Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Neveli a tehetségeket

Kuharszky Zoltán fiatalon remek játékosnak számított. Kitűnő adottságokkal rendelkezett, szép sikereket ért el teniszpályafutása alatt. Edzőként is sikert sikerre halmozott. Edzette Anke Hubert, Anna Ivanovicsot, mindketten előkelő helyet foglaltak el a világranglistán. Most a nagy magyar ígéret, Szávay Ágnes trénere.
Fotó: Schmidt Andrea
Még újságírói pályafutásom elején találkoztam vele először. Nagy hatással volt rám. Jó embernek ismertem meg. Olyannak, aki nemcsak a szakmájában, hanem az életben is profi módon gondolkodik. Még mindig fülemben csengenek a szavai: „Légy mindig ilyen alázatos, mint amilyennek megismertelek!" Tudom, saját tapasztalata alapján mondta nekem. Még 2001-ben az országos teniszbajnokságon tanácsolta ezt az újszegedi Gellért Szabadidőközpontban egy beszélgetés alatt. Ő nem más, mint Kuharszky Zoltán. Ugyanolyan alázattal és szorgalommal dolgozik még most is, mint ahogyan azt fiatalon tette. Aktív játékosként is szép sikereket ért el. Edzőként is nagyot alkotott. A német Anke Huber a világ élvonalába tartozott akkor, amikor vele foglalkozott.

Régen láthattuk őt Szegeden. Most újból itt van. A tízezer dollár összdíjazású Erste Women's Open női tenisztornán egy 16 éves liechtensteini lánnyal foglalkozik. Hogy milyen jól, azt bizonyítja, hogy az elődöntőig verekedte magát. Kuharszky Zoltánnal tegnap délelőtt beszélgettünk.

– Tényleg régen voltam már Szegeden. Pedig nagyon szeretek itt lenni.
Eredmények, program

Erste Women's Open, elődöntő: Kvitova (cseh)–Vogt (liechtensteini) 6:2, 6:1, Magas–Balogova (szlovák) 6:3, 6:2.
Szombat, 10 óra: Mandula Petra bemutatómeccsei. 13 óra: döntő.  
Kevés ilyen adottságú pálya van a világban. Szép, kellemes a környezet, jók a pályák. Nem tagadom, kiváló, baráti a kapcsolatom a sportkomplexum tulajdonosával, Gellért Ákossal. Mi történt velem az elmúlt időszakban? Előbb a svájci női válogatott szövetségi edzője voltam, majd a FED-kupa együttes kapitánya. Ezután kezdtem el foglalkozni a szerb Anna Ivanoviccsal. Másfél évig dolgoztunk együtt. Amikor elkezdtük a munkát, 180. volt a világranglistán, amikor elváltunk, 16. A jó eredmény nem az edzőn múlik, hanem a játékoson: ő pedig mindent megtett a sikerért.

A szegedi sportbarátok közül kevesen tudhatják, hogy a nyáron Kuharszky visszatért Magyarországra. Igaz, sok időt tölt még Svájcban, de egyre több edzést vezényel Budapesten.

– Júniusban kezdtem el edzeni hazánk egyik legnagyobb ígéretét, Szávay Ágnest. Sajnos Ági sokáig betegeskedett, fél évet ki kellett hagynia, így eléggé legyengült. Az elmúlt időszakban sokat edzettünk, kezdi visszanyerni a formáját. Mivel sokat kihagyott, visszaesett a világranglistán, most a 300. hely környékén áll. Év végére szeretnénk előrelépni, éppen ezért az Egyesült Államokban hét versenyen vesz részt. A kishúgával, a 12 éves Blankával is foglalkozom, aki nővéréhez hasonlóan nagyon ügyes.

Szerencsére Kuharszky hosszú idő után visszatért a magyar teniszéletbe. Nagy szükség van a tapasztalatára. Szávay mindenképpen profitálhat belőle. El is kelne már egy újabb jó játékos, hiszen Mandula Petra óta igazán jó és eredményes teniszezője nem volt hazánknak.

– Annak örülök, hogy Szegeden, a Gellért Szabadidőközpontban pezsgő teniszélet zajlik. Ilyen kellene több. Mivel nemcsak Ágiékat edzem, hanem a liechtensteini Vogttal is foglalkozom, így ez teljesen kitölti az időmet. Remélem, lesz még nagy verseny Szegeden, és akkor visszatérek valamelyik tanítványommal.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas az elődöntőben

Kialakult a legjobb négy mezőnye az újszegedi Gellért Szabadidőközpontban zajló Erste Women,s Open… Tovább olvasom