Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Nemzetközi vizit a Maty-éren

A televíziónézők tökéletes kiszolgálása a célja a magyar és a nemzetközi szövetségnek is – ez derült ki tegnap abból a pályabejárásból, amelyet a májusi kajakos, kenus világkupa kapcsán tartottak a Maty-éri olimpiai központban.
Az nem meglepő, hogy a víz az úr a Maty-éren. Ám annál kellemetlenebb, hogy a csapadék kristályos előfordulása, azaz hó borítja szinte az egész létesítményt. Így aztán az előzetesen vártakkal ellentétben még nincsenek edzőtáborozó evezősök a pályán, viszont a májusi kajakos, kenus világkupa előkészületei javában zajlanak.Ennek egyik állomásaként tegnap a Maty-éri olimpiai központban járt a Magyar Kajak-kenu Szövetség részéről Ábrahám Attila főtitkár, a nemzetközi szövetség részéről pedig az ICF főtitkára, Simon Toulson. A szakemberek a televíziós közvetítések miatt mérték fel a létesítményt, jártak a 200 és az 500 méteres rajtvonalnál, illetve a céltoronyban is.
– Simon Toulson jól ismeri a pályát, neki tetszik a szegedi Maty-ér, tehát nem a létesítménnyel ismerkedett. A mostani látogatás lényege a tévéközvetítés, amelynek lebonyolítását a rendező országtól átvette az ICF. A közvetítések sok helyen kivetnivalót hagytak maguk után, így viszont az ICF saját hatáskörében és elvárásai szerint tervezheti és szervezheti a tévénézők minél jobb kiszolgálását. Hozzáteszem, a magyar versenyek minősége mindig a normák fölött volt, így velünk példálóznak világszerte, de máshol azért akadtak gondok. Az utolsó kétszáz méteren dróton futó kamera, sky-cam mutatja a futamot. A célvonal alatt már van egy betonoszlop, most azt egyeztettük, hogy milyen messze legyen az új talapzat, illetve milyen magas legyen a torony, hogy a drót ne zavarja például a célfotót, vagy hogy ne akadjon be az eredményhirdetés zászlóiba. Nagyjából 250-270 méterre helyezkedik majd el ez a platform az elsőtől, a mobil torony pedig 12 vagy 14 méter magas lesz. Legutóbb Szegeden 2010-ben volt világkupa, akkor 500 nevező volt, most már viszont elértük a negyven országból a 800 indulót – nyilatkozta Ábrahám.– A méretek hivatalos elfogadása után azonnal kezdjük a munkát. A betonalap négyszer négy méteres lesz, a tornyot pedig négy helyen kell rögzíteni. Ezeknek a pontjait kell majd kijelölni, amelyből kettő érinti a partvédelmet. Közvetlenül húsvét után, de még a vízfeltöltés előtt ezt a munkát el kell kezdeni és végezni, amely pár napot vesz csak igénybe, de sokkal fontosabb, hogy a betonalapnak a világkupára terhelhetőnek kell lennie – mondta Szovics Zoltán, a létesítmény vezetője.
A világkupa időpontja május 10–12., a magyar csapatot pedig elsősorban a tavalyi, főleg az olimpiai eredmények alapján, illetve saját hatáskö-
rében jelöli ki Storcz Botond szövetségi kapitány.

Olvasóink írták

 • 8. tatam 2013. március 28. 13:05
  „"A létesítmény - életben tartva a klubrendszert - április elejétől kedvezményesen várja a szegedi egyesületeket és a szabadidősport szerelmeseit, bár Szovics megjegyezte: erre egyelőre csak ez év december 31-éig van lehetőség." DM 2013. 03. 19.
  Ez egy egészen finom célzás, de a lényeg azért benne van!”
 • 7. TUTI 2013. március 28. 13:00
  „751510
  NEm viccelsz???
  DE En minden nap sportolok! Akkor kérhetek erre közpénzt??
  Eddig nem kértem! DE Ez nem pazarlás! SPORT!
  3 sportban is nyomom!

  Szerintem csak viccelsz 75..???”
 • 6. szatyi 2013. március 28. 12:46
  „Én is úgy tudtam, hogy -anno amikor több napi munkabérünket felajánlottuk-, nekünk, -szegedieknek is - épül! Igaz, az még abban az átkos, kommunista rendszerben volt!
  Ezek szerint, megint a ..... rossz végére kerültünk!”
 • 5. Óperenciás 2013. március 28. 12:25
  „Nem magunknak építettük?”
 • 4. tatam 2013. március 28. 10:41
  „3. Óperenciás Éveket vagy eltévedve! Ez a létesítmény már évek óta nem Szegedé!!! És ez az utolsó év, hogy szegedi sportolók és edzőik edzéseket tarthatnak rajta!!! :-((”
 • 3. Óperenciás 2013. március 28. 09:04
  „Amikor építettük, úgy tudtuk, hogy a Maty-ér a szegedieké lesz.
  SOKAT DOLGOZTUNK OTT HÉTVÉGENKÉNT TÁRSADALMI MUNKÁBAN!
  Ehhez képest lekerítették a vízparton lévő aszfaltozott utat, ahová az esős, vagy eső utáni hétvégeken is
  nagyon sokan kijártunk levegőzni, sétálni kocogni!
  Kit zavartak saját pályájuk mentén a szegediek?
  MIKOR NYITJÁK MEG ÚJRA SZÁMUNKRA EZT AZ UTAT???
  MIÉRT BAJ AZ, ESŐS IDŐBEN IS SZERETÜNK TERMÉSZETKÖZELBEN LENNI?
  KI A FELELŐS A LEZÁRÁSÉRT???”
 • 2. 751510 2013. március 28. 08:39
  „Sok mindenre lehet mondani, hogy közpénzpazarlás, de a sportra nem.”
 • 1. TUTI 2013. március 28. 06:51
  „kreativ!

  Az ilyen jellegü közpénzpazarlásnak mennyi az esélye, hogy van értelme?
  Nagyon kicsi vagy biztosan 0??? Vagy hogyan is van ez????

  Ezt még nem tisztáztuk!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honti Tamás - vízipólótól a labdarúgásig

A zákányszéki Honti Tamás sok fiatalt megtanított az úszás, a síelés és a labdarúgás szeretetére. Tovább olvasom