoztam a felnőtt női együttesnél, és már akkoriban is akadt olyan feladatom, hogy pénzt, szponzort kerítsek. De a Fradinál volt biztos háttér, alap, amire nyugodtan dolgozva építkezhettünk.

– Rendkívül szép korszakai voltak a magyar női kézilabdázásnak. Hol tartunk jelenleg?
– Feljövő korszakban, újra vannak tehetségek és érett játékosok, akik idővel jó, az európai élcsapatokkal is versenyképes együttest alkothatnak. Kirsner Erika? Ő az egyik, akihez jobban kötődöm, kötődtem: mindig képes volt megújulni, nem küszködik sérülésekkel, kortalan, igazi profi.

– Ezt Sydney-ben, az ötkarikás játékokon nem bizonyíthatta...
– Igaz, ráadásul Lőwy Dóra is az én játékosom volt a Ferencvárosban, ezért háttérbe vonultam, nem akartam dönteni, kimondani a végső szót ebben a kérdésben. Jómagam mindkettejüket kivittem volna: belefértek volna a keretbe, ráadásul Dóra még nem volt teljesen egészséges. Ezen sajnos már nem tudunk változtatni.

Németh András fellendítené a váci kézilabdát. Fotó: Tésik Attila
Németh András fellendítené a váci kézilabdát.
Fotó: Tésik Attila

– A válogatottól miként vált meg?
– Csak a szépre emlékezem. Például arra, hogy az utolsó érmet, egy bronzot a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon velem nyerte a nemzeti együttes. Azért álltam fel a kispadról, mert úgy éreztem: nem minden játékos bízik bennem, nem mindenki hisz az együtt végzett, közös munkában. Már csak „nyugdíjasként" vállalnám a szövetségi kapitányságot.

– Női együttesekkel ért el kiemelkedő sikereket, férfigárda soha nem kereste meg kecsegtető ajánlattal?
– Talán kevesen tudják: férfiaknál, pontosabban fiúknál kezdtem edzősködni, az FTC ifjúsági csapatánál, majd dolgoztam a felnőttekkel is, illetve az azóta megszűnt, velem az első osztályból kiesett Újpesti Dózsánál. Nőknél 29 évesen az Építőknél debütáltam. Mikor hazajöttem Ausztriából, több férfigárda is megkeresett – már nem nevezném meg őket –, de a Vác ajánlatát találtam a legszimpatikusabbnak.

– A vásárhelyi együttesről mi a véleménye?
– Többször jártam már itt ellenfélként, mindig nehéz meccseket vívtunk, nem írhattuk be előre a két pontot. A mostani csapat tetszik a legjobban. Kollégám, Farkas József tehetséges, sokra hivatott játékosokkal dolgozhat, van jövője a HNKC-nak. A gárda belső hármasát, vagyis Kudort, Ghioneát és Sopronyit szívesen látnám a csapatomban.

– Vácon milyen terveket fogalmaztak meg?
– Szeretnénk bekerülni a legjobb négy közé, még az út elején járunk. Jó nevű, képzett játékosok alkotják a keretünket, de még csapattá kell érnünk, ráadásul a sok hazatérő miatt jelentősen erősödött a bajnokság. Nem unatkozom: napi két edzés és egy tárgyalás az átlag.

Névjegy

Németh András 1953. augusztus 12-én született Budapesten. Játékosként az Úttörőstadion, a III. Kerületi TTVE, a Szondi SE, a Tatai Rákóczi és a Ferencváros mezét ölthette magára, szerepelt az ifjúsági válogatottban. Edzőként az FTC ifjúsági és felnőtt férfi, a Bp. Építők női, az Újpesti Dózsa férfi, a III. Kerületi TTVE, s a jogutód Gödöllői SC-nél dolgozott, majd 1992-től 2007-ig a Ferencváros női gárdájának szakmai munkáját irányította. Hétszer nyert magyar, kétszer osztrák bajnokságot, hétszer magyar és kétszer osztrák kupát. A zöld-fehérekkel 1994-ben KEK-, 2002-ben BL-döntőig jutott, 2006-ban EHF-kupát nyert. Női szövetségi kapitányként két alkalommal dolgozott: 1998-ban rövid ideig, majd 2005 és 2008 között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB I.: Fordulatos DVSC-siker

Fordulatos mérkőzésen győzte le a Debrecen a Vasast a labdarúgó NB I 11. fordulójában. A ZTE otthon… Tovább olvasom