Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Népszerű vízi város lett Szeged

Ma az ezerméteres előfutamokkal megkezdődik a 11. ifjúsági síkvízi kajak-kenu világbajnokság. A szegedi Maty-éren tartandó viadal előtt tegnap a magyar csapatot mutatták be a Novotel Szállóban.
Tegnap még nyugodtan ülhettek az ifiválogatottak. Ma pedig irány a víz! Fotó: Miskolczi Róbert
Nem volt miért izgulniuk a szegedi ifjúsági világbajnokság szervezőinek. Az 1998-as világ- és a 2002-es Európa-bajnokság kapcsán már bizonyították rátermettségüket. Van tehát bőven tapasztalatuk, de ők váltig hangoztatják: minden egyes rendezvény egy új kihívást jelent a számukra.

Biztos a rekord

– A jelenlegi információk alapján ötvennyolc ország érkezik Szegedre. A két évvel ezelőtti vb-n, Japánban 49 nemzet legjobbjai versenyeztek. Azt azért tudtuk már régen, hogy nevezési rekord születik majd Szegeden. Sikerült pluszországokat is beszervezni, és ez két dolognak köszönhető: a külföldiek szeretik a várost, másrészt pedig létkérdés, hogy növekedjen a létszám az olimpia miatt – nyilatkozta Schmidt Gábor, a szervezőbizottság vezetője. A szakember hozzátette: –  Mi készen állunk, hogy a tőlünk megszokott színvonalon pörögjön le ez a három nap. A szurkolóknak pedig fontos, hogy a döntők szombaton és vasárnap is délután
Vb-infók

Néhány fontos tudnivaló a szurkolóknak: a Tisza Volán Szeged fontosabb közlekedési pontjain keresztül ezúttal is indít 40 C jelzéssel céljáratokat a Maty-érre. A busz a tarjáni Víztoronytól indul, és a Szabadkai út felől érinti a vízi centrumot. A járművel érkezők is erről tudnak majd bejutni a pályára, autóikat a virágpiacon hagyhatják, majd onnan kisbuszokkal lehet a pálya területére jutni.
A vb programja. Ma, 9–13 óra: 1000 m-es előfutamok, 15.30– 18.30: 500 m-es előfutamok.
Szombat, 9.30–12.10: 1000 m-es középfutamok. 15.30–16.30: 1000 m-es A döntők. 17.34–18.10: 1000 m-es B döntők.
Vasárnap, 9.30–11.50: 500 m-es középfutamok. 15–15.45: 500 m- es A döntők, 17.03–17.45: 500 m- es B döntők. 
kezdődnek, de már déltől érdekes és látványos kísérőprogramok várják a családokat.

Szeged húszmilliója

Szeged városa komoly segítséget nyújtott a vb szervezőinek: húszmillióval segítette a zökkenőmentes lebonyolítást. A sportigazgatóként az első komoly nemzetközi versenyére készülő Mezei Richárd elsősorban ezt hangsúlyozta, amikor ő következett a sajtótájékoztatón.

Mezei tűzkeresztsége

– Előbb-utóbb át kell esni a tűzkeresztségen, szerencsére a város mindent elkövetett, hogy nívós viadalt rendezhessen. Nagy esemény lesz, bízom a sikerekben, és örömmel látom, hogy a sportágban híres generációk képviselőivel, így Csipesékkel, illetve Gyulai Zsolt lányával találkozhatok a válogatott keretében – utalt arra Mezei, hogy igen tájékozott a kajakosok és kenusok világában is.

A válogatott csapat vezetője, Horváth Péter a szakmai stábot mutatta be, és kijelentette: ő bizony számonként (női és férfi kajak, kenu) egy-egy aranyéremmel lenne elégedett. Következett
Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki a versenyzőket szólította egyenként.

– A frizuraválogatott már kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést: mint látható, a fiúk a lehető legkülönbözőbb színű és formájú „sérókkal" örvendeztettek meg minket. Remélem, a vízben is a viseletükhöz hasonló kreativitást mutatnak majd a srácok – jegyezte meg nagy derültség közepette Weisz. A szakember az esélyesek kapcsán nevet nem mondott, de abban biztos, hogy jó csapata van, amelyben rutinosak és kevésbé tapasztaltak vegyesen találhatók.

– Nem akarok a lányokra nagy terhet rakni, ám az elmúlt évek sikerei alapján ők valamennyi számban esélyesek – tette hozzá végül Weisz.

Csipes Ferenc üzenete

Olimpiai bajnok versenyző is található a magyar ifjúsági válogatott edzői stábjában. A női kajakosok egyik szakmai irányítója az a Csipes Ferenc, aki 1988- ban Szöulban az ezer négyes tagjaként lapátolt át elsőként a célvonalon.
– Versenyzőként és edzőként is kiváló érzés egy világeseményre készülni. Sportolóként magamra voltam utalva, a hibák miatt csak magamat okolhattam, míg trénerként sokszor tehetetlen vagyok, ha valami probléma történik a viadal alatt. A lányoktól négy aranyérmet várok, ehhez még a fiúk is, a kajakosok és a kenusok vegyesen szerezhetnek még négy elsőséget. Tehát lehet négy, de akár nyolc aranyérem is – nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztatón Csipes.
Az egykori kiválóságra egy érdekes futam is vár: a szöuli négyes (Csipes mellett Ábrahám, Fidel és Gyulai ül majd a hajóba) összecsap ezer méteren az athéni (Storcz, Kammerer, Horváth, Vereckei) olimpiai első négyessel.
– Storczéknak azt üzenem: nagyon kapják össze magukat a versenyre! – mondta Csipes.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a Realitás?

A Real Madrid augusztus 14-i vendégjátékával kapcsolatban ellentmondásos hírek láttak napvilágot. Tovább olvasom